Ako dijete dobro jede i pojede sve što mu ponudite, to je garancija da će dobro napredovati, biti zdravo i pametno... zar ne? Ali... želja da osigurate djetetu samo najzdravije namirnice u kojim bi ono trebalo uživati i njegova spremnost da ih prihvati često se ne podudaraju.

Evo kako možete pokušati riješiti neke od problema s dječjim apetitom.

Mali i veliki - nema razlike

Razmislite o sljedećim pitanjima. Pijete li pola litre mlijeka svaki dan i postoji li osoba koja bi vas na to mogla natjerati? Imate li vi osobu koja vam svaki obrok stavlja na tanjur, određuje da morate pojesti tanjur juhe, dva odreska, deset grama salate te dva krumpira ili jedete za svaki obrok koliko i više-manje što vam odgovara? Kako biste se osjećali da vam netko određuje koliko ćete pojesti i to točno u vremena kad on to kaže? I na kraju, smatrate li da biste mogli biti gladni dulje vrijeme, da to ne zamijetite i da biste tako od gladi mogli umrijeti?

To što osjećate dok odgovarate na ova pitanja, na neki način osjećaju i naša djeca kad ih lovimo sa žlicom po stanu. Važno je da to osvijestite, opustite se oko hrane i znajte da se nijedno dijete nikad samo od sebe neće mučiti glađu niti će od gladi umrijeti.

U čemu je zapravo problem?

Mnogi roditelji su zabrinuti oko djetetove prehrane iako sami tvrde da dijete jede, da je uhranjeno, ima stabilan porast težine, veselo je, zaigrano dijete koje djeluje zdravo. Hm? Što vas ustvari muči! Možda porast težine nije do kraja u skladu s tablicama, ali ako je stabilan i ujednačen kod vašeg djeteta onda sve ove činjenice govore da vaše dijete dobiva dovoljno hrane iako ne pojede za svaki doručak jogurt, tjedan dana jede samo meso, ne želi jesti juhu ... Prestanite stvarati problem tamo gdje ga nema i uvažite faze koje dijete ima u prehrani! Svi ih imamo! Zar ne?

Shvatite potrebe svog djeteta. Neka djeca ne mogu utažiti glad, dok druga popiju čašu soka prije ručka i izgube tek. Zaključak: ne dajte djetetu piti neposredno prije objeda i dajte mu piti ako previše voli jesti i pati od prekomjerne težine.

Kod sasvim malih beba davanje tekućine može biti problematično. Dojena djeca dobivaju iz mlijeka potrebnu tekućinu i ne treba ima davati vodu. Ako im dajete dodatno piti prije uvođenja kašica između 5. i 6. mjeseca, mogli biste mu smanjiti tek i utjecati na smanjen porast težine!!!! Djeca na bočici do uvođenja kašica naprotiv trebaju primati i dodatnu tekućinu jer adaptirano mlijeko zbog svog sastava izaziva dodatnu žeđ. No i kod djece na bočici s davanjem tekućine trebate paziti da ne pretjerate!!!

Rutina u obrocima

Pokušajte imati red u obrocima tijekom dana. Njegujte vrijeme doručka, ručka i večere. Trudite se da ti obroci budu otprilike u isto vrijeme dana jer će tako djetetov organizam učiti pripremati se na taj tempo. Ako je dijete gladno prije vremena za obrok, naravno da ćete mu izaći u susret s nekim zalogajem, ali izbjegavajte slatkiše i grickalice. Ponudite mu komad voća, malo orašastih plodova, voćni jogurt.

Zajednički obroci

Pripremajte zajedničke obroke. Kad dijete jede, jedite i vi. To je najprirodnija atmosfera za objed. Sami češće budite prirodan primjer djetetu pa uzmite jabuku i grizite je, dijete će sigurno poželjeti komadić. Uživajte sami u hrani i dijete će učiti od vas kako se uživa u hrani.

Spriječite manipulaciju

Ne brinite i smirite se oko djetetove prehrane! Ako vas izluđuje jer ne želi jesti kako vi to želite, stanite odmah! Jer dijete vas promatra i vidi da se uznemirujete i napeti ste i kreće se suprotstavljati. Pokušajte se savladati i ne pokazujte razočarenje jer nije pojelo cijeli ručak. Spremite ga za poslije. Obavezno ga ponovno ponudite u sljedećem obroku i nikako nemojte spremati nešto drugo. Jer taj korak vodi u manipulaciju. Kad dijete vidi da ste slabi na njega, počet će manipulirati vama, zabavljati se kako vi ludite i kuhate nove poslastice samo za njega. Smirite se, ne pričajte djetetu i drugima o tom problemu pred djetetom, ne veselite se svakom pojedenom zalogaju već pohvalite dijete kako lijepo zna držati vilicu. Budite doslijedni i prije svega smireni.

Računajte na hirove

Svi imamo hranu koju ne volimo jesti. Djeca obično ne vole vidjeti u hrani čudne komadiće primjerice komadiće luka ili jesti papriku kod punjene paprike ili kupus od sarme. Ili jednostavno ne vole krpice sa zeljem i gotovo. To su "hirevi" koje će gotovo sva djeca imati, no s vremenom će se se stanje poboljšati. Neke će stvari odjednom zavoljeti, a neke koje je voljelo prestati voljeti jesti. Strpite se i ako vam je baš bitno da pojede malo kupusa, narežite ga tako da ne zna da jede list od sarme ili izmiksajte povrće u gulašu i tako neće ni znati da ste ga napravili na luku. Puno povrća se može izmiksati u umake, guste juhe pa ih ponuditi s lijepom tjesteninom u lijepim oblicima i takvim jelima dati maštovita imena. Koje dijete ne bi jelo svemirsku juhu (od graška), čarobni vrtuljak (juhu) i slično.

Upotrijebite maštu

Manja djeca često nemaju navike jedenja doručka, ne žele ručati... ništa ne žele. Snađite se, smislite slatke zalogajčiće od povrća koje izrežite u oblike životinja, sunca, zvijezde. Koristite maštu i uključite i dijete u izradu finih obroka, rezanju kriške kruha s modlićima u zabavan oblik i ukrašavajte hranu zajedno. Napravite sendviče s ukrasima koji mogu postati lica životinjice, klauna... Od pirea napravite brdo s zelenom travom (špinatom) i pečenim jajem kao suncem ili maslačcima na livadi. Shvatite da je svaki takav pokušaj u usporedbi sa satima moljenja, pričanja priča i nagovaranja da pojede 10 žlica za čitavu obitelj učinkovitiji, jer će dijete s veseljem više pojesti.

Bezuvjetna ljubav

Jelo i obroke dijete treba povezivati s nečim lijepim u čemu sudjeluje obitelj. Zato izbjegavajte prijetiti se, ucjenjivati dijete, kupovati ga igračkama i slatkišima. Time ga krivo učite da ga se treba kupovati da bi se lijepo ponašalo. Ljubav prema jelu i vaša roditeljska ljubav ne smiju biti dovedene u isti kontekst. Vaša ljubav prema djetetu nema nikakve veze s tim koliko je dijete pojelo.

Ne inzistirajte na mlijeku

Dijete ne voli mlijeko ili odjednom počne odbijati mlijeko? To može doći zbog bolesti, uzimanja antibiotika, stresa ili pak ako netko od ukućana konstantno govori kako mlijeko nije ukusno. Pripazite što govorite pred djecom i respektirajte činjenicu da su prisutna i da sve čuju i slušaju. Ako dijete ne voli mlijeko ponudite mu čokoladno mlijeko, kakao, voćne jogurte, puding, rižu na mlijeku, griz na mlijeku, frape, sir, sirni namaz. Ako baš ništa mliječno ne želi jesti, možda osjeća da mlijeko trenutno ne odgovara njegovom organizmu. Nekoj djeci zna biti slabo od mliječnih proizvoda. Strpite se! Ako potraje dulje, posavjetujte se s pedijatrom.

Iz ruke je ukusnije

Dopustite djetetu inicijativu da uzme žlicu ili vilicu. Kad dijete pokaže zanimanje i želju da nauči držati žlicu, pomozite mu i potičite ga na to. Bit će jako ponosno ako uspije svladati vještinu držanja jedaćeg pribora kako to čine i roditelji. Tako će početi brzo samostalno jesti i neće tražiti da ga hranite do kad će ono odavno za to biti samo sposobno. Puno je načina kako zainteresirati dijete za hranu. Možete mu ponuditi lijep pribor kojim će ono samo istraživati po svom tanjuru, ponuditi da proba hranu iz vašeg tanjura ili da se ugleda na starije braću i sestre koji s apetitom jedu svoj doručak ili ručak. No, najbolje od toga funkcionira hrana za prstiće. U ruku se može primiti gotovo sve, a pored toga iz ruke je hrana ukusnija. Što sve dijete može papati prstićima: komadić jabuke, kruha, tjestenine, zrnca graška, kukuruza, krastavca...

Glad je garancija apetita

Dijete će najbolje jesti kad je gladno. Dopustite mu da jede koliko mu je potrebno. Količine koje mu vi stavljate mogu biti puno prevelike za njegove potrebe. Dopustite mu, dok je još jako malo, da se udalji od stola i ode se igrati. Kad se ode igrati nemojte trčati za njim s tanjurom i žlicom. Treba naučiti da se jede za stolom i to za vrijeme obroka kad svi jedu.

Foto: Profimedia