Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 savjeta kako djetetu kupiti kacigu za bicikl

Ne znate na što trebate pripaziti kod kupnje dječje kacige za bicikl? Je li to dobra veličina, stoji li čvrsto, ima li sve što kaciga treba imati? Donosimo 6 savjeta koji vam mogu pomoći...

Odgovarajuća veličina je važna

Kaciga može štititi glavu vašeg djeteta jedino ako je optimalne veličine za vaše dijete. Zato pripazite pri kupnji da kaciga pravilno sjedne djetetu na glavu u području čela, sljepoočnica i potiljka. Remenčić oko brade također mora biti čvrst i sjesti. Između brade i remenčića smije stati samo jedan prst. Radije birajte kacige kod kojih remenčići oko uha zatvaraju trokut i pritom ih ne dodiruju.

SAVJET: Potražite dobru kacigu u specijaliziranim dućanima za bicikle i opremu jer tamo stručna osoba može dati dodatan savjet i zna točno kakvu kacigu valja kupiti.

Potvrda kvalitete

Za kacigu je važno da je kvalitetna i da može zaštititi glavu od ozljede prilikom pada. To garantiraju oznake koje se koriste u Europskoj uniji: DIN EN 1078. Univerzalne oznake kvalitete koje vrijede godinama SNELL, ASTM/SEI, ANSI ili CPSC.

Osnovna oprema

Preporučuje se kupiti model koji ima dovoljno ventilacijskih otvora jer se glava zagrijava i posebice ljeti može biti neugodno nositi kacigu koja ne propušta zrak. Biciklističke kacige s prorezima za zrak obično su vrlo lagane, a jednako dobro štite od ozljeda. Obično su ti prorezi zaštićeni mrežicama koje štite glavu od prodora insekata.

Osvjetljenje

Za što bolju sigurnost, poželjno je da kaciga ima reflektirajuće dijelove ili čak ugrađeno svjetlo pozadi koje će u mraku ili kod loše vidljivosti povećati uočljivost djeteta.

Dodatna oprema

Kabanica ili krzno? Za kacigu možete kupiti svakakvu dodatnu opremu. Logično, kabanica će štititi od kiše, a topla navlaka s dijelovima za uši grijati za hladnijih dana.

Datum proizvodnje

Kode kupnje kacige pripazite i na datum proizvodnje jer kacige stajanjem u trgovini isto stare. Ako stoje dulje od godinu dana u polici trgovine, moguće da je njezina čvrstoća slabija jer s vremenom zaštitni materijali postaju porozni.

Tekst: I.Š.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije