U protekla 24 sata zabilježeno je 2.848 novih slučajeva, pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 15.356. Među njima je 1.278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 122 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 2.306 osoba, a testirano je njih 8.906.  Ovo su novi neslavni rekordni u Hrvatskoj, zbog kojih je znanstvenik Ivan Đikić, gostujući na N1 televiziji, upozorio da je situacija krajnje alarmantna, da broj mrtvih prebrzo raste te da će, ako se ne uozbiljimo, brojka broja umrlih do kraja mjeseca narasti na 1500.

Kada je riječ o broju aktivnih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika, stanje je najgore u Međimurskoj županiji, gdje je broj trenutno zaraženih na 100 tisuća stanovnika 788,2, dok su brojke najbolje u Istarskoj županiji - 160,8 na 100 tisuća stanovnika.

Iako neki traže strože mjere, poput roditelja okupljenih u Inicijativi Sigurnost prije svega, koji su pismom od Vlade tražili uvođenje online nastave, tvrdeći kako je preko 85% samoizolacija u Zagrebu iz škola, čini se kako po vašim reakcijama na nedavno objavljen članak na našem portalu, velika većina roditelja nije za tu opciju.

"Djeca definitivno kroz obrazovanje moraju imati stručno vodstvo, online nastava to nije"; "Hodate svi okolo naokolo, djeca po parkovima i aktivnostima, ljudi rade, druže se, nema gdje ih nema, ali škole bi zatvorili. Ne razumijem taj mentalni sklop", "Samoizolacija nije bolest, nego preventivna mjera! Ciljanom izolacijom postiže se da dobar dio djece ima redovnu i normalnu nastavu. I tako treba biti", samo su neki od komentara onih koji se protive online školi.

Stigla su nam (doduše, u manjini) i drukčija mišljenja.

"Djecu u škole, roditelje u karantenu. U školi su djeca sigurna kad bi zdrava u nju ušla. Ovako se u školi paze, a izvan škole ponašaju se kao da je sve normalno. Zašto? Roditelji kažu da je to ok. Pa usput još malo do shopping centra ako treba, sve moguće izvanškolske aktivnosti. I onda lijepo nazad u razred, u 'mjehurić'. No sada je to mjehurić zaraze koji pokosi pola razreda. I njihovu braću i sestre, roditelje i širu rodbinu. Tako je, djecu neće pogoditi jako, neke roditelje će jače (ta sam!), a na svu sreću mi doma imamo mogućnost zaobići starije članove obitelji pa je tu stalo. Dakle, svi koji se kunete da je djeci mjesto u školi radi njihovog boljitka, slažem se, ali, za to je potrebno vaše žrtvovanje. A ne tražiti i ovce i novce. Očito je da tako ne ide", napisala je na našem Facebook profilu gospođa Branka.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia