Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kad mama uđe 'u igru', počinje kaos

Jedna studija je pokazala kako djeca u prisutnosti majki daju najgore od sebe

 odnos majke i djeteta
„Znači, nikad nije nikoga lupio. Vaš sin mirno rješava sve sukobe!" kaže teta mog sina na individualnom razgovoru u vrtiću. Tišina. Zurim u nju i gunđam. "Hm, jeste li sigurni da govorimo o istom djetetu?", pitam, trljajući još bolni kuk u koji mi se jučer iz čista mira moj divlji četverogodišnjak glavom zabio. Teta je zbunjena kao i ja. Moj sin je ustvari miroljubivo dijete, pravi Mahatma Ghandi u grupi Jabuka? Ona nema pojma. I ne zna da moj sin voli divljati, vrtjeti se, zaletavati se, lupiti. Svašta.“

Ova priča jedne mame s djetetom u vrtiću pokazuje zorno kako je mnogim majkama malih vrtićaraca. Nerijetko se majke žale kako su djeca kod kuće nemoguća dok su istovremeno u vrtiću poslušna, jedu sve i pravi su primjer lijepo odgojenog djeteta. Što čovjek može iz toga zaključiti? Pa naravno, nešto nije u redu s majkom. Ona ne zna kako se postupa s djetetom, ona nema autoriteta, ona je nekompetentna i preblaga... Devastirajući zaključak za sve majke.  A razlozi zašto se to događa, čini se skrivaju se u ljudskoj prirodi.

Loše ponašanje dio je mehanizma prirodne selekcije

Studija Sveučilišta u Bielefeldu ipak može utješiti sve majke svijeta koje poznaju taj fenomen - kad mama uđe u 'igru', počinje kaos. Njezini rezultati predstavljeni su 2015. godine u časopisu „Unerzogene Kinder heute“ („Neodgojena djeca danas“) .

Tijekom razdoblja od 12 godina, istraživački tim je promatrao djecu koja su se igrala sama, bez majki. Nakon što bi voditelji studije poslali majku u sobu gdje su se djeca igrala, njihovo raspoloženje bi se često vrlo naglo promijenilo.

"Bilo je gotovo zastrašujuće gledati kako se ponašanje djece brzo mijenjalo kao da je netko pritisnuo nekakvu sklopku. Minutu prije još su bili potpuno zadovoljni. Ali čim bi prepoznali svoju majku, odmah bi počeli pokazivati svoje najgore strane", rekao je direktor istraživanja profesor Jacob Heidenreich.

 odnos majke i djeteta
, Image: 216791673, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image

Kako i zašto mama može ponovno isključiti sklopku?

Srećom, profesor Heidenreich također ima objašnjenje za ovakvu tezu: "Svojim ponašanjem koje pogađa direktno u živac, djeca testiraju otpornost svojih majki. Ako majka uspije izdržati viku, buku, suze i udarce, spremna je i prikladna za rođenje sljedećeg djeteta. Međutim, ako teško podnosi loše ponašanje, vjerojatno će odlučiti ne rađati više nove potomke. Tako se provodi prirodna selekcija.", smatra profesor.

Ok. Jasno je da djeca lošim ponašanjem utječu na majčinu želju za novim rađanjem i time osiguravaju sebi više obiteljskih resursa, ali još je jasnije da majkama umjesto površnih procjenjivanja u svemu tome treba više podrške - u razumijevanju emocija koje pršte ili se skrivaju kad su majka i dijete zajedno i tehnikama koje će majci omogućiti da se nosi s time što dijete u njezinoj prisutnosti daje sve - i ono najbolje, ali i najgore od sebe.

O vrtiću i poslušnoj djeci

Treba također uvijek imati na umu da vrtićke tete, iako tople, drage i možda najbolje tete na svijetu, nikada ne mogu zamijeniti mamu. Odnos djeteta s tetom je prijateljski, možda i povezan lijepim emocijama, ali odnos s majkom emotivno je puno dublji i kompleksniji. To je razlog zašto su djeca često poslušna u vrtiću, a kod kuće ustvari ono što ona zaista u njihovoj biti doista jesu.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije