Kod ADHD sindroma, odnosno poremećaja pažnje i hiperaktivnosti, važno je rano prepoznati simptome. Zahvaljujući tome dijete može dobiti potrebnu pomoć u najkraćem mogućem roku, ali kako roditelji prepoznati da njihovo dijete ima ovaj poremećaj? Stručnjaci ističu ponašanja koja to mogu ukazivati.

Mark Mahone, stručnjak s Instituta Kennedy Krieger u Baltimoreu, rekao je za medicinenet.com da "istraživanja pokazuju da se kod djece s ADHD-om mozak ne razvija normalno, što znači da ovaj sindrom ima biološku osnovu, zbog čega je cjeloživotno pristuan". Stručnjak je istaknuo kako rano otkrivanje poremećaja pažnje i hiperaktivnosti ima veliki utjecaj na učenje i akademski razvoj djeteta.

ADHD je najčešći poremećaj koji se dijagnosticira kod djece predškolske dobi, a Mahone otkriva na koje dječje ponašanje roditelji trebaju obratiti pozornost.

Problemi s koncentracijom

Mahone poziva roditelje da pomno promatraju svoje dijete i utvrde odbija li, primjerice, raditi aktivnosti koje zahtijevaju koncentraciju ili ih izbjegava ako traju dulje od nekoliko minuta.

Drugi znak može biti brzi gubitak interesa i preskakanje s jedne aktivnosti na drugu.

shutterstock_568937539.jpg
Shutterstock Sva djeca ne pokazuju ista ponašanja te se mogu razlikovati blagi od znatno jačih simptoma ADHD-a

Fizički simptomi

Promatrajući ponašanje djece s ADHD sindromom, utvrđeno je da ne mogu skakati na jednoj nozi do četvrte godine. Neumorni su, odnosno izrazito aktivni, ne mogu dugo ostati na jednom mjestu, često se njišu ili tapkaju nogama, pokušavaju se popeti na razne predmete...

Također, ovi mališani brže se sprijateljuju s nepoznatim ljudima i bez straha ulaze u neke opasne veze.

Agresivnije ponašanje

Ponekad mogu pokazati agresivno ponašanje prema svojim prijateljima.

“Ako roditelji primijete ove simptome i zabrinuti su za razvoj svog djeteta, najbolje je posavjetovati se s pedijatrom za daljnje korake”, kaže stručnjak Mahone.

Niti jedno od ovih ponašanja zasebno ne mora biti znak za uzbunu, no ako kod djeteta primijetite nekoliko od navedenih simptoma, nije loše konzultirati se s liječnikom.