"Prinčevi pustinje" francuski je film o dvanaestogodišnjem nomadu Zodiju koji u Sahari zbrinjava napušteno mladunče deve koju naziva Tehu. Nakon što otkriva da je ona brzi trkač, bježi od krijumčara koji ju žele za sebe i upućuje se u avanturu koja ga vodi u Abu Dhabi na najveću utrku deva na svijetu. Ovaj film odličan je za djecu, ali i cijelu obitelj, no u gustom kino repertoaru lako se zapostavi među napumpanim reklamnim kampanjama hollywoodskih filmova, koju si ne može priuštiti. Film je laganog tempa, rječnik je primjeren, a nema nasilja niti seksualnih tema. Kako je Sahara najveća vruća pustinja na planeti, a neobične utrke devama (jašu ih roboti!) jedan su od najskupljih sportova na svijetu (nagrada iznosi milijun dolara), roditeljima je ovo izvrsna prilika da s djetetom istraže kulturu i običaje nomadskog naroda. Primjerice kako preživljavaju nomadi u pustinji, čime se hrane, kakve nastambe imaju, zašto su im deve toliko bitne i kako izgledaju prave utrke deva.

Za djecu: 7+.

Za roditelje: Roditeljima može dobro doći kao odmor od holivudskih filmova, te poslužiti za edukaciju djece o životu i običajima nama stranih kultura.

Nasilje: Zloćudni krijumičar ljuto mlati devu štapom, no to je samo sugerirano (ne vidi se niti ne čuje).

Zastrašujući prizori: Scena u kojoj krijumičar zgrabi dječaka i prijeti mu šakom može biti malo zastrašujuća osjetljivijoj djeci, no film je zaista blag u bilokakvoj sugestiji nasilja.

Rječnik: Primjeren za djecu.

Seks: Nema seksualnih aluzija (ako ne računamo poljubac između dvije deve).

Tempo: Lagan.

Kids friendly Princevi pustinje.jpg
Promo 

Osvrt: Tihoni Brčić