Proljetni praznici su završili, a maleni školarci su se ovaj tjedan vratili učenju i ostalim obavezama koje ih čekaju u klupama. Što roditelji mogu očekivati, kakav je ostatak godine pred mališanima, ali i kakve ih akademske kvalitete krase s obzirom na horoskopski znak kojem pripadaju doznajte u nastavku...


JARAC 22. prosinca – 20. siječnja

Kada je učenje posrijedi, vaše dijete neće u početku blistati. Njemu je za sve potrebno vrijeme, pa i da se uklopi u razredu i prilagodi nastavniku. Vaše je dijete sporo jer ide u dubinu, pa druga snalažljivija djeca prolaze bolje od njega. Ali dok ona brzo uče i još brže zaboravljaju, vaš mali Jarac i u školi kuću gradi od temelja. Njegovo je znanje trajno i nadograđuje ga novim znanjima, pa će ubrzo prestići drugu djecu i imati sve bolji uspjeh u školi. Bitno je da mu omogućite miran kutak u kući kako bi se mogao koncentrirati na učenje. Dok druga djeca mogu učiti i u društvu ili uz televizor, vaše dijete zahtijeva mir i tišinu. Zahvaljujući vladaru Saturnu, Jarci su oličenje ambicije, volje za uspjehom i želje za usponom. Zašto? Zato što postizanje moći i uspjeha vječito nesigurnim Jarcima daje osjećaj za kojim cijeli život vape, a to je sigurnost. Stoga će vaš donedavno miran i samozatajan Jarčić u višim razredima škole početi pokazivati veliku snagu volje, sve će htjeti znati i u tome briljirati.

Što horoskopski znak djeteta govori o uspjehu u školi?
Shutterstock Jarci su oličenje ambicije i volje za uspjehom


VODENJAK 21. siječnja – 18. veljače

Problemi koje ovo dijete može imati u školi nastaju zato što Vodenjak najčešće uči samo ono što ga uistinu zanima. Tako u nekim predmetima može briljirati i biti najbolji, da bi u potpunosti zanemario ono što ga ne zanima. Učenje također može biti problem. Teško se discipliniraju, pa roditelji ne bi trebali očekivati da će njihov Vodenjak učiti u točno određeno vrijeme i pridržavati se striktnih pravila. Zato ga treba pustiti da djeluje po svom nahođenju ili unutarnjem osjećaju. Ono možda neće učiti odmah nakon škole, ali će zato s više volje učiti u večernjim satima. Utjerivanje discipline i autoriteta razvija otpor, pa se može dogoditi da odbije učiti samo zato što vi to tražite. Disciplinirajte ga blago, uz puno razumijevanja i popuštanja – jedino u takvoj atmosferi neće imati osjećaj da nešto mora. Kako obožavaju modernu tehnologiju, nećete pogriješiti ako dijete upišete na računalstvo ili robotiku. Čak i u predškolskom uzrastu pokazuju velik talent u svladavanju tehničkih izazova, pa se s nevjerojatnom lakoćom, baš kao da su se rodili s tim znanjem, snalaze na računalu i igraju igrice prelazeći nivoe na kojima često zapnu i odrasli.

shutterstock_2103460808.jpg
Shutterstock Djeca Vodenjaci se teško discipliniraju

RIBE 19. veljače – 20. ožujka

Ribe jako teško prihvaćaju stegu, red i pravila, kao i saznanje da nešto moraju napraviti u točno određeno vrijeme. One su uvijek zamišljene, u svom filmu, pa sanjare na nastavi i često prečuju što im je učiteljica zadala za domaću zadaću. Često kasne u školu jer su se zaigrale po putu ili u školi osvanu bez napisane domaće zadaće jer su je, naravno, zaboravile napisati. Često zaborave ponijeti školske papuče, stvari za tjelesni odgoj, pernicu, blok za crtanje... Ništa bolje neće biti ni kada se budu vraćale iz škole. Zaboravit će donijeti kišobran koji su ponijeli u školu, šal, kapu, rukavice i još mnogo drugih stvari. Nemojte se ljutiti jer će to s vremenom proći samo od sebe. Ne stvarajte svojoj Ribici pritisak i ne prijetite jer će još više zaboravljati i griješiti. Bitno je da dijete ne kažnjavate za svaku sitnicu, nego da pokažete razumijevanje. Možda će vam teško pasti što ćete s djetetom od početka morati rješavati svaku zadaću, pisati s njim svaki sastavak ili lektiru, rješavati vježbenice. No ako budete ustrajni, ako se budete postupno odmicali od djeteta i hvalili svaki njegov napredak, poslije ćete uživati u njegovu uspjehu.

shutterstock_2103463079.jpg
Shutterstock Ribe jako teško prihvaćaju stegu, red i pravila