Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako preživjeti večer kad djeca upale turbo?

Oko 18 sati poslije podne naša djeca odjednom ubace u 6. brzinu, upale turbo koji para uši i vozi na našu energiju i živce. Jeste li i vi u sličnoj situaciji?

 nemirna djeca

Nema nam druge nego pokušati se izvući. Pokoji savjet od stručnjaka, iskustva prijatelja i drugih frustriranih roditelja neće biti na odmet. Skupili smo ih.

 • Pripremite se

Poznajete svoju djecu i znate u koje doba dana se turbo otprilike pali. U našoj kući počinje čim izađemo iz vrtića. Mudro je prije tog trenutka u danu odvojiti nekoliko minuta za vlastito smirenje i pripremu. Što možete učiniti brzo?

Kratko samocentriranje

 • Sjedite sami i u tišini u automobilu nekoliko minuta prije nego se pridružite obitelji u vrtiću.
 • Pokušajte duboko disati ili meditirati.
 • Hodajte brzo.
 • Osmislite plan za turbo večer i obavezno uključite nešto što vas veseli.
, Image: 157904477, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image
 • Izmjenjujte se s partnerom

Podijelite stres. To može značiti podjelu dužnosti ili mogućnost napuštanja situacije. Dođe svima taj trenutak kad nam je potreban time out. Upotrijebite neku jednostavnu rečenicu, tajni znak, tipa: "Moram otići na nekoliko minuta." Ako vidite da vaš partner puca po šavovima, recite: "Hej, pođi na kratku pauzu." Bit će vam drago kad vam uzvrati uslugu.

 • Razdvojite se

Ako imate dvoje djece, nije loše razdvojiti se tako da svaki roditelj uzme jedno dijete i krene na drugu stranu, bilo da ste vani ili ste u kući pa se razdvojite po prostorijama. Na taj način ćete se moći potpuno posvetiti jednom djetetu i razina stresa, kad su u dvoje, sigurno će se smanjiti.

 • Postavite očekivanja

Glavni razlog zbog kojeg djeca imaju izljeve bijesa je taj što ih sprečavamo u njihovim očekivanjima, a to je igrati se s roditeljima dok ne padnu s nogu. Zato im treba točno i na vrijeme reći koja su naša očekivanja primjerice kad se uvečer bliži vrijeme za odlazak u krevet. Dogovor neka glasi:“Sada se još kratko igramo, a onda idemo u kadu, nakon pranja zubića oblačimo pidžame i čitamo jednu priču za laku noć.“ Ne napravite li to, velika je vjerojatnost da ćete pročitati deset priča, popiti pet čaša vode i složiti grad od kockica prije no što oni konačno zatvore oči.

 • Prilagodite raspored

Razmislite o tome da večera bude nešto ranije. Ako imate izbirljivce, pokušajte prvo s onim što ste im naumili dati, a ako ni ovaj put ne prođe špinat s jajima, ponudite ono što vole, jer sigurno želite da bar nešto pojedu. Nemojte poginuti u ovoj bitci.

Djeca vole strukturiranu igru, ali vole i slobodnu igru. I zato poslušajte svoj instinkt i nemojte se osjećati krivim ako odbijate večeras glumiti vrtuljak za svoje klince.

Ne zaboravite na blagodati kupanja, čak i ako se ono dogodi u 17 sati. Voda može biti pravi spasitelj kad vidite da stvari izmiču kontroli. Posebice ako je ljeto i imate dvorište, bazenčiće, prskalice za vrt...

Child playing with garden sprinkler. Preschooler kid running and jumping. Summer outdoor water fun in the backyard. Children play with hose watering flowers. Kids run and splash on hot sunny day., Image: 262869839, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Udahnite svježi zrak. Smirite vaše klince šetnjom po mraku ili ih pustite u dvorište ili na livadu i neka priroda upije malo njihove energije.

 • Zaštitite se

Recite djeci:“Želim vam pomoći, ali ne mogu ništa ni reći niti vam pomoći, ako se tako ponašate i potrebno mi je malo odmora. Kad budete spremni, dođite po mene.“ ili "Znam da si stvarno umorna i to te čini dodatno ljutom, to se i meni nekad događa". Važno je da kažete djeci da određena ponašanja nećete tolerirati i da znaju da su njihovi osjećaji također normalni.

 • Pokušajte s glazbom

Slušanje glazbe i pjesmica dio je naše svakodnevice. Ponekad moja kćer traži „Kad si sretan...!“, a ponekad pronađemo nešto na Internetu i plešemo ili se mazimo.

 • Kad vam je teško

Kad su svi na rubu suza, prihvatite da nije vrijeme za treniranje strogoće. Prisjetite se dana kad je sve išlo kao podmazano i kad su vas slušali, sami išli u krevet na spavanje, legli i zaspali. Pohvalite se za te dane. Danas nije takav dan.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije