Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Probudite potencijal pametnog djeteta i učinite ga genijalcem

Inteligenciju djeci poklanjamo putem gena. Prema stavu znanstvenika taj dio pameti gotovo je nemoguće 'povisiti' bilo kakvim vanjskim čimbenicima. Zbog toga ni roditelji, ma koliko se trudili, ne mogu puno napraviti s ciljem da ...

 poticanje inteligentnog djeteta

Djecu koja imaju visoke sposobnosti u tzv. MINT područjima (matematika, informatika, biologija (nature), i tehnički) moguće je poticati i taj potencijal do kraja izraziti već uz pomoć ova tri jednostavna poteza.

Do tog zaključka došla je jedna dugoročna američka studija Univerziteta Duke u kojoj je od 1972 praćeno 5000 djece s posebnom nadarenošću u MINT područjima. Studijom su došli do zaključka da roditelji trebaju upotrijebiti tri jednostavna trika kako bi svoje već pametno dijete poticali prema još boljem postignuću:

PRVO: Uključite dijete u igru, rad i učenje s drugom pametnom djecom.

DRUGO: Ako dijete pokazuje veliko zanimanje u nekoj materiji, tada mu omogućite pristup materiji, materijale te mu dajte pristup i naprednijim znanjima u tom području (čak i više godina unaprijed).

TREĆE: Ne dajte im osjećaj da ih je priroda blagoslovila tolikom inteligencijom da njima sve ide kao od šale pa se ne trebaju puno truditi niti se pomučiti da bi došli do rezultata. To naravno djeluje vrlo demotivirajuće, a na kraju i frustrirajuće. Dijete treba shvatiti da se svatko mora truditi da bi došao do rezultata.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije