Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postoje magične riječi koje će vašeg tvrdoglavka pretvoriti u pomagača

Kao roditelj sigurno prepoznajete ovu frustraciju – dijete ne želi napraviti to što ga tražite i sve što u tom smislu postižete zahtijeva enormnu količinu vaše energije? Ovaj trik možda malo pomogne...

 tvrdoglavo dijete

I dok se iza tvrdoglavosti jednog trogodišnjaka skriva komplicirano klupko razloga zašto ne želi surađivati, čini se da promjena u vrsti riječi koju upotrebljavate u obraćanju djetetu može odjednom privući njegovu znatiželju i privoljeti ga na suradnju.

Koristite magične riječi

Istraživanja Univerziteta San Diego pokazala su zanimljivu suptilnu razliku u riječima koje su više ili pak manje poticajne. Kad roditelji traže djecu za pomoć, djeca će biti spremnija, entuzijastičnija i željnija pomoći ako koristite imenice, a ne glagole. To znači da umjesto da tražite dijete da vam pomogne tražite od njega da danas bude vaš „pomagač“. Možda ćete reći da je to banalno i bez veze, ali isprobajte. Zašto su imenice bolje? Zato što se više poklapaju sa slikom i predodžbama koje djeca o sebi i vašem odnosu imaju u glavi. Djeca obožavaju biti naši pomagači što implicira da su ravnopravni sudionici u aktivnostima koje radimo zajedno.

Zamijetite uspjeh pravim riječima

Kad uspijete pridobiti dijete na suradnju ne zaboravite primijetiti da se to dogodilo primjerice rečenicom:“Sigurno si jako ponosan/sna što si uspio/jela...“ i tada ga pokušajte lagano držati za ruku. Tako će dijete učiti izražavati emocije ponosa i zadovoljstva, a da pritom ne osjeća nikakav pritisak.

Izbjegnite pohvale samo zato što je dijete nešto napravilo što već odavno može i zna općenitom riječju bravo. Bravo je riječ koja se treba koristiti samo za iznimna postignuća jer inače gubi vrijednost. Osim toga ta je riječ previše široka i apstraktna za dijete. Stoga ga hvalite tako da primijetite i točno opišete postignuće. Što ste precizniji to bolje. Tako ćete osigurati da dijete shvati za što ga točno hvalite što gradi samopouzdanje i uči dijete radovati se svojim uspjesima.

Primjer: Jako si lijepo napravio ovaj crtež. Vidim da spretno držiš bojice, biraš skladne boje, potrudio si se, uživaš crtati,  sigurno si ponosan na sebe, baš mi se to sviđa što si napravio...  tvrdoglavo dijete
, Image: 241873244, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Na kraju zaključimo. Stvari nisu tako jednostavne i nije dovoljno samo glagole pretvarati u imenice i time ćete dijete odmah pridobiti na suradnju i probuditi njegov entuzijazam. Roditelji moraju sami pokazivati kako se surađuje i osvijestiti da ih djeca stalno promatraju i slušaju. Budite im dobar primjer i lakše ćete ih pridobiti na suradnju.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije