Polaskom u prvi razred djetetov ritam se mijenja, a katkad i poremeti. Čak i ako kod djeteta prevladava veselje i čini vam se da mu škola nije problem, svejedno se radi o promjeni koja može izazvati poteškoće kontrole mokrenja tijekom noći. Za roditelje to ni ne mora biti velika novost jer većina djece kojoj se to događa u principu su se s problemom noćnog mokrenja već susrela. Mnogi se ipak nadaju da će s prvim danom škole taj problem nestati, a kad taj dan dođe, tada za mokre plahte krive stres zbog škole.

Pritom valja znati da čak 10% djece neće uspjeti u potpunosti kontrolirati svoj mjehur do polaska u prvi razred. I za to ne treba okriviti školu jer se time neće postići poboljšanje.

Pripazite na neke detalje i pomozite djetetu

kako biste pomogli djetetu, pokušajte pratiti njegove dnevne aktivnosti - pije li puno prije odlaska u krevet jer je ustvari zbog zahtjeva škole zaboravilo piti ili možda ne želi koristiti školski WC jer se plaši nehigijenskih uvjeta. Odgovori na ova pitanja bi vam mogli pomoći u rješavanju problema. Zadrži li se problem, za savjet se valja obratiti pedijatru te specijalistima urolozima. Katkad je razlog slabe kontrole noćnih mokrenja fizičke prirode što se može liječiti.

Foto: Profimedia