Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva vrtićka prijateljstva: Zašto su važna?

Sigurno vas zanima tko je najbolji djetetov prijatelj u vrtiću. U tako ranoj dobi djeca tek uče što znači prijateljstvo. Zato ćete svaki dan možda dobiti drugi odgovor ili pak nikakav odgovor. Kako vi možete pomoći da dijete stječe ...

 prijateljstva

Kao roditelji često razmišljamo o tome i zanima nas tko su to djetetovi prijatelji u vrtiću, s kim se voli igrati? To nas zanima jer tako između ostalog procjenjujemo zadovoljstvo djeteta s boravkom u vrtiću, što ga općenito veseli, koje stavove ima, kako se nosi sa sukobima, ali i koje područje života ga posebno zanima. Zaista svašta možemo saznati o našem djetetu ako uspijemo na neki način, direktno od djeteta ili od drugih, saznati nešto o njegovim prijateljima.

Svako je dijete rođeno s drukčijim karakternim osobinama, što podrazumijeva i različite načine sklapanja prijateljstava. Bez obzira na sposobnost sklapanja prijateljstava, roditelji igraju veliku ulogu u društvenom životu djeteta i izgradnji prijateljstva.

  • Roditelji kao prva stepenica

Odnos djeteta i roditelja oslikava se u interakciji djece. Postoji mnogo primjera kako su djeca koja imaju prisan odnos sa svojim roditeljima prisnija i s bliskim prijateljima. Utvrđeno je i da je, tamo gdje postoji pozitivan odnos majke i djeteta, ono izgradilo harmoničniji odnos sa svojim prijateljima.

  • Potičite druženje djeteta s vršnjacima

Organizirajte druženja u domovima, parkovima, igraonicama. Upišite dijete na one aktivnosti gdje se kreću djeca sličnih interesa koje ima i vaš mališan. Tako ćete mu pomoći da se približi djeci s kojom ima sličnih, dodirnih točaka.

  • Naučite svoje dijete socijalnim vještinama

Kada se roditelji pridruže djetetu u igri i pomognu mu u, primjerice, slaganju puzzli, oni ga uče kako stjecati prijateljstava i pokazuju mu način da se približi grupi te možda nađe novog prijatelja.

  • Poštujte djetetove potrebe

Nemojte gubiti živce ako vaše dijete odbija druženje s drugom djecom. Vaš predškolac je možda već stekao jednog ili dva prijatelja ili mu je draže igrati se sam jedno dulje vrijeme. Neka djeca jednostavno nemaju potrebu socijalizacije s drugom djecom. Ako je vaše dijete iznimno tiho i voli mirnije igre, pružite mu mogućnost takvog igranja. Čak i ako je jako sramežljivo, stručnjaci savjetuju da ga ne silite na druženje i da mu date dovoljno vremena za socijalizaciju.

  • Dečki d dečkima, cure s curama

Roditelji su katkada zabrinuti što se njihovo dijete druži samo s vršnjacima istoga spola. Iako postoje prijateljstva između djevojčica i dječaka, tijekom vrtića čak dvije trećine četverogodišnjaka imaju prijatelje istoga spola. Mnoga će se djeca igrati s vršnjacima suprotnog spola, ali njihovi su najbolji prijatelji ipak djeca istoga spola. To se može protumačiti činjenicom da djeca traže prijatelje u osobama koje imaju slične interese kao i oni.

 prijateljstva
Full length of two smiling kids sitting at the park, Image: 187821111, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak
  • Potičite aktivnosti jedan na jedan

Kada se dvoje prijatelja zajedno igraju, njihove igre i komunikacija postaju sofisticiraniji. To pomaže intimnosti prijateljstva, a ustrajnost u tome djeci dopušta da se bolje upoznaju i razviju dobre odnose. Dobrobit bliskog prijateljstva je ta da dijete koje ima bliskog prijatelja posjeduje više socijalnih vještina.

  • Budite pozitivni

Roditelji trebaju pričati o situacijama u kojima se dijete nalazi i angažirati se u rješavanju problema. Pozitivno interpretirajte ponašanje druge djece. Tako, umjesto da kažete, “Ovo dijete je zločesto, nemoj se igrati s njim”, recite “Možda je ovaj dječak ili djevojčica imao/la loš dan”. Pokušajte verbalizirati osjećaje druge djece. “Pogledaj, dječak plače. Osjeća se tužno.” To će pomoći vašem djetetu da sagleda stvari iz druge perspektive i da bude više empatično.

Kako još učiti dijete što je prijateljstvo?

Kad već pitate dijete tko mu je prijatelj nastavite i s pitanjem što ono želi od druženja s tim prijateljem odnosno: “Što ti se sviđa kod tvog prijatelja? Što ga čini posebnim? ” Dijete će tako možda po prvi puta promisliti o odgovorima i donijeti neke zaključke i o sebi i o druženju s prijateljem:"Ja volim igrati nogomet i Filip voli igrati nogomet! Mi smo pravi tim!"

Zašto je to važno? Ako se prijatelj promijeni i dijete sumnja u prijateljstvo, roditelji se uvijek mogu vratiti na to pitanje:“ Što je dobro u tvom prijatelju i vašem druženju? ”Ako je odgovor “ Ne mnogo ”, dijete će se bolje osjećati jer će lakše shvatiti da je problem u prijatelju, a ne njemu. To je važna životna lekcija.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije