Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijete se ugrizlo za jezik. Što napraviti?

Kad se dijete ugrize za jezik, to boli, ali najčešće nije opasno. Međutim, ako dijete ima problem s epileptičkim napadima ili je prilikom neke nezgode palo na usta, može doći do ozbiljnijih ozljeda. Kako postupiti kad se dijete ...

 dijete se ugrizlo za jezik
Jezik je osjetljiv organ. Kod jedenja i žvakanja hrane on se pokreće i vrti amo-tamo i pritom katkad završi pod zubima. U trenutku ugriza jezik može biti jako bolan, no najčešće bol brzo prolazi i dijete zaboravlja da se ugriz dogodio. No, katkad se dogodi da je ugriz jači i dolazi do jačeg krvarenja koje treba zbrinuti.

Smirite dijete

Za početak trebate smiriti dijete, jer ono bi moglo biti silno uznemireno ne samo zbog boli od ugriza, već i krvi koju vidi ili osjeti u ustima.

Zaustavite krvarenje

  1. Ako se dijete jako ugrizlo, trebate prvo zaustaviti krvarenje. Uzmite čistu papirnatu maramicu ili komadić vate i lagano ih pritisnite na mjestu ugriza. Držite maramicu oko pet minuta.
  2. Kad se krvarenje smiri, dajte djetetu kockicu leda u usta. Led će ublažiti oticanje i istovremeno smanjiti osjećaj boli.

Kada poći liječniku?

Ako se radi o ozljedi kod koje jezik snažno i bez prestajanja krvari, obavezno krenite liječniku. Kod dubokih ugriza i jakog krvarenja moguće je da je potrebno šivati ranu. Mogu se razviti i infekcije i zato to obavezno treba pogledati liječnik.

Zacjeljivanje jezika

Ovisno o ozljedi potrajat će neko vrijeme dok rana ne zacijeli. No taj proces možete malo ubrzati:
  • Masti iz ljekarne za zacjeljivanje rana sluznice u ustima, mogu pomoći.
  • Skuhajte čaj od kadulje ili kamilice i dajte djetetu da ih mućka u ustima.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije