Na inicijativu Europske komisije već se niz godina u svijetu obilježava Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day). Kako bismo i mi doprinijeli obilježavanju ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta (7. veljače 2017. g.) želimo Vas podsjetiti na određene rizike koji dolaze s internetom, iako kao što i sami znate, internet donosi brojne i zanimljive mogućnosti za učenje kod djece, druženje s vršnjacima, razvijanje određenih vlastitih interesa...Kada govorimo o rizicima pri korištenju interneta, svakako je jedan od najistaknutijih elektroničko vršnjačko nasilje, odnosno cyberbullying koji uključuje različita ponašanja koja se odvijaju putem interneta, mobitela i drugih medija, kojima pojedinac ili grupa nastoji nekome nanijeti štetu. Najčešće uključuje širenje neugodnih informacija (bile one istinite ili lažne) o pojedincima, njihovim obiteljima i/ili prijateljima, širenje povjerljivih informacija, širenje fotografija ili videosnimki snimljenih bez pristanka žrtve ili onih koje je žrtva snimila za uži krug osoba, nastojanje da se osobu isključi iz društva, odnosno određene grupe, osnivanje grupa mržnje i sl.

Kolika je uloga roditelja u sprječavanju cyberbullyinga?

Zašto smo se odlučili usmjeriti baš na ovaj aspekt nasilja na internetu? Jedan razlog jesu podaci nedavnog istraživanja Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba prema kojem 99% mladih ima pristup internetu, a čak 84% internetu pristupa i putem mobitela. Drugi razlog je da Vas roditelje podsjetimo koliko važnu ulogu imate u prevenciji cyberbullyinga, ali i u postupanju nakon što se ono dogodi. Nije rijetko da čujemo od samih roditelja da ne znaju puno o internetu, osobito o društvenim mrežama čiji su stalni i česti posjetitelji njihova djeca. I baš zbog tog neznanja i nesigurnosti, roditelji često izostavljaju određena pravila vezana za korištenje interneta čime djeci daju slobodu u korištenju interneta i poručuju im da je internet mjesto koje ne treba pravila, što nikako nije točno. Voljela bih da znate da Vas djeca neće smatrati manje roditeljima ili da ćete time narušiti svoj roditeljski autoritet ako nešto ne znate. Baš suprotno, djeci ćete dati do znanja da niste savršeni i da ne znate sve, što će i njima samima biti olakšanje da se ne trebaju truditi biti savršeni. A s druge strane, omogućit ćete djeci da se osjećaju korisno i jačat ćete njihovo samopouzdanje ako im dopustite da i oni Vas nešto nauče. U prilog tome da se roditelji „boje“ postaviti pravila na internetu, jer o tome znaju manje nego njihova djeca, govori i podatak iz istraživanja Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba, koji pokazuje da čak 78% djece i mladih nema postavljena nikakva pravila o korištenju društvenih mreža.

No, da Vas ohrabrimo roditelji - ne morate znati sve o društvenim mrežama, youtuberima i sl. Važno je da znate kako to otprilike funkcionira (pritom možete i svoje dijete zamoliti da Vam pokaže ono što Vas zanima) i da se upoznate s osnovnim postavkama kako biste mogli uočiti određene rizike za dijete. Pravila koja ćete postaviti bit će najčešće slična onima koja vrijede u stvarnom životu. I to je nešto što roditelji vrlo često zaboravljaju! Vi znate puno više o životu od svoje djece i voljela bih da osvijestite da Vam to životno iskustvo daje prednost i sigurnost bez obzira na okruženje u kojem dijete funkcionira, realnom ili onom virtualnom. Važno je da upamtite da ista pravila za djecu vrijede bez obzira na okruženje u kojem se dijete nalazi!

kako-sprijeciti-cyberbullying-sto-kada-se-dogodi
, Image: 280995384, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Npr. učite dijete da na ulici ne priča s nepoznatom osobom te ćete sukladno tome dijete učiti da na Facebooku ne prihvaća nepoznate osobe za prijatelje. Također, vjerujem da svoje dijete učite da u školi ne vrijeđa druge učenike ili profesore. Sukladno tome učit ćete ga da ni na društvenim mrežama ne piše komentare koji nekoga mogu povrijediti ili uvrijediti.

Učite i pokažite interes!

Važno je i da uz pravila koja postavite kontinuirano pokazujete interes za dječje online aktivnosti. Ne u kontekstu kontrole nego zaista interesa za dijete, ali i da sami naučite neke nove stvari. Važno je da usmjeravate dječja online ponašanja na način da ako Vam se neko ponašanje ne sviđa, s djetetom razgovarate o tome i sagledate razmišljanje djeteta o istome (ponekad nešto što primijetite može biti izvučeno iz konteksta te bi bilo dobro da s djetetom provjerite to što ste uočili) te da se vodite općim pravilima kod usmjeravanja djeteta (igre za određenu dob djece, otvaranje profila, sigurnosne postavke i sl.). Hrabri telefon razvio je aplikaciju namijenjenu roditeljima kojoj je cilj upoznavanje sa sigurnosnim postavkama na društvenoj mreži Facebook kojoj možete pristupiti na https://www.facebook.com/HrabriTelefon/app/162545133937042/ i tako provjeriti koliko ste upoznati s njima, kao i naučiti zaštititi sebe i svoje dijete.

kako-sprijeciti-cyberbullying-sto-kada-se-dogodi
, Image: 306256249, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Ono što je najvažnije i na čemu je potrebno raditi je povjerljiv i topao odnos s vlastitim djetetom čime povećavate vjerojatnost da će Vam se dijete obratiti za savjet ili pomoć. Voljela bih da imate na umu da zabrane i „špijuniranje“ djecu vjerojatno neće naučiti da neke stvari ne rade, već da ono što im brane rade skriveno. Stoga je važno da djecu uključite u donošenje pravila o korištenju interneta te se usmjerite na to da naučite djecu kako i zašto donositi zdrave izbore i odluke. Istaknite da budu pažljivi kad šalju poruke drugima i razgovarajte o tome kako i kada šala od smiješne može postati uvredljivom. Razgovarajte s djecom o tome što učiniti ako dobiju neprimjerenu poruku, poziv ili su izloženi nasilju te ih potaknite da ne odgovaraju na nasilne ili prijeteće poruke već da odmah razgovaraju s nekom odraslom osobom kako se problem ne bi pogoršao.

Što kada dijete doživi negativno iskustvo?

Kad dijete doživi cyberbullying važno je razgovarati s njim bez osuđivanja. Poručite mu da ono nije krivo zbog toga što se dogodilo i da zbog toga neće biti kažnjeno. Dopustite djetetu da izrazi osjećaje te da izrazi sram, tugu, ljutnju, bespomoćnost, odbačenost ili neki drugi neugodni osjećaj. Nikako nemojte davati savjete poput ˝samo ih ignoriraj˝, ˝vrati im˝, ˝prestani se zamarati“, ˝jednostavno isključi Internet˝, ˝da nisi stavio/la takvu sliku online ne bi bilo problema“ i sl. jer takvim izjavama pokazujete nerazumijevanje, umanjujete djetetove osjećaje te stavljate dio krivnje na dijete! Važno je da Vi kao roditelji preuzmete odgovornost za rješavanje nastalog problema te da zajedno s djetetom isplanirate daljnje korake u njegovoj zaštiti. Pokušajte s djetetom otkriti identitet počinitelja kako bi se mogle poduzeti adekvatne mjere za sprječavanje nasilja (pritom je važno surađivati sa školom, osobito ako je počinitelj nasilja dijete polaznik škole koju pohađa i Vaše dijete), kontaktirajte administratora stranice kako bi uklonio neprikladan sadržaj te obavijestite policiju, osobito ako se radi o grupama mržnje, prijetnjama i svim drugim sadržajima koji na bilo koji način ugrožavaju Vaše dijete. Pritom je važno da sačuvate poruke i/ili videozapise, kao i podatke o datumu i vremenu sadržaja kako bi policija lakše otkrila počinitelja ako djetetu nije poznat. Neke oblike nasilja možete prijaviti i na https://redbutton.mup.hr.

kako-sprijeciti-cyberbullying-sto-kada-se-dogodi
, Image: 305315605, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Panthermedia

Nekad je potrebno potražiti stručnu pomoć!

Osim toga, ako primijetite da dijete i dalje doživljava cyberbullying, da se teško nosi s posljedicama istog, da Vi ne znate kako pristupiti svom djetetu i nositi se sa cyberbullyingom obratite se stručnjaku mentalnog zdravlja kako bi Vam olakšao cijeli proces te Vas usmjerio u njegovom rješavanju. Svakako se možete obratiti i na savjetodavne linije Hrabrog telefona 0800 0800 – za roditelje i 116 111 – za djecu ili doći u naše savjetovalište Snaga obitelji.

Kako bi podigli svijest o cyberbullyingu i načinima zaštite, Hrabri telefon provodi projekt "Hrabri čuvari" koji se tijekom 2016./2017.g. provodi u OŠ Novska i OŠ Tomaša Goričanca, Mala Subotica kako bi se i u mjestima izvan Zagreba ili većih gradova djeca, stručni suradnici i roditelji mogli osnažiti za prevenciju i postupanje u slučajevima cyberbullyinga. Glavna svrha projekta je osnaživanje djece, roditelja i škole kao zajednice u odgovaranju na izazove cyberbullyinga. U skladu s tim, osnovna ideja je osvijestiti i osnažiti ciljane skupine (djecu, stručne suradnike i roditelje) na područjima važnima za psihosocijalni razvoj djece, razumijevanje vlastitih odgovornosti i moći u zaustavljanju nasilja, a sve kroz razumijevanje opasnosti zbog zloupotrebe interneta, utjecaja bullyinga, izolacije vršnjaka u školi i sl. Projekt financijski podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Tekst: Ivana Dolovčak, mag. soc. rada, Koordinatorica savjetovališta Snaga obitelji, 01/6117 190, www.hrabritelefon.hr

Foto: Profimedia