Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maštovite igre za djecu i razbijanje dosade

Malo prizora tako nasmijava i istodobno frustrira kao kad vaše čedo prekriženih ruku i uz uzdah kao da na malim ramenima nosi sav teret svijeta sjedne, staklast pogled uperi u daljinu i prozbori: “Meni je dosadno.” Nema, međutim, ...

 dječje igre

Djeca stara od dvije do pet godina znaju sama pronaći razonodu, ali često naravno traže roditeljsko društvo i sudjelovanje u zajedničkim aktivnostima. Kada vaša zaliha igara i mašte za nove igre koje bi zabavile vaše dijete i naučile ga nečemu novom dođu do zida, možda vam pomognu neke od ovih ideja.

A-be-ce-de...

Kad dijete počne pokazivati zanimanje za slova, umjesto suhoparnog sjedenja za stolom, i od toga se može napraviti igra. Možete se, primjerice, igrati kartama sličnima onima za memory: sami napravite kartice sa slovima, svakog neka bude po dva (ne morate odmah krenuti s cijelom abecedom, već s tri-četiri slova), okrenite karte licem prema dolje, pomiješajte, pa dijete mora otkrivati dva ista slova i izgovarati ih.

Od slova možete napraviti i puzzle: izrežite karte nekoliko slova na tri nepravilna dijela, sve istresite na hrpu, pa zajedno s djetetom slažite cijela slova. Kad dijete malo napreduje, možete slova birati ciljano da, kad se slože i pravilno rasporede daju njegovo/njezino ime ili ime nekog od ukućana.

Kad vas vrijeme posluži, a na raspolaganju vam je neprometno asfaltno ili betonsko dvorište, možete kredom u krugovima napisati slova i igrati se ovako: kad izgovorite neki glas, dijete mora skočiti u krug s odgovarajućim slovom, a i obratno, vi morate potražiti slovo na koje vas je dijete uputilo. To se može igrati u kući, sa slovima napisanima na krugovima od kartona. Slova možete utisnuti i u komad plastelina, pa djetetu reći da zažmiri i pokuša pipajući prstićem otkriti o kojem je slovu riječ.

Na slične načine možete svoje dijete naučiti i brojkama, kao i vremenu na satu (“Skoči na 3:10!”).

Mali pomagači

Možete unijeti preinake u svakodnevnu rutinu čišćenja, spremanja, kuhanja. “Ja bih...!” povik je koji čujete kad uhvatite tavu, prašak za posuđe, kliješta, glačalo ili se uhvatite kakva drugog posla. Djecu je u tom slučaju najbolje uključiti u onoj mjeri u kojoj su spremna i sposobna sudjelovati. “Ti ćeš mi dodavati rublje za glačanje.” Ili: “Ja ću usisavati, a ti možeš s puta micati svoje igračke”. Djeca sigurno mogu pomoći i pri poslovima koji uključuju čekić, a da se pritom prstići ne nađu u opasnosti.

U kuhinji se također možete lijepo zabaviti. Malo starija djeca mogu vam pomoći u oblikovanju kolačića, dodavanju sastojaka, miješanju i slično. S mlađim klincima možete praviti voćne ražnjiće na koje će stavljati komade voća različitih boja, a na sličan se način može složiti i voćna duga na pladnju. Mlađi vam mogu pomoći i kod pripreme sendviča: pripremite sastojke, pokažite im proces i pustite da se zabavljaju. Bolje je, dakako, da su sastojci, ako pravite tople sendviče, jestivi i u sirovom obliku, jer biste lako mogli uočiti kako se količina nadjeva znatno smanjila, a vaš/a kuhar/ica zadovoljno se oblizuje.

Čak i kad je riječ o najbanalnijoj aktivnosti, kao što je zajedničko slaganje čarapa, ako je to najviše za što u nekom trenutku imate snage, vaše će dijete sigurno s tim biti zadovoljnije nego s igračkom - jer nešto važno i zabavno radi s mamom i/ili tatom.

Gusarsko blago ispod jastuka

Ako vaše dijete već dobiva džeparac, možete se dogovoriti da svaki put kad kaže: “Meni je dosadno!” ubaci u limenku ili staklenku novčić. (Vi, pak, možete ubacivati malo veću svotu za svako: “Pošizit ću!”). Kad se skupi dovoljno novca, možete zajedno u slastičarnicu ili koje drugo omiljeno mjesto.

Najjednostavnije je za dugih kišnih i hladnih dana posjesti dijete pred televizor, ali to je vjerojatno i najgore rješenje (na dulje vrijeme svakako). Umjesto toga možete organizirati “lov na blago”. Pretvarajte se da ste pirati, možete čak i improvizirati maske uz pomoć marama “gusarski” vezanih oko glave ili poveza preko oka, pa se skupa sa svojim potomkom zamislite na nekom tropskom otoku, po kojem se mačujete i kopate u potrazi za blagom u obliku plave šalice, crvenog jastučića, kartonske kutije...

Jednako je tako jednostavno sagraditi improviziranu utvrdu ili dvorac od deka i jastuka, pa to ili žustro braniti od zmajeva i sličnih uljeza ili unutra organizirati bogat život. Sagrađena nastamba može poslužiti i kao šator: pretvarajte se da ste na izletu jer sendviči pojedeni na podu nemjerljivo su zanimljiviji od istih za stolom.

Ručice umjetnika

Dječjoj kreativnosti treba dati prostora i pustiti je da se razmaše. Zgodno je, recimo, kad dođu u fazu izmišljanja vlastitih priča imati spremnu bilježnicu u koju ćete vi (ako njima slova još ne idu) pisati priču na dnu stranice, a djetetu ostavljati gornji prostor da ga oslika, pa ćete na kraju imati vlastitu knjigu, možda i zbirku priča.

Možete izrezati lutke od papira ili, ako vam je dijete dovoljno sigurno sa škarama, može to učiniti samo i potom ih bojiti po želji. U djetetovoj se sobi za hladnih zimskih dana može napraviti “party” na kojem sudjelujete vi, vaše čedo i onoliko “gostiju” koliko ih složite od odjeće izvučene iz ormara. Prepustite se mašti, donesite i koji lonac ili neki drugi predmet i možete imati posjet iz svemira, kamenog doba ili s engleskog dvora.

Djeci možete staviti na raspolaganje i kartonske kutije od jaja: manji klinci zabavljat će se već punjenjem i pražnjenjem kutije, a stariji bi od kutije i vrpce za kosu ili ukrasne vrpce te nekih svojih važnih sitnica mogli napraviti kutijicu s blagom.

Veselje na kauču

Kad dođe trenutak da se dnevna uzbuđenja privedu kraju ili kad zaključite da je i vama i djetetu potrebno malo predaha, zgodne se igre mogu organizirati i na kauču ili podu. Recimo, igra “slijedi vođu”. Svi u krugu trebaju slijediti pokrete odabranog vođe, poput pljeskanja, lupanja koljena, slijeganja ramena, dodirivanja uha... U “košarci” se s vrećom koju držite u rukama polako nakon svakog koša malo udaljavate. “Ne diraj lava” izazvat će salve smijeha kod dvogodišnjaka. Lezite na kauč i pretvarajte se da spavate, dijete vam mora ukrasti deku, a da vas pritom ne “probudi”. Okrećite se i gromoglasno hrčite kako biste podigli napetost, pa se “probudite” uz silnu riku i obilje škakljanja.

Za veći broj djece zgodno je organizirati igru “pogodi životinju”. U vreću stavite različite plišane životinje, a dijete treba izvući jednu, koju ne smije pokazati ostalima. Zadatak je pokretima imitirati tu životinju dok netko ne pogodi o kojoj je riječ. Onaj koji je pogodio izvlači sljedeću životinju i tako redom.

Igraonica u autu

Nekoliko sati u automobilu s neraspoloženim djetetom može vas dovesti ili vas već jest dovodilo do ruba snaga. Osim pjesmica, na raspolaganju vam je srećom više igara kojima možete olakšati putovanje sebi i malom “suvozaču”. Ovisno o dobi djeteta možete učiti ili ponavljati dijelove tijela s “dodirni nos” ili “pokaži mi kažiprst”, ili pak možete potaknuti dijete da, gledajući kroz prozor, traga za objektima koja počinju nekim slovom, koji se mogu jesti ili nositi kao šešir. Možete imitirati glasanje pojedine životinje i pustiti dijete da pogađa o kojem je biću riječ ili možete zajedno brojiti plave aute i tragati za trokutom, krugom, kockom... Ako ste u poziciji suvozača, možete u neprozirnu vrećicu staviti bilo koji predmet koji imate pri ruci, zamoliti dijete da zatvori oči i opipom pokuša pogoditi što se u njoj nalazi. Kad idete na dulji put, možete se zajedno pripremiti sastavljajući popis onoga što očekujete da ćete vidjeti, pa polako kvačicama označavati kad to i spazite. Možete od toga napraviti i natjecanje, bilježeći tko prvi spazi neku stvar ili biće, pa se dogovoriti za simboličnu nagradu na kraju puta.

Druga je varijanta sastavljanje popisa “zabranjenih” riječi (drvo, auto, ptica itd.), koje nitko ne smije izgovoriti tijekom cijelog putovanja. Tko ih izgovori, mora ekipu zabaviti smiješnom pričom ili pjesmicom. Na kraju krajeva, i pjevanje možete malo začiniti: vi ili netko od suputnika trebate otpjevati nekoliko nota popularne pjesme, a ostali moraju pogađati o kojoj je riječ. Ili možete na osnovi opaženog izmišljati priče. “Vidiš onu kamp-prikolicu? Oni sigurno putuju na Sjeverni pol...”

Brže, više, jače

Klinci obožavaju natjecanje bilo koje vrste, pa ako imate posla s nekoliko vražićaka, utrke svih vrsta uvijek su zanimljive. Tko će dalje ili više skočiti, tko će brže složiti neku konstrukciju ili poslagati kolačiće na tanjur, tko će prvi naći neki predmet ili prikupiti što više predmeta zadanih u igri - a to može biti sve što se neće razbiti ili ozlijediti djecu - igre su koje će im se sigurno svidjeti. Možete na pladanj staviti deset malih predmeta i prekriti ih krpom. Otkrijte pladanj i djeci dajte deset sekundi da ga prouče. Ponovno sve prekrijte, a djeca potom trebaju nabrojiti što se na pladnju nalazi; pobjeđuje onaj koji je pogodio najviše predmeta.

U stanu vam je uvijek na raspolaganju igra “vruće-hladno”: sakrijte neki predmet i, kad je tragač blizu, vičite “vruće”; kad se udalji od cilja, vičite “hladno”. Ako tragača ima više, napravite od igre natjecanje, a pobjednik je onaj koji najbrže pronađe skriveni predmet.

Zabaviti se možete i s kartama. Smjestite dva stolca na suprotne krajeve sobe ili hodnika (ne predaleko jedan od drugoga): jedan je stolac početna pozicija, drugi cilj. Karte s početne pozicije bacate prema cilju, i to svaki igrač po jednu. Kad karta padne tako da dodirne neku već bačenu kartu, bacač pokupi te dvije karte. Pobjednik je onaj tko skupi cijeli špil.

Ne mora i ne treba sve biti natjecanje, stoga se u sljedećoj igri djeca nadmeću samo u jačini smijeha i cičanja. “Čuvar osmijeha” igra je za djecu različite dobi. Klinci sjednu u krug, a bacanje novčića ili neka druga metoda određuje prvog koji će biti “čuvar osmijeha”. Samo se čuvar smije smiješiti, a nakon nekog vremena rukom “briše” osmijeh i “baca” ga nekom drugom djetetu, koje ga “hvata” i “stavlja” na lice, i tako redom. Što su djeca mlađa, to im je koncept “čuvara” smješniji i izaziva jače hihotanje.

Foto: Profimedia

Najnovije