Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moje dijete je agresivno! Što napraviti?

Na agresivno ponašanje djeteta treba reagirati. No, roditelji često ne znaju kako. Svakako ne novom agresijom, bilo verbalnom bilo fizičkom

Agresivnost kao način reagiranja djelomice se nasljeđuje, a djelomice uči. Agresivni roditelji u pravilu imaju agresivno dijete jer agresivno dijete obično odrasta uz agresivnog roditelja. Agresivnost je vrlo stabilna osobina koja se učvršćuje već u predškolskoj dobi, a u dječaka je češća i postojanija. Djeca reagiraju agresivno kad su frustrirana, tj. kad ne mogu zadovoljiti svoje potrebe i želje, kad ih sprečavamo u nekom naumu, kad osjećaju nemoć, neuspjeh ili tjeskobu i posebno zbog osjećaja ljutnje i bijesa. Najveći bijes i agresiju izaziva namjerna akcija drugih (“On mi je oteo igračku!”). Agresivnost uzrokuje i strah jer u djetetu stvara osjećaj da ne može učiniti nešto protiv onoga koga se boji.

Kako kao roditelj možete pomoći djetetu?

 • Otkrijte pravi uzrok agresije. Kada saznate zašto vaše dijete udara, moći ćete mu pomoći.
 • Pomozite djetetu u verbalizaciji. Kada bolje usvoji jezične vještine, moći će vam reći što ga muči te na miroljubiviji način iskazati svoje potrebe.
 • Budite mirni i dosljedni u svojim postupcima. Odmaknite dijete od djeteta s kojim je ušlo u sukob, objasnite mu kratko i jasno da ne prihvaćate takav oblik ponašanja vodeći računa o njegovu uzrastu i sposobnosti razumijevanja.
 • Nemojte kažnjavati, gristi ili čupati dijete kako bi shvatilo da to boli, nego ga usmjerite na “žrtvu” i uključite u pomaganje u smislu maženja i tješenja. Tako će dijete uvidjeti da ono što je napravilo drugu osobu boli.
 • Nemojte od djeteta tražiti objašnjenje svog ponašanja, vjerojatno ga ne zna. Usmjerite se na rješavanje problema i učenje poželjnog ponašanja koje ćete nagraditi.
 • Vlastitim primjerom pokažite poželjan način rješavanja problema.
 • Pokušajte predvidjeti i izbjeći situacije u kojima bi se agresija mogla pojaviti.
 • Ponudite djeci dovoljno različitih aktivnosti i igračaka kako se ne bi sukobljavala oko njih.
 • Osigurajte djetetu dovoljno prostora i aktivnosti za “pražnjenje” energije.
 • Pružajte svom djetetu ljubav svaki dan i u dovoljnoj količini jer će samo tako dijete osjećati sigurnost i povjerenje. Ne kažnjavajte dijete uskraćivanjem svoje ljubavi i brige jer su ljubav i briga osnova zdravog razvoja naših mališana. I kada ste ljutiti, recite svom djetetu da ga volite, ali da ne dopuštate njegovo agresivno ponašanje.
 • Red i dosljednost u svakodnevnom životu kod djeteta smanjuju neizvjesnost, nervozu i stvaraju osjećaj sigurnosti. Organizirajte dječju svakodnevicu tako da bude predvidiva: sve u svoje vrijeme, na svome mjestu, na jednak način (što djetetu daje osjećaj sigurnosti); sport, rekreacija, opuštanje (što utječe na smanjivanje napetosti); postavljanje granica i pravila prihvatljivog ponašanja (što djetetu pruža predvidivost i sigurnost).

Dijete uči iz vaših postupaka

Uvijek imajte na umu da ste vi najvažnija osoba u djetetovu životu i da ono uči iz vaših postupaka! Učite svoje dijete da dobrovoljno pomaže i dijeli s drugima, da bude velikodušno, da prepoznaje osjećaje drugih ljudi i uživljava se u njih. Dijete koje u obitelji svjedoči rješavanju problema na konstruktivan način, razgovorom i pronalaženjem načina koji najbolje odgovara svima, naučit će i samo uspješno rješavati svoje probleme. Nećete uvijek moći biti prisutni i pomoći djetetu da riješi problem, ali zahvaljujući takvom odgoju i primjeru koji djetetu pružate, ono će se i bez vas vrlo dobro snaći.

Tekst: Lejla Dervoz Rajić

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije