Ako nisi iskusio neuspjeh, nikada nećeš uspjeti, rečenica je toliko istinita, ali većina nas ipak strepi od neuspjeha. Međutim, sami sebi moramo dozvoliti neuspjeh i pogreške, ali isto tako i vlastitoj djeci.

U ovim situacijama roditelji bi trebali dopustiti djetetu da pogriješi, jer će ono tako učiti o životu i bolje se u njemu snalaziti.

1. Pogrešni prijatelji

Gotovo svako dijete ima prijatelja za koje njegovi roditelji znaju da ne utječe dobro na njega, ali ipak se ne bi trebali previše miješati u djetetov izbor. Djeca, naročito u srednjoj školi, „isprobavaju“ prijatelje baš kao što isprobavaju razne sposobnosti u potrazi za vlastitim identitetom. Na taj način uče ne samo o prijateljstvima nego i o različitim karakteristikama i profilima ljudi.

2. Sportska i druga natjecanja

Natjecateljske događaje u kojima sudjeluju njihova djeca mama i tata bi trebali doživljavati kao da su djeci baka i djed, a ne roditelji, savjetuju stručnjaci. Što to znači?

Baka i djed obično samo žele vidjeti unuka kako nastupa i sudjeluje u natjecanju, dok su roditelji uključeni i u djetetov uspjeh na natjecanju. Očekuje li se od djeteta stalno izvrsni rezultati, to će stvarati preveliki pritisak na njega i opterećivati ga, pa će izostati zabava i iskustvo učenja.

3. Kućni poslovi

Dijete nekad mora učiti iz vlastitog iskustva i iz vlastitih pogrešaka. Primjerice, ako nije pravilno napunilo perilicu posuđa, ono posuđe koje se nije dobro opralo, morat će oprati na ruke. Ako nije pokupilo svoje prljavo rublje i stavilo ga na odgovarajuće mjesto nego je u školu otišlo u prljavoj majici, vrlo vjerojatno će drugi put postupiti ispravno.

4. Domaća zadaća

Ocjene i učenje važni su i roditelj mora djetetu jasno objasniti što se od njega očekuje, kao i poticati ga na pravovremeno pisanje domaće zadaće, bilo da je mora napisati prije večere, u petak navečer, prije početka vikenda ili kako god su se roditelji dijete ranije dogovorili.

Ipak, djetetu treba dozvoliti da ima bar djelomičnu kontrolu nad svojim školskim obvezama, bez toga da ga roditelj stalno „gnjavi“ svojim očekivanjima. Ako ne napiše zadaću ili ne nauči gradivo morat će samo snositi posljedice u školi.

Tekst: www.yumama.com

Foto: Profimedia