Imajte na umu da je vaš adolescent pod velikim stresom i da su problemi koji ga muče za njega itekako značajni. Iako nama, iz pozicije odraslih, stvari ne moraju izgledati tako dramatične, našim adolescentima zasigurno neće pomoći ako umanjujemo značaj svega kroz što oni prolaze. Pa čak i iz pozicije odraslih možemo zaključiti kako ni nama nije potpuno svejedno kada promijenimo posao i dolazimo u novu sredinu u kojoj još uvijek ne znamo kako stvari funkcioniraju. I još ako se pri tome dogodi da novi kolege nisu toliko susretljivi, da je šef nepovjerljiv, da je posao zahtjevniji nego što smo očekivali ili na što smo navikli – ni naše reakcije vjerojtno ne bile potpuno smirene.

Najveća podrška su roditelji

U situaciji u kojoj je vaše dijete preplašeno/zabrinuto/anksiozno zbog svega što ga očekuje i/ili s čim se svakodnevno suočava u novoj školi, važno je da mu budete podrška. Podrška koja će poslušati o čemu dijete brine, čega ga je i strah i podrška koja razgovara o opcijama koje ima u tom trenutku. Podrška koja neće davati savjete i nuditi vlastita rješenja, već poticati na razmišljanje što ono samo može učiniti u određenoj situaciji. Primjerice, ako vaše dijete ima problema s uklapanjem u novo društvo, negiranje problema ili govorenje neka ne bude tužno zbog toga zasigurno neće pomoći. Ono što može pomoći jest da date djetetu do znanja kako vam je žao što se tako osjeća – samim tim priznajete njegove osjećaje, odnosno dijete ima slobodu izrazitiih, a ne potiskivati.

Ako ste i sami imali sličnih iskustva u mlađoj dobi možete mu ih ispričati; možete mu reći kako ste se vi nosili s takvim situacijama. Zatim možete pitati dijete ima li ideju što može učiniti po tom pitanju – neka osvijesti da je njegov život u njegovim rukama i da u životu uvijek ima opcija. Naučite li ga da razmišlja koje opcije ima u životu, lakše će naučiti kako kontrolirati strah od nepoznatog. Upravo nam ta sposobnost da smišljavamo razne opcije u određenom trenutku koji naizgled nije povoljan za nas daje osjećaj sigurnosti da ćemo se snaći unatoč nepoznatom.

Pravodobna reakcija olakšava prilagodbu

Slična je situacija i kada su ocjene u pitanju – ako se prelaskom iz osnovne u srednju školu vaše dijete nije snašlo uslijed većih obaveza, količine i opsega gradiva, ljutnja svakako neće pomoći. Zajedno otkrijte uzrok problema – možda je u pitanju samo loša organizacija vremena zbog koje dijete jednostavno ne stigne napisati zadaću/učiti; možda uči na krivi način; možda ne stiže „uhvatiti“ sve bilješke sa sata... Najvažnije je reagirati na vrijeme i pomoći djetetu da se prilagodi i savlada obaveze.

I na kraju, iako većina djece uz podršku roditelja uspješno prebrodi i ovaj prijelazni period, može se dogoditi da se jedan dio njih ipak ne uspije prilagoditi što se očituje kroz njihovo ponašanje. Depresija, destruktivnost, samodestruktivnost, negativne ocjene, konzumacija alkohola i droge – stvari su koje zahtjevaju stručnu pomoć i koje se neće riješiti same od sebe protekom vremena. Poruka koju želimo poslati djeci kako se problemi rješavaju, a ne ignoriraju, vrijedi i za nas odrasle.

Zapamtite: najbolji način da pobjegnemo od problema je da ih riješimo.

TekstKristina Bačkonja, dipl. psiholog i NLP trener www.budisvoj.eu

Foto: Profimedia