Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izliječiti hiperaktivnost na prirodan način

Hiperaktivna djeca imaju stalnu potrebu za kretanjem. Teško im je mirno sjediti i tiho obavljati svoje aktivnosti. Stalno govore, nemoguće ih je zaustaviti. Jako su nestrpljivi - ne mogu čekati

Statistika pokazuje da je gotovo svako deseto dijete u zapadnom svijetu hiperaktivno. Hiperaktivnost je  kroničan problem koji se kod 50% osoba nastavlja i u odrasloj dobi. To je stanje u kojem je osoba neprirodno aktivna.

Hiperaktivna djeca imaju stalnu potrebu za kretanjem. Teško im je mirno sjediti i tiho obavljati svoje aktivnosti. Stalno govore, nemoguće ih je zaustaviti. Jako su nestrpljivi - ne mogu čekati.

Zajedno s hiperaktivnošću često se javlja i poremećaj pažnje. Ovaj problem se zove ADHD - poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje.

Djeca koja imaju poremećaj pažnje ne slušaju kada im se obraća, ne mogu se koncentrirati, brzo im postaje dosadno, ne mogu se organizirati. Takva djeca često imaju probleme s učenjem i loše ocjene u školi.

Hiperaktivne osobe obično ne mogu slijediti pravila i odredbe, teško se uklapaju i postaju problem za društvo. Zbog toga ih medicina pokušava “smiriti”.

Konvencionalno "liječenje" hiperaktivnosti

Ne postoji precizan način dijagnosticiranja ADHD-a. Dijagnostika se radi na osnovi razgovora s roditeljima i promatranja ponašanja djeteta u školi.

Ponašanje djeteta se zatim uspoređuje s ponašanjem njegovih vršnjaka, na osnovi čega se određuje je li dijete hiperaktivno ili nije. Nakon toga se preporučuje odgovarajuća terapija.

Na žalost, u nedostatku preciznih načina dijagnostike ADHD-a, ima puno prostora za pogrešku.

Najčešći lijekovi koje se preporučuju kod ADHD-a su stimulansi. Međutim njihovo djelovanje na hiperaktivnost nije ispitano. Još uvijek nije do kraja jasno, koliko oni zapravo pomažu osobama s ADHD-om. Osim toga, ovi lijekovi imaju cijeli niz nuspojava, poput anksioznosti, razdraživosti, bolova u trbuhu, glavobolje, gubitka apetita.

Poznati lijek za hiperaktivnost, Ritalin (metilfenidat), može uzrokovati ovisnost, nesanicu, aritmiju, srčani i moždani udar. Upravo zbog toga, pravo je vrijeme da se obratimo prirodnom rješenju ovog problema.

Što kaže alternativna medicina

Mnogi alternativni liječnici smatraju da je hiperaktivnost izmišljena bolest. Više o tome možete saznati ako pogledate emisiju "Nuspojava smrt".

Abnormalno ponašanje kod djeteta mogu uzrokovati:

 • toksini i teški metali u hrani i okolišu
 • nepravilna prehrana
 • alergija na plijesan
 • cjepivo
 • emocionalni stres
 • fizičko ili psihičko zlostavljanje

U zadnje vrijeme pojavljuje se sve više dokaza  da loša prehrana i toksini mogu uzrokovati hiperaktivno ponašanje.

Dr. Ben Feingold s Kaiser Permanent Medical Centra tvrdi da toksini u hrani - na primjer, aditivi - mogu izazvati reakciju sličnu hiperaktivnosti.

Prema dr. Feingoldu, prvi korak u liječenju hiperaktivne djece je eliminacija namirnica koje sadrže boje, arome, konzervanse i druge aditive.

Nezdrava prehrana, koja sadrži puno slatkiša, gaziranih pića i grickalica, također je na top listi mogućih uzroka hiperaktivnosti kod djece. Kada dijete konzumira slatkiše i gazirana pića, posebice na prazan želudac, nivo šećera u krvi se drastično povećava. U periodu povećane razine šećera, dijete se nalazi u biokemijskom šoku. Takvo naglo povećavanje, a zatim smanjenje razine šećera u krvi može uzrokovati hiperaktivnost i otežati djetetu koncentraciju i učenje.

Nedavno je primijećeno da mnoga hiperaktivna djeca imaju alergiju na plijesan. Nakon eliminacije pljesni iz hrane i stambenog prostora, djeca su se bolje ponašala i brže učila.

Dezodoransi, lakovi za kosu, sredstva za čišćenje i drugi uobičajeni proizvodi koje koristimo u domaćinstvu, sadrže toksine i teške metale, koji kod djece mogu izazvati simptome alergije i neprirodno ponašanje. Pokušajte eliminirati toksine i teške metale iz Vašeg doma, koristeći ekološka sredstva za čišćenje i prirodnu kozmetiku.

Koristite svježe namirnice, po mogućnosti iz domaćeg ili ekološkog uzgoja. Izbjegavajte namirnice koje mogu sadržati pesticide, hormone i antibiotike.

Važnost omega 3 masnih kiselina

U zadnje vrijeme sve više se govori o važnosti unosa omega 3 masnih kiselina. Omega 3 djeluje na široki spektar bolesti, a pokazala je i odlične rezultate u liječenju ADHD-a.

Dnevna doza omega 3 masnih kiselina djeluje na hiperaktivnost bolje od Ritalina - kontroverznog lijeka za ADHD koji je povezan sa smrću djece u Engleskoj i SAD-u - Daily Mail UK.

U istraživanjima, 30-40% hiperaktivne djece je pokazalo značajno poboljšanjeveć nakon 15 tjedana, a 40-50% - nakon 30 tjedana uzimanja omega 3 masnih kiselina. Istraživatelji su zatim usporedili rezultate i potvrdili da omega-3 masne kiseline daju bolji rezultat od Ritalina i Concerte.

Najbolji prirodni izvor omega 3 masnih kiselina je laneno ulje, koje ih sadrži dvostruko više nego riblje ulje. Preporučeni unos lanenog ulja je  1000 mg (1 jušna žlica) na 50 kg tjelesne težine).

Dnevno doziranje lanenog ulja za djecu:

 • bebe (od 10 do 15 kg) - 1/4 − 1/2 čajne žlice
 • djeca (od 15 do 25 kg) - 1 čajna žlica
 • djeca (od 25 kg do 35 kg) - 2 čajne žlice
 • djeca (od 35 do 50 kg) - 1 jušna žlica
 • djeca (preko 50 kg) - 2 jušne žlice

Hiperaktivnost nije bolest, nego poremećajkoji odražava stanje naše prehrane, međusobnih odnosa i okoliša. Ovaj poremećaj možete izliječiti na prirodan način, bez da riskirate zdravlje i život Vašeg djeteta zbog lijekova poput Ritalina.

Izvor:www.alternativa-za-vas.com

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije