PSIHOLOG I OTAC ŠESTERO DJECE OTKRIVA: "Dovoljna je samo jedna rečenica kojom ćete smiriti izljev bijesa kod djeteta"

"Život je nepravedan, takva je stvarnost, ali roditelji imaju obvezu da svoju djecu uče društveno prihvatljivom ponašanju", kaže psiholog i napominje da najveća ljudska potreba nije da budemo voljeni, već da budemo shvaćeni.

Shutterstock

Ako prepoznate i priznate djetetove emocije moći ćete umiriti dijete koje ima izljev bijesa. Tako barem tvrdi psiholog Justin Coulson koji otkriva i što točno napraviti u toj situaciji.

“Roditelji često preskoče disciplinirati dijete ili ga zamole da prestane ili da se smiri u nadi da će ih dijete poslušati i zašutjeti, ali nitko tko je uznemiren, pa čak ni roditelji, ne želi čuti tako nešto”, objasnio je psiholog i otac šestero djece Justin Coulson.

Djelotvoran način da umirite dijete, ističe, je prepoznati i priznati djetetove emocije.

"Ako nešto možete imenovati, onda to možete i ukrotiti. Zamislite da vas nešto uznemiri i partner vam kaže da se smirite, a vi kipite od bijesa. Vjerovatno biste još više poludjeli. Ako nekoga treba smiriti, prvo imenujte emociju koju osjeća. Tako će se osjetiti shvaćeno i moći će i sam ukrotiti tu emociju.

Život je nepravedan, takva je stvarnost, ali roditelji imaju obvezu da svoju djecu uče društveno prihvatljivom ponašanju", kaže psiholog i napominje da najveća ljudska potreba nije da budemo voljeni, već da budemo shvaćeni.

Prema Justinu, taj proces se naziva emocionalno učenje i pomaže djeci da razumiju različite emocije koje doživljaju, zašto se javljaju i kako se sa njima nositi.