Današnji roditelji prenose djeci poruke o životu koje i sami žive: 'budi u pokretu', 'budi aktivan', 'druži se', 'radi nešto', 'izbjegni dosadu pod svaku cijenu'... Emma Seppala, autorica knjige 'The Happiness Track' smatra kako takve poruke nisu dobre. Ona dapače preporučuje upravo suprotno – potičite djecu da se zabavljaju ne radeći ništa.

U razvijenim zemljama na zapadu ljudi cijene aktivnost i konstantno uzbuđenje, a trenutke opuštanja, smirenja i emocija slabog intenziteta poput mirnoće često podcjenjuju. Ne stignu se baviti još i tim, nečim tako 'banalnim' i dosadnim kao što je opuštanje dok toliko drugih i zanimljivih stvari još mogu raditi i doživjeti. Međutim, opuštanje, smanjenje stimulacije, smirivanje intenziteta aktivnosti prizemnim aktivnostima kao što je primjerice šetanje ili sanjarenje, meditiranje svima nam je povremeno potrebno.

slobodna igra
, Image: 157924851, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Moretti/Viant / Caia Image / Profimedia

Nestrukturirana, slobodna igra

Mentalni odmor, odnosno slobodna igra posebno su važni našoj djeci. U tim trenucima dijete se slobodno i spontano može izraziti u nestrukturiranom pokretu, može izbaciti negativne emocije, razmišljati, okrenuti se sebi i smiriti – sve te potrebe imamo svi. Uzbuđenje koje im neprestano pružamo može ih preopteretiti i ona kao i odrasli mogu doživjeti 'burn out'. To posebice vrijedi za djecu s previše slobodnih aktivnosti.

Slobodno vrijeme djeci također omogućuje da izgrade i oslobode kreativnost. Ne govori se uzalud da ćemo do većih ideja stići kad smo mirni i nismo intenzivno usredotočeni – primjerice dok se tuširamo, peremo posuđe, usisavamo, crtamo, meditiramo... Djeci je taj proces opuštanja još važniji jer se njihove osobnosti tek izgrađuju i jer sama nisu mentalno dovoljno jaka niti imaju metode da tu potrebu za smirenjem malo odgode ili se brže opuste.

Osjećaj stalne potrebe za akcijom danas čini djecu sve tjeskobnijom. S druge strane, damo li im više slobodnog vremena pomažemo im da bolje upravljaju stresom i opuštaju se. Satovi glazbe ili sporta možda i mogu biti obogaćujući, ali je također važno dati im vrijeme da ne rade baš ništa. Dopustite im - ali i sebi - trenutak da zure u oblake i da sanjare.

Tekst: I. Š.

Foto: Profimedia