Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vi ste na poslu, a djeca imaju školu online... Kako znati da su sigurni?

Ostavljate djecu same kod kuće, jer im je škola online, a vi morate na posao. Stalno ste u brizi i ne znate kako se organizirati da sve barem donekle funkcionira. Evo nekoliko savjeta...

 dijete uči online

Što ako osnovnoškolska djeca ponovno krenu na online varijantu školovanja? Očito da nikad ne znamo koje nas sve epidemiološke mjere očekuju pa je bolje biti spreman. Vi trebate na posao, a djeca ostaju sama kod kuće s hrpom zadataka koje trebaju obaviti za školu. Budimo iskreni, ni kad ste kod kuće, stvari ne funkcioniraju onako kako ste vi, kao roditelj, zamislili, a kamoli kad ste daleko. Vjerojatni je scenarij da će, umjesto online učenja, svako malo uzimati pauzu za partiju Minecrafta, ili škicati youtube kanal nekog influencera, ili biti na TikToku u količini kojoj im to inače ne dopuštate.

Na kraju, dođete u situaciju da pomislite: “Bolje da su i ovako online nego da se ozlijede radeći neke znanstvene eksperimente u kuhinji.” No ni tu niste ziher jer YouTube je prepun “kreativnih” ideja koje vaše dijete baš želi isprobati, a na rijetko kojem piše upozorenje: “Ne pokušavajte kod kuće, posebno ako ste mlađi od 12 godina”.

Dakle, vi ste daleko od kuće, a oni su sami. Što vam je činiti? Kako biti sigurni da će sve biti okej? Evo nekoliko savjeta kako da barem malo mirnije provedete svoj radni dan i možda budete koncentrirani na posao kojim donosite kruh u svoju obitelj.

Prije svega, nabavite ploču na kojoj možete napisati sva pravila i obaveze za koje ste se dogovorili s djecom.

Odredite kućna pravila i vrijeme provedeno na ekranima, a koje se ne odnosi na učenje, i dogovorite to zajedno. Djeca lakše prihvaćaju dogovor nego naredbu. Na taj način im dajete do znanja da ih uvažavate pa će s većom "radošću" prihvatiti odgovornosti.

Odredite, najbolje navečer, odgovornosti i školski raspored za sutradan, također, odredite stanke između učenja i koliko dugo traju. Ako djeca imaju obaveze kao što su kućni poslovi ili šetanje kućnog ljubimca, i to zabilježite na ploču. Često se dogodi da su zaboravili pa, umjesto toga, produže vrijeme provedeno na ekranima.

Zapišite sve kontakte koje trebaju znati u slučaju neke nezgode! Neka tu budu kontakti Hitne pomoći, vatrogasaca, najbližeg susjeda (koji može priskočiti). Zapišite im i svoj raspored te adresu na kojoj ćete biti te, naravno, osim svog broja mobitela, i broj na koji vas mogu dobiti ako ste spriječeni javiti se, s posebnim naglaskom da je to samo u slučaju velike hitnosti. Objasnite im što je slučaj "velike hitnosti", da vas ne zovu za nevažne i banalne situacije, a vi ih kontaktirajte nekoliko puta u danu, no ne prečesto.

Pobrinite se da imaju dovoljno hrane i pića te sav pribor i aplikacije koji su im potrebni za učenje.

Na kraju dana organizirajte poseban obiteljski sastanak, razgovarajte sa svojom djecom, ispričajte im svoju dnevnu rutinu na poslu, a neka oni vama ispričaju što su sve radili. Pokušajte ići stepenicu više pa ih naučite da verbaliziraju svoju impresiju danom, jesu li postigli postavljene ciljeve za taj dan i što bi mogli sutradan napraviti kako bi bili zadovoljniji. Zajedno postavite ciljeve za sljedeći dan. Ne morate za ovu aktivnost izdvojiti puno vremena, dovoljno je 60 minuta, ali neka to vrijeme bude zabavno i interaktivno. Vaša će djeca naučiti komunicirati svoje potrebe i mišljenja te će biti motiviranija za samostalno odrađivanje postavljenih im zadataka.

Tekst: S.M.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije