Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U vrtić bez stresa

Djetetov polazak u vrtić ne mora biti stresan za obitelj. Proučite što sve možete napraviti da se i vi i dijete dobro osjećate s tom odlukom, a na kraju teksta vas čeka i jedna nagradna igra!

Polazak djeteta u jaslice (ili vrtić) svakako je velik korak; kako za dijete tako i za roditelje. Mnogi stručnjaci smatraju da je to stresan doživljaj za sve, ali vjerujte, to ne mora biti tako. Razmislite malo o tome kako dijete doživljava taj proces i znat ćete kako se postaviti i kako riješiti trenutne probleme. 
Do polaska u jaslice/vrtić dijete je najveći dio života provelo u svom domu gdje su se o njemu skrbili roditelji ili najbliža rodbina; bake i djedovi. Kako sada odjednom mora ostati u prostoriji u kojoj ima još jedinki kao što je on i koje zahtijevaju jednaku pažnju, a o svima njima skrbe potpuno nepoznati ljudi.
 Kroz glavu mu prolaze stotine misli: Zašto mama odlazi? I zašto je tako zabrinutog izraza lica? Plače li to ona? Joj, što će mi se desiti, hoće li itko doći po mene?

Zabrinuti roditelji

Vaše su misli su također opterećene brigom za mališana: 
Hoće li teta sve znati? Hoće li ga utješiti, nahraniti i presvući?

Dragi roditelji! Važno je da znate da je sve to normalno i kroz istu dilemu prolazi gotovo svaki roditelj; jesam li učinio ispravno?
 Ako zaista nemate izbora, te su jaslice jedino rješenje za vašeg mališana, tada se pobrinite da pripreme i sve ono što ovisi o vama bude u najboljem redu. 
Krenite hrabro u avanturu zvanu jaslice/vrtić.
 Svaki će Vam odgajatelj biti zahvalan ako ga u potpunosti upoznate s navikama i karakterom vašeg mališana ili o eventualnim tegobama koje ga muče. Pored redovnog inicijalnog upitnika kojeg ispunjavate (što detaljnije) pri upisu mališana zatražite razgovor s odgajateljima te im povjerite sve svoje nedoumice i strahove koje imate u vezi ostavljanja djeteta u grupi. A to je i prilika da pitate sve što vas zanima.
 Za prve dane u jaslicama, dobro je da jedan od roditelja ostavi tjedan dana godišnjeg odmora. Naime, prvi boravci su kraći, ali se svakodnevno produžuju što ovisi o djetetu i njegovoj spremnosti. Ponesite mu neki njemu omiljeni predmet koji će ga podsjećati na dom. Dolazite redovito i u isto vrijeme. Boravite s njim u skupini, igrajte se, ali i napustite prostoriju kada Vam to kažu odgajatelji. Rastanci neka budu kratki s osmijehom na licu. Nemojte davati obećanja koja ne možete održati. I najmanja djeca to razumiju.

Tijek prilagodbe

Riječ koju ćete puno puta čuti prvih dana boravka u vrtiću od odgajatelja, ali i od ostalih stručnih suradnika, je adaptacija. Što je to zapravo?
Adaptacija je proces tijekom kojeg se dijete prilagođava na novi prostor, ljude, djecu i ritam života u jaslicama/vrtiću. Umjesto roditelja mora prihvatiti odgajatelja, mora boraviti među većim brojem djece u novom prostoru i prihvatiti novi ritam spavanja, njege i hranjenja. Teško mu je i ono negoduje. Promijenit će svoje ponašanje, možda će prestati jesti, spavati, bit će razdražljivo i plačljivo, možda i agresivno. Važno je znati da je sve to normalno i prolazno.
 Kako će proći to razdoblje prilagodbe, s kakvim popratnim manifestacijama te koliko će trajati, ovisi prvenstveno o karakteru svakog pojedinog djeteta, ali i o stavovima roditelja prema ustanovi u kojoj dijete boravi. U pravilu ne bi smjela trajati više od mjesec dana.
Kod neke djece smetnje uzrokovane polaskom u vrtić mogu se javiti nešto kasnije. Nakon prvotnog oduševljenja kreću promjene u ponašanju. To je karakteristično za stariju djecu, tj. vrtićki uzrast.

Polazak djeteta u jaslice/vrtić shvatite kao izazov. Pripremite se uvodnim razgovorima, literaturom i iskustvima drugih roditelja. Pričajte s djetetom o boravku u vrtiću, šalite se i pozitivno razgovarajte u njegovom prisustvu o ustanovi i odgajateljima. Iskoristite sve izvore povratnih informacija o tome kako je dijete provelo dan u vrtiću. Imajte povjerenja u odgajatelje i pokažite im to otvoreno. Pitajte ih za savjet, ne sramite se svoje brige. Nemojte okrivljavati sebe za trenutne odmake u ponašanju Vašeg djeteta.
 Sve će to brzo proći i mir će se vratiti u Vaš dom i srca. Sretno!

I slikovnica može pomoći u pripremi za vrtić

Upravo je u izdanju Naklade Nika izašla slikovnica Što sve Ana zna... U vrtiću koja je još jedan od sjajnih načina da pripremite svoje dijete na polazak u vrtić! Jer s time treba krenuti na vrijeme, nekad i mjesecima unaprijed! Redovitim čitanjem i listanjem ove slikovnice dočarajte djetetu što ga sve u vrtiću očekuje, motivirajte ga da sam pita što ga zanima i da se igra odlazaka u vrtić.

Listajući ovu slikovnicu dijete usvajaja mnoge dobre i korisne savjete o boravku u vrtiću. Roditeljima će zgode male Ane pomoći pri prilagodbi djeteta na boravak u vrtiću, a djeca će shvatiti kako je veselo s prijateljima u vrtiću. Uz Anu i vesele stihove, boravak u vrtiću više nije problem i lako je zabaviti cijelu grupu. Možda zajedno s Anom djeca nauče nešto novo!

U vrtiću mala Ana uči mnoge stvari: vezati cipele, spremati stvari, ponašati se za stolom. U vrtiću se igra i uči, ima mnogo zabave i pjesme, igranja i bojanja, brojanja i druženja. Tete su uvijek uz djecu, a najvažnija je stvar prijateljstvo i nešto što mala Ana već zna. Znate li i vi? Otkrijte u slikovnici Ana u vrtiću!

Serija slikovnica Prvi pojmovi - Preklapalice namijenjena je najmlađim čitateljima. Stranice koje se preklapaju i crteži iza njih pretvaraju slikovnicu u zanimljivu igračku.

Cijena: 29 kn

Web shop: 26 kn

Više na: http://nakladanika.hr/knjiga/sto-sve-ana-zna-u-vrticu-659.html

Nagradna igra!

Naklada Nika daruje troje naših čitatelja sa slikovnicom Što sve Ana zna... U vrtiću. Ako ste roditelj djeteta koje tek treba krenuti u vrtić, pošaljite svoje podatke na naš mejl: [email protected] i troje najbržih osvaja slikovnicu. Uvjet je da niste već nešto osvojili na našem portalu u zadnja dva mjeseca! Sretno!

DOBITNICE slikovnica:

1. Ivana Tkalčec Valjak, Čakovec

2. Kosana Matošević, Zagreb,

3. Jelena Marohnić, Zagreb

Čestitamo! Slikovnice stižu poštom!

Tekst: Vedrana Džanić, prof.
stručni suradnik DV Čigra

Izvor:www.vodiczaroditelje.com.hr

Foto: Naklada Nika

Najnovije

Najpopularnije