Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Psiholog upozorava: mnogi roditelji propuste naučiti djecu ovu važnu vještinu

Naš moderni svijet prepun je odvraćanja pozornosti. Na svakom koraku vreba mobitel, tablet ili televizor kako bi nas odvratili od onoga što u stvari želimo raditi. Odrasli neprestano hvataju svoje mobilne telefone, a i djeci je ...

 djeca i mobiteli

Njegov je dojam da mnogi roditelji danas ne uspijevaju osnažiti svoju djecu da budu autonomna u kontroliranju vlastitog vremena - iako je ta sposobnost jedna od najvažnijih u našem modernom digitalnom dobu. "U budućnosti će na svijetu postojati dvije vrste ljudi: oni koji će dopuštati da im se odvrati pozornost i da im život kontroliraju drugi, i oni koji će s ponosom isticati da ekrani nad njima nemaju moć", objašnjava Nir Eyal za CNBC.

Kako smatra, naučiti mališane da ne uzimaju i dodiruju pametne telefone nije tako jednostavno. Posebice kad ni mi odrasli nismo u tome niti čvrsti niti odlučni. Ali ako se sami potrudimo i osvijestimo činjenicu da druženje s digitalnim svijetom oduzima vrijeme od stvarnog života, aktivnosti i druženja tada je to mudrost koju svakako treba prenijeti i djeci.

Kako dijete maknuti s mobitela i li kompjutora?

Najbolji način da osnažimo djecu je, prema psihologu, pustiti ih da sami odaberu koliko vremena će provesti na mobitelu. Dopustiti im to, ogroman je dar – čak i ako pogriješe s vremena na vrijeme, greška će biti važan dio procesa učenja. Važno je da im date moć odluke, jer samo tako će u praksi učiti kontrolirati svoje ponašanje i organizirati svoje vrijeme i koncentraciju na određenu stvar koju žele raditi.

 djeca i mobiteli
, Image: 279808481, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Trevor Adeline / Caia Image / Profimedia

Psiholog Eyal je to sa svojom kćerkom napravio ovako

Kad je sa samo 5 godina djevojčica počela zahtijevati svoje “iPad time”, rekao joj je sljedeće:“Što više vremena provedeš na ekranu, manje ćeš vremena imati za prijatelje, za igranje ili za mamu i tatu.“  Nakon toga, on i njegova supruga razgovarali su s djevojčicom o tome koliko vremena dnevno želi provesti na ekranu. Dogovorili su se za 45 minuta (što je odgovaralo 2 serijama za djecu na Netflixu). "Najvažnije je da su to njena pravila, a ne naša i da ne osjeća kao da je „zločesti tata“ odlučio za nju, rekao je psiholog. Njegova kćer je nakon tog razgovora bila jako zadovoljna i imala osjećaj da je postigla odličan dogovor s roditeljima. Čak su odredili i da će sama namjestiti kuhinjski timer za točno praćenje dogovorenih 45 minuta. Tog se dogovora držala, a roditelji su imali dovoljno vremena za druženje s njom.

Psiholog za kraj naglašava kako je važno da sami budemo svjesni činjenice da je tehnologija dizajnirana tako da na angažira i oduzima vrijeme, a to je iznimno važno prenijeti djeci. Također je vrlo važno osnažiti njihovu vlastitu vjeru u snagu koju imaju da se obrane od primamljivih ekrana. Njihova je odgovornost, ali i pravo da koriste svoje vrijeme pametno.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije