Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stariji brat utječe negativno na razvoj govora mlađeg djeteta?

Logično je ako mislite da će dijete koje ima starijeg brata ili sestru odrasti u poticajnom jezičnom okruženju i brže razvijati svoje jezične vještine od prvorođenog djeteta. Ipak, nekoliko studija je pokazalo upravo suprotno: usvajanje ...

Studija je, međutim, donijela još jedno iznenađenje. Djeca koja imaju starijeg brata imat će sporiji jezični razvoj jer upravo braća negativno utječu na jezične vještine svojih mlađih braće i sestara, pokazala je studija koju je proveo istraživački tim iz CNRS-a, AP-HP-a, EHESS-a, ENS-a i INSERM-a. Također je otkriveno da djeca koja su odrasla sa starijom sestrom imaju identičan razvoj kao i djeca bez starije sestre, dakle utjecaj sestre je neutralan odnosno svakako nije ni pozitivan niti negativan.

Do takvih zaključaka istraživači su došli proučavajući podatke 1000 djece praćene s dvije, tri i pet i pol godina. Djeca su testirana u raznim jezičnim kategorijama kao što su vokabular, sintaksa i verbalno rasuđivanje.Djeca koja imaju starijeg brata imala su u prosjeku dvomjesečni zastoj u razvoju jezika u usporedbi s djecom sa starijom sestrom.

Znanstvenici imaju dvije teorije

Prva govori da će starije sestre biti spremnije razgovarati sa svojom mlađim braćom i sestrama od starije braće jer time nadoknađuju to što su njihovi roditelji manje dostupni. Druga hipoteza bila bi da se starije sestre manje natječu za roditeljsku pažnju od starije braće.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije