Svake godine sve je više djece u jaslicama koja ne jedu krutu, već miksanu hranu. Roditelji nam to, nekako nerado priznaju, ali ova pojava nije ništa neobično, s obzirom na ubrzan ritam života i modernu prehrambenu industriju, koja nam nudi mekanu i prerađenu hranu, koju ne treba previše žvakati. Rijetki razmišljaju o tome koliko je žvakanje uistinu važno u procesu probave hrane, ali i u razvoju govora kod djece. Kako se, nažalost, u praksi sve češće susrećemo s govorno - jezičnim problemima kod djece, imamo potrebu upravo skrenuti pažnju na povezanost žvakanja hrane i razvoja govora kod djece.

Žvakanje hrane je zapravo jedna od predgovornih vježbi, vrlo bitna za razvoj govornog aparata. Mišići koji su potrebni za pravilan izgovor glasova su upravo jezik, te mišići lica i usana. Kada dijete jede miksanu hranu, mišići govornih organa se ne stimuliraju i ne opterećuju u dovoljnoj mjeri. Kao posljedica nedovoljne stimulacije mišića, javljaju se poteškoće u razvoju govora i artikulaciji glasova. Odgađanje uvođenja krute hrane u djetetovu prehranu, zapravo utječe na odgađanje razvoja govora.

 Različita su mišljenja oko toga kad djetetu treba ponuditi krutu hranu. Ali dijete je zapravo spremno za žvakanje hrane kad mu se pojavi prvi zub. Ovo je period kada dijete još nije izbirljivo s hranom i to je prilika koju trebate iskoristiti da bi ga odveli u novo iskustvo.

Djeci jasličke dobi, hranu bi trebali usitniti vilicom, ali ne pretjerano. Najbolje bi bilo da dijete samo uzima hranu usnama, a ne da mu vi stavljate hranu u usta. Također mu možete ponuditi male komadiće hrane i dozvoliti mu da je sam, prstićima, uzima i jede. U svakodnevnom radu se često susrećemo s dječjim oduševljenjem kad im ponudimo da hranu jedu sami, prstićima. Bez obzira na nered koji bi mogao nastati za stolom, smatramo da bi to mogao biti dobar način da dijete prijeđe sa miksane na krutu hranu. Stimuliranje mišića može se postići i tako da, između obroka, djetetu ponudite neke druge namirnice, primjerice koricu kruha ili komadić sira.

U ovom procesu vrlo je važno i to da vi, roditelji, svojim primjerom djetetu pomognete da shvati i razumije važnost obroka. Nemojte mu uskraćivati radost zajedničkog obiteljskog obroka. Jer djeca uče ono što doživljavaju.

S uvođenjem krute hrane u djetetovu prehranu, kao i sa mnogim drugim stvarima kod djece, treba biti dosljedan i ustrajan. Djeca najbolje prihvaćaju nova iskustva i vještine dok su manja. Budite hrabri i ne dozvolite da ubrzan način života, strah od gušenja ili nered koji će dijete napraviti za stolom, utječe na njegov razvoj. Vi, roditelji, najbolje ćete prepoznati u kojem trenutku je dijete spremno za žvakanje. Naš savjet je da to svakako bude prije nego dijete krene u jaslice, jer ćete tako, između ostalog, olakšati djetetu i sam proces adaptacije.

Tekst: Ana Pavičić i Andrea Muža, odgajateljice, Dječji vrtić Hugo, Split
Fotografija: Shutterstock