Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako razvijati dječji mozak kroz igru i zabavu?

Svako dijete se rađa s potencijalom genijalca, a na nama je da taj intelektualni, emotivni, socijalni i motorički potencijal prepoznamo i pomognemo djetetu da ga izrazi...

 poticanje razvoja djeteta

U prvih 6 godina života mozak se razvija nevjerojatnom brzinom te se stvara jako puno veza (sinapsi) između neurona u mozgu. Upravo u tom razdoblju stvaraju se čvrsti temelji za razvijanje kasnijih znanja i sposobnosti. Koliko su godine prije polaska u školu važne govori i činjenica da se čak 75% neuronskih veza stvara   do 7. godine života, odnosno njih 50% do 5. godine. Neurokognitivna znanost je zadnjih godina jako napredovala dok su pedagoške metode koje se koriste u odgoju i obrazovanju djece i dalje većinom zastarjele. Zato je vrlo bitno da se roditelji educiraju kako bi od prvog dana znali svojem djetetu pružiti razvojno stimulirajuću okolinu koja će kasnije utjecati na djetetove sposobnosti i kvalitetu života.

Djeci je igra prirodna aktivnost

Ona u njoj uživaju i kao takvu igru je vrlo lako iskoristiti za učenje. Djeca mogu, igrajući se, naučiti sve što im želimo prenijeti, a uz to razmišljaju, razvijaju svoj istraživački duh, kreativnost, nove ideje te povezuju znanja. Istraživanja su pokazala da djeca najviše uče kada su opuštena i kada im je zabavno. Ta činjenica ne vrijedi samo za djecu već i za odrasle, a znanja koja steknemo na takav način, ostaju dugoročno. Pjevanje, plesanje, bojanje, likovne aktivnosti, klasifikacija, serijacija (sposobnost nizanja predmeta prema nekom mjerljivom svojstvu) i drugo, aktivnosti su koje su nužne djetetu od najranije dobi, a sve ih možemo prolaziti kroz igru i zabavu.

Roditelji često, imajući najbolju namjeru da zaštite svoje dijete, ograničavaju dijete u igranju tako da mu ne dozvoljavaju previše trčanja i skakanja. No upravo trčanje, skakanje, vrtnja i ostale motoričke aktivnosti su od krucijalne važnosti za zdrav rast i razvoj djeteta. Dozvolite svojem djetetu da se vrti, skače, trči po različitim podlogama, nema veze što će se možda uprljati, jer upravo tako će postati puno spretnije i inteligentnije u kasnijem životu. Istraživanja su pokazala da su današnja djeca i do 30% motorički slabija, a jedan od bitnijih razloga je taj što se manje kreću.

Iako je tehnologija donijela velike napretke društva, u nekim segmentima nas je i unazadila. Vrlo je jasno da dijete ne možemo u potpunosti udaljiti od modernih tehnologija, no mnogi roditelji se pitaju gdje postaviti granicu. Neupitna je činjenica kako je gledanje u ekrane štetno za dijete te periodi gledanja u ekrane trebaju trajati što kraće moguće, a u najranijoj dobi bi ih trebalo u potpunosti izbjegavati jer kako tvrde neki znanstvenici, ono doslovno „pali mozak“. Najbolje je dogovoriti s djetetom određeno vrijeme, na primjer 15 minuta na dan, i toga se čvrsto držati bez obzira što dijete traži još. Umjesto toga, predložite odlazak u park ili osmislite neku drugu aktivnost koja će okupirati dječju pažnju.

O Jupi radionicama

Upravo ovakve znanstvene spoznaje stoje u pozadini JUPI (Ja Učim Putem Igre) radionica na kojima se potiče razvoj mozga, govora, predispozicija za čitanje, pisanje i računanje na način da se kroz zabavne aktivnosti rješavaju problemske situacije, vježba pažnju, koncentraciju, koordinaciju oko-ruka, vježba gruba i fina motorika, stimulira motorički razvoj, radi na bliskosti roditelja i djeteta te još mnogo toga da bismo razvili maksimalne potencijale naših malih genijalaca.

Vrlo je lako kod kuće osmisliti niz zabavnih aktivnosti kojima ćete poticati zdrav rast i razvoj svojeg djeteta. Djetetu nije potrebna hrpa skupih igračaka kako bi ono bilo sretno, upravo suprotno, hrpa igračaka može negativno utjecati na dijete jer se ono neće više znati igrati i stvari će mu brzo dosaditi. Tako roditelji znaju upasti u začarani krug i stalno, na zahtjev djece, kupovati nove igračke kako djetetu ni bi bilo dosadno. Dapače, dosada može biti dobra jer pomaže djetetu da istraži svoj unutarnji svijet, pusti mašti na volju i samo organizira svoje nestrukturirano vrijeme.

Važno je znati da se dijete može igrati bilo čime, štipaljkama, plastičnim posudama, kuhačama i drugim stvarima koje se mogu naći u svakom kućanstvu. Bitno je samo kako djetetu predstavite aktivnost. Kuhačama i posudama se može svirati, štipaljke se mogu brojati, kategorizirati po boji, stavljati na rub posude kako bi se vježbala fina motorika. To su samo neke od brojnih ideja za aktivnosti kojima možete na zdrav način razvijati potencijale svojeg djeteta. Istim se vodimo i na JUPI! radionicama, te tamo koristimo svakodnevne predmete za različite aktivnosti koje je kasnije lako primijeniti i u vlastitom domu. Trenutno traju upisi u JUPI! radionice pa se svi zaniteresirani na području Rijeke mogu prijaviti. Više informacija potražite na:

www.centarsreca.hr

www.facebook.com/CentarSreca

www.instagram.com/centar.sreca_hr

Dajte mašti na volju, koristite svakakva pomagala koja već imate u kući, uključite dijete u osmišljavanje aktivnosti, pjevajte, plešite, opustite se, uživajte i potičite svoje dijete da uči i razvija se na njemu najprirodniji način. Time ćete im dati jedan od najvrjednijih poklona za njihovu budućnost!

Tekst: Yvette Kalaba, psihologinja i Mateja Novosel, pedagoginja iz Centra za osobni i profesionalni razvoj „Sreća“ u Rijeci

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije