Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gužva u maminom i tatinom krevetu

Dijete je naučilo spavati s vama u krevetu i nikako ne želi spavati samo? Što napraviti?

Mnogo je razloga zašto naši mališani iz svog krevetića noću dolaze roditeljima u krevet. Može se raditi o sasvim banalnim razlozima kao što je neudobnost krevetića, propuh, škripanje ormara pa do ozbiljnijih razloga kao što je želja djeteta da nadoknadi vrijeme s roditeljem koje mu tijekom dana nedostaje.

Jednostavne razloge ćete lakše prepoznati i dijete zatim ohrabriti, ali ozbiljniji razlog može nećete tako lako prepoznati. U tome možda može pomoći sljedeće pitanje. Spava li dijete samostalno preko dana? Ako je odgovor ne, tada dijete zasigurno koristi svaku minutu da bude uz vas. Zapitajte se zašto vas dijete stalno želi uz sebe i izazivate li takvo ponašanje primjerice prevelikim tutorstvom nad djetetom ili pak davanjem premalo pažnje. Možda je i krevetić manjeg djeteta u vašoj sobi pa je i to vrlo snažan razlog da se i stariji brat ili seka pridruži i spava s cijelom obitelji.

, Image: 351790205, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Ako su problemi, međutim, samo noćni odnosno dijete dolazi k vama samo noću, dok danju kod kuće ili u vrtiću bez problema samo spava, tada ćete jedno vrijeme morati žrtvovati svoj san (možda i do pola godine) kako biste ga naučili da spava samostalno.

Uspijeva li zaspati u svom krevetiću, to je već dobar znak. To što dolazi k vama može biti iz navike, a možda zbog noćnih strahova pa traži zaštitu. Kako god bilo, naoružajte se strpljenjem i ne forsirajte. Pritisak s vaše strane može izazvati dodatni strah i poljuljati djetetovo povjerenje u vas.

Pokušajte sljedeće:

  • kad dijete dođe prvi puta u noći k vama i govori kako ne želi spavati u svom krevetiću, poslušajte ga s ljubavlju i razumijevanjem, pomazite se, dajte djetetu poljubac, no zatim ga odvedite natrag u krevet
  • ako je došlo drugi put, poljubite ga i bez razgovora odvedite u krevet
  • treći puta jednostavno odvedite dijete u krevet.

Još pokoji savjet

  • Kako bi dijete lakše zaspalo, odaberite zajedno igračku za spavanje. Njezina blizina će umiriti većinu djece. Najbolje je ako igračku počnete stavljati između vas i djeteta u krevet da dijete upozna fizičku odvojenost od roditelja i asocira igračku s bliskošću s roditeljem.
  • Ne zaboravite ni na rituale prije odlaska na spavanje. Dječja psiha, unatoč fleksibilnosti, ipak treba stabilnost i ponavljanja koja sugeriraju da je sve u redu i da je dijete sigurno. Topla kada, pranje zubića, priča za laku noć, šalica toplog mlijeka, maženje... i dijete je spremno za spavanje.
  • Ako nikako ne uspijevate dijete spremiti natrag u krevet jer plače te zatim ne može dugo zaspati, nemojte inzistirati. Nijedno pravilo nije vrijedno vaših ili djetetovih živaca. Ponovno pokušajte istu metodu za nekoliko mjeseci.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije