Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izluđuje vas jutarnje spremanje s djetetom za vrtić ili školu? Stiže pomoć!

Provjerite koje to jednostavne stari možete činiti svakodnevno da biste izbjegli jutarnje neugodnosti koje vas iscrpljuju

Često vam jutra s djetetom počinju nesuradnjom i raspravama, a vi ste u žurbi i čeka vas gomila obaveza kroz dan. Želite da se vaš superjunak probudi dobe volje, spreman na suradnju i sa svojim supermoćima na vrijeme bude spreman na izlazak iz stana. No i ovog jutra to nije tako. Ipak ste vodili  raspravu o gledanju crtića za vrijeme oblačenja, o izboru doručka, o gumenim čizmama na kišni dan, o izlasku s igračkom koju baš tada ne možete naći... Na kraju ste izgubili strpljenje i rastali se s djetetom u tmurnom raspoloženju zbog čega se opet loše osjećate. Dan tek počinje, a vi ste već na izmaku snaga. Očajni ste jer ste se našli u začaranom krugu i čini vam se kako vas  samo čarolija iz njega može izbaviti. Ali vi ste roditelj jednog superjunaka! To znači da i vi posjedujete supermoći na koje ste zaboravili.

Radi se o jednostavnim stvarima koje možete činiti svakodnevno da biste izbjegli jutarnje neugodnosti koje vas iscrpljuju.

Supermoći za dobar početak dana:

  1. Dogovorite pravila za jutarnju rutinu kojih ćete se uvijek pridržavati te ih svako jutro s djetetom ponovite.
Primjer: S djetetom napišite ili nacrtajte plakat s redoslijedom obavljanja jutarnjih radnji i stavite ga na djetetu vidljivo mjesto. Tako ćete djetetu dati do znanja da vam je važno njegovo mišljenje.
  1. Budite dosljedni dogovorenim pravilima i sami ih se pridržavajte kako biste izbjegli da svakog jutra dijete iznova testira vaše granice.
Primjer:Ako želite da dijete stekne naviku svakodnevnog pranja zuba, onda na tome uvijek i inzistirajte, bez obzira na količinu vremena kojom raspolažete. Tako ne zbunjujemo djecu, nego im jasno dajemo do znanja što od njih očekujemo.
  1. Ne upuštajte se u pregovore  i rasprave nego se pozivajte na dogovorena pravila.
Primjer: Dogovorili ste pravilo da na kišne dane dijete nosi gumene čizme, ali to jutro ono baš želi obuti platnene tenisice. Umjesto da pregovarate i opetovano objašnjavate kako to nije prikladna obuća za kišu pozovite se na prethodno dogovoreno pravilo i time izbjegnite raspravu.
  1. Bez obzira na dogovorena pravila, dijete će testirati vaše granice i nekad će se dogoditi da izgubite strpljenje. Unatoč tome ne prijetite se nečim što ne možete ispuniti.
Primjer:Umjesto da obuje cipele, nakon što ste ga već nekoliko puta zamolili, dijete nastavlja igru. Iscrpljeni gubite strpljenje i govorite djetetu da ćete iz stana izaći bez njega. Dijete ne reagira na vašu prijetnju jer zapravo zna da to nije istina i da se to ne može ostvariti.
  1. Uvijek pohvalite suradnju i poželjna ponašanja.
Primjer: Kad se dijete npr. na vrijeme spremi svakako ga pohvalite jer time ga ohrabrujete za buduću suradnju. Osim toga tako jačate djetetovo samopouzdanje i stvarate mu pozitivnu sliku o njemu.

U prvo vrijeme primjene ovih supermoći možete očekivati otpor, ali nemojte se obeshrabriti. S vremenom će vaša jutra biti bez stresa!

, Image: 376769703, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Jim Corwin / Alamy / Alamy / Profimedia

Tekst:Kristina Vučinić, integrativni dječji terapeut, odgojitelj predškolske djece i Irena Peroš Grgos, integrativni dječji psihoterapeut, prof. pedagogije i sociologije;

TIGROM CENTAR ZA TERAPIJU IGROM

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije