Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljetne viroze praćene povraćanjem i proljevom

Povišena temperatura i probavne smetnje, popraćene proljevom i povraćanjem, najčešće su tegobe koje nas, posebice djecu, ljeti dovedu u liječničku ordinaciju

Enterovirozama, koje se najčešće pojavljuju ljeti i ujesen, a uzrokuje ih više od 70 enterovirusa, najviše su sklona djeca u dobi od 4 do 12 godina. Enterovirozu ćete prepoznati po tome što dijete ima upaljenu sluznicu ždrijela i kompletnih dišnih puteva, nerijetko praćenu i osjetljivošću limfnih čvorova te bolovima u trbuhu. Uz ove tegobe redovito ide i povišena tjelesna temperatura. Jedini su lijek sredstva za sniženje temperature, kao i  puno tekućine, kako ne bi došlo do dehidracije.

Enteroviroze se ne liječe antibioticima, a liječniku je potrebno otići ako se, uz navedene simptome, javlja i povraćanje te ako viroza traje dulje od pet dana.

Mnoge ljetne viroze mogu se izbjeći pridržavanjem jednostavnih pravila

  • Najvažnije je održavati higijenu ruku. Ako vam voda i sapun nisu dostupni, postoje dezinfekcijska sredstva koja se nanesu na ruke i nije ih potrebno ispirati.
  • Obavezno je pranje voća i povrća prije konzumacije, a izbjegavajte i kontakt s prljavom vodom u bazenima te višestruko korištenje istih ručnika.
  • Kako su enteroviroze nerijetko praćene proljevom i povraćanjem, vrlo je važno nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Djeci je najbolje dati oralnu rehidracijsku otopinu (ORS), koja se može kupiti u ljekarnama. Ona nadoknađuje i izgubljene elektrolite. Kako bi ih djeca radije pila potražite pripravke s okusom maline i banane. Vrećica ORS-a dodaje se u 500 ml prokuhane i ohlađene vode, a može se pripremiti i s nezaslađenim čajem od šipka.

Tekst: Story.hr

Foto: Profimedia

Tagovi

Najnovije

Najpopularnije