Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moje dijete nema prijatelja, kako to promijeniti?

Vaše dijete ima problema u sklapanju prijateljstava i nesretno je zbog toga. Ne pati samo ono zbog toga, nego i vi, a svaki put kad primijetite da je na igralištu ostalo samo, pitate se u čemu je greška.

 tužan dječak

Svaki roditelj želi vidjeti svoje dijete sretno i zadovoljno, kako se druži sa svojim vršnjacima. Jednom riječju, željeli bismo da ima prijatelje. No što da roditelj radi kad shvati tužnu istinu - da njegovo dijete teško sklapa prijateljstva i još teže ih zadržava? Nažalost, isključivanje iz igre ili druženja, realnost je mnogoj djeci u školi, na igralištu, u sportskim klubovima, a traumatično je i za djecu i za roditelje.

Vjerojatno ste se pitali što nije u redu, zašto baš moje dijete nema prijatelje. Je greška u meni, u mojem odgoju? Kako da mu pomognem? Razlozi zašto vaše dijete nema prijatelja mogu biti razni, ali navest ćemo samo neke od najčešćih.

Razlozi zašto dijete možda nema prijatelja

Vaše dijete ima jaku osobnost: Ako je dijete introvert, ili da to nazovemo “izvan kutije”, voli promišljati o životu ili ne voli trčati za ostalima, najčešće mu je teško ulaziti u nove prijateljske odnose s vršnjacima.

Vaše dijete više voli ekrane od druženja: Nažalost, ovo je vrijeme kad mnoga djeca više vole biti na mobitelu i tabletu nego se uživo družiti sa svojim vršnjacima.

Nema vremena za socijalizaciju: Možda je vaše dijete preopterećno školskim i izvanškolskim obavezama te jednostavno nema vremena za druženje s drugom djecom.

Teška osobnost: Postoje djeca koja imaju malo težu osobnost, odnosno lako ulaze u konflikte s drugom djecom, inzistiraju na tome da dominiraju u druženju i igri, što, naravno, smeta njegovim vršnjacima.

Kako djeca odrastaju, vrlo je važno da grade odnose s drugim osobama i da razvijaju svoje socijalne vještine. Biti u stanju izgraditi prijateljski odnos kao dijete, temelj je zdravih odnosa u budućnosti.

6 načina kako da pomognete svome djetetu da stekne prijatelje:

Rješavajte korijen problema: Razgovarajte s djetetom I pokušajte zajedno doći do zaključka što uzrokuje otežano sklapanje prijateljstva. Osvještavanje problema je već veliki korak u njegovu rješavanju.

Savjetujte se s ostalim osobama koje poznaju vaše dijete: Razgovarajte s nastavnicima, tetama u vrtiću, pedagoškim radnicima ili trenerima, koji rade s vašim djetetom, o tome kako ono funkcionira sa svojim vršnjacima. Vidjet ćete problem iz druge perspektive, izgovoriti ga naglas stručnim osobama pa možda od njih dobijete kakav kjoristan savjet.

Ponudite djetetu svoju pomoć: Dajte djetetu do znanja da nije samo u svome problem, da stet u za njega i da razumijete koliko mu teško pada odbacivanje vršnjaka.

Objasnite mu temelje prijateljskih odnosa: Možda je dio problema što vaše dijete ne zna što zapravo znači biti prijatelj. Razgovarajte o pojmovima kao što su suosjećanje za druge, davanje, tolerancija, opraštanje.

Budite primjer: Zapamtite, vi ste djetetu najbolji primjer. Gledajući vašu interakciju s drugima, najboljeće naučiti što znače kvalitetni I zdravi međuljudski odnosi.

Potičite dijete na pristojno ponašanje u vlastitoj obitelji: Obitelj je mjesto gdje dijete gradi svoje prve odnose. Inzistirajte na pristojnom ponašanju, međusobnom uvažavanju i toleranciji. Ispravljajte nepoželjno ponašanje, uvijek!

Kvalitetan odnos zahtijeva trud i rad dviju osoba, ne samo jedne. Uz vašu malu pomoć i jaku podršku, dijete koje je imalo problema u sklapanju I održavanju prijateljstva, može osjetiti radost koje donosi čvrsto prijateljstvo.

Tekst: S. M.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije