Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uoči upisa u srednje škole, bili smo u najpopularnijoj školi u Hrvatskoj

Ukupno 46.914 osmaša uskoro će morati donijeti važnu odluku o nastavku svojeg obrazovanja. Uoči upisa, posjetili smo najpopularniju srednju školu u Hrvatskoj - zagrebačku XV. gimnaziju ili legendarni MIOC - i razgovarali s ravnateljem ...

Od 20 najuspješnijih maturanata na Državnoj maturi, koji su lani dobili posebnu nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja, čak devet bilo je iz ove škole; nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, čak 98% učenika upisuje fakultet koji im je prvi izbor – mahom FER, PMF ili medicinu – a nagrada Marin Soljačić za najboljeg maturanta već je tri puta došla u ruke učenika baš ove škole – XV. gimnazije u Zagrebu. Upisi u srednje škole su pred vratima, a mi smo posjetili najbolju među najboljima, popularni MIOC, za čijih će 208 'vrućih stolaca' konkurencija i ove godine biti – žestoka.

'Visokomotivirani i daroviti učenici koji su voljni učiti i napredovati te visokomotivirani nastavnici koji su voljni raditi s njima i osmišljavati  nove metode učenja, kombinacija je koja je zaživjela i koja funkcionira već desetljećima. Kad upišu našu školu, učenike dočeka uređen sustav i puno dodatnih sadržaja – od slobodnih aktivnosti, preko natjecanja do posebnih projekata koje radimo u suradnji s najboljim fakultetima i znanstvenim institucijama. Svojim učenicima pružamo puno mogućnosti, poticajnu atmosferu, okvir u sklopu kojeg će se dobro osjećati, učiti i napredovati, a i sami učenici su takvi da vuku jedni druge', pojašnjava 'formulu uspjeha' ravnatelj XV. gimnazije Nikola Dmitrović.

Kad je dosadašnja ravnateljica u veljači ove godine otišla u mirovinu, ovaj dugogodišnji profesor informatike i mentor brojnim državnim prvacima i osvajačima zlatnih medalja na međunarodnim natjecanjima iz informatike, preuzeo je 'kormilo' ove zagrebačke gimnazije, koju će ove godine – procjenjuje – oko 600 učenika osmih razreda uvrstiti na svoju listu želja. Iako vlada mišljenje da je MIOC nemoguće upisati bez svih petica, prof. Dmitrović demantira tu predrasudu.

'Otkad smo uveli dodatnu provjeru znanja, omogućili smo učenicima koji su imali i poneku četvorku upis u našu školu. No posljedica toga je da se dio učenika koji su imali sve petice i maksimalnih 80 bodova iz osnovne škole, ali nešto slabije znanje u pozadini, nisu uspjeli upisati', kaže ravnatelj napominjući kako je lani zadnji na listi za upis u XV. gimnaziju imao 83,25 bodova, što znači da je netko s maksimalnim brojem bodova iz škole i bez dodatnih bodova s natjecanja ili sl., na provjeri znanja za upis trebao osvojiti 3,25 od mogućih pet bodova.

'To zvuči dosta stresno, ali provjera znanja jer nužna, jer tri od pet osvojenih bodova na dodatnoj provjeri je nešto što buduću učenik XV. gimnazije mora moći ostvariti. Naša nastava je zahtjevna; puno tražimo, ali i puno dajemom no i svjesni smo nekad nesklada između ocjena i znanja, pa radimo na tome da se razina znanja što prije ujednači,  da svi učenici koji su se uspjeli upisati dođu do određenih granica koje su bitne za nastavak priče. Naravno, mnogi su već na toj granici, a neki su i daleko iznad nje', kaže ravnatelj Dmitrović i svim potencijalnim 'prvašićima' savjetuje neka riješe primjere provjere znanja, dostupne na njihovim mrežnim stranicama.

Teško je nabrojiti sve nagrade koje su učenici ove škole osvojili. Samo ove godine na državnom su natjecanju iz informatike osvojili sva postolja; godišnje u prosjeku 'poberu' 18 prvih, 19 drugih i 22 treća mjesta iz skoro svih predmeta, dok na međunarodnoj sceni svakako treba izdvojiti medalje na međunarodnim informatičkim i matematičkim olimpijadama znanja. Učenici ove škole osvojili su za školsku godinu 2019./20. čak devet nagrada u sklopu HEP-ova projekta IMAM ŽICU!, koju od 1995. godine ova hrvatska tvrtka dodjeljuje učenicima osnovnih i srednjih škola za postignuća na području matematike, fizike i elektrotehnike. Nagrada IMAM ŽICU! najdugovječniji je društveno odgovorni projekt u Hrvatskoj koji spaja gospodarstvo s osnovnim i srednjoškolskim obrazovanjem. Dobitnici su svi učenici koji osvoje prvu nagradu na državnim natjecanjima znanja iz matematike i fizike i javnog izlaganja eksperimentalnih radova iz fizike za proteklu školsku godinu. Nagradu dobivaju i učenici srednjih strukovnih škola koji osvoje prva tri mjesta na državnim natjecanjima iz osnova elektrotehnike i elektrotehničkih mjerenja te na natjecanjima učenika koji pohađaju program za zanimanje elektroinstalater/elektromonter.

S ciljem da postane tvrtka znanja, centar izvrsnosti i točka u kojoj će ogledati konkurentnost hrvatske energetike, HEP kontinuirano surađuje s više hrvatskih visokoobrazovnih institucija, pa su tako posljednjih deset godina stipendirali više stotina studenata. Krajem veljače ove godine završen je i sedmi donacijski ciklus akcije „Za naše male genijalce“, u kojem je HEP darovao čak 100 novih računala u 27 osnovnih škola diljem Hrvatske.

'Iako učenici i njihovi mentori na natjecanjima znanja ne sudjeluju zbog nagrada i novca, već zbog stjecanja dodatnog znanja i iskustva, sklapanja novih prijateljstava i putovanja, puno znači kad netko, poput HEP-a,  prepozna naš rad i osvojene medalje na natjecanjima. IMAM ŽICU! dugogodišnja je i hvalevrijedna nagrada koja učenicima daje dodatni motiv za rad i osjećaj zadovoljstva te poticaj da sve što rade ima smisla. Učenici srednjih škola po svom uzrastu još nisu spremni raditi u realnom sektoru, ali postoje pozitivna iskustva i ljetne prakse koje trebamo dalje razvijati i unapređivati', kaže ravnatelj Dmitrović.

Kako je škola i prije njegova mandata bila jako dobro organizirana, ništa nije trebalo mijenjati preko noći. U budućnosti će se, kaže, i dalje truditi održavati visoku razinu nastave, potencirati natjecanja, raditi na većoj digitalizaciji obrazovanja te dodatnoj medijskoj promociji škole. Tako su nedavno realizirali i MIOC podcast, koji nailazi na veliki interes učenika. U prvom podcastu predstavili su maturante, a ovih će dana – budući da zbog epidemiološke situacije neće biti Otvorenog dana škole u klasičnom smislu - izaći i video za buduće učenike, snimljen s učenicima prvih razreda.

Nedavno je XV. gimnazija pokrenuta i Zaklada MIOC Alumni, namijenjena stipendiranju učenika slabijeg imovinskog stanja, koji dolaze izvan Zagreba. Zaklada će financirati njihov boravak i hranu u domovima, ali i inspirirati svojim uspješnim primjerima. Tako su prošli tjedan, u sklopu aktivnosti Zaklade, održana  tri predavanja bivših učenika, koji su, između ostalog, pričali kako je studirati u inozemstvu. Naime, dio učenika XV. gimnazije svake godine upiše neki međunarodni fakultet, napose u Nizozemskoj, zbog mogućnosti studiranja na engleskom jeziku. Nekolicina učenika ove zagrebačke gimnazije završilo je i slavni Cambridge, gdje su vidjeli kako se svojim znanjem i iskustvom stečenim na mnogobrojnim natjecanjima, sasvim ravnopravno mogu nositi sa najvećim svjetskim umovima. Tako je ova škola, koja je počela s radom davne 1964. godine, iznjedrila brojne stručnjake, a – s obzirom na aktualnu situaciju povezanu s pandemijom – ravnatelj izdvaja samo neke od znanstvenika poput Marina Soljačića, Igora Rudana, Igora Štagljara, Petre Klepac... Još jedno poznato (i aktualno!) ime, koje je 'grijalo stolicu' slavnog MIOC-a, je i nogometaš Andrej Kramarić. Ne sumnjamo da će svi bivši, sadašnji i budući 'miočani' na aktualnom Europskom nogometnom prvenstvu navijati za svog kolegu.

*Sadržaj nastao u suradnji s HEP-om.

Najnovije

Najpopularnije