Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prkosno dijete? Razoružajte ga u tri koraka!

Prkosna djeca predobro poznaju svoje roditelje. Dinamika u koju takvo dijete i roditelj upadnu recept je za svađu i stalne frustracije jednih i drugih. Uz ovaj jednostavan slijed tri pravila, pokušajte se brže i sporazumjeti...

Kad se nađete u situaciji da vas dijete odbije, iznenadi nekom svojom reakcijom ili smatrate da trebate intervenirati važno je pokazati dvije komponente u komunikaciji – empatiju i odlučnost. Za primjer ćemo uzeti dijete koje silom želi sladoled odmah i to prije večere.

Ovim redom postupajte:

1.RAZUMIJEM - Kad dijete trebate uvjeriti da ne može sada jesti sladoled za početak mu treba pokazati da razumijete i vidite njegovu potrebu za sladoledom. Čak možete primijetiti da razumijete njegovu tugu, razočarenje, bol i ljutnju što ga sada ne može dobiti.

2. POSTAVLJAM GRANICU - Zatim mu treba postaviti granice i pravila, objasniti zašto ne može sada jesti sladoled. Zato što onda neće moći večerati.

3.NUDIM KOMPROMIS - Za kraj zajedno dogovorite neko kompromisno rješenje, primjerice:“Možeš dobiti sladoled, ali nakon večere.“

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije