Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roditelji zbunjeni! Kada cijeli razred ide u samoizolaciju, a kada nitko?

Svakoga dana brojimo nove zaražene učenike, a mnogima je nejasno kako se određuje tko sve mora u samoizolaciju

 škola u vrijeme pandemije koronavirusa i tko treba u samoizolaciju

Čak 21 učenik i učiteljica jedne osnovne škole u Varaždinskoj županiji danas su stavljeni u samoizolaciju zbog jednog pozitivnog učenika. Svakim danom raste broj učenika s dijagnozom Covid-19 bolesti i većina roditelja, zapravo, očekuje da će se kad-tad tijekom ove školske godine susresti s problemom povezanim s koronavirusom. Epidemiolozi su poprilično ublažili mjere, pa tako u pojedinim slučajevima stavlja se cijeli razred u samoizolaciju, a ponekad nitko, što poprilično zbunjuje roditelje.

Pri procjeni uzimaju se u obzir razni čimbenici koji povećavaju ili smanjuju rizik za širenje bolesti u kolektivu:

- klinička slika oboljelog djeteta – ako je oboljelo dijete asimptomatsko, manja je vjerojatnost da je zarazilo kontakte u razredu nego ako kašlje, kiše i šmrca

- fiizička distanca među učenicima i provjetravanje učionice te smještaj bolesnog učenika u razredu – nije svejedno je li razred u kojem boravi oboljeli učenik prenapučen i zatvorenih prozora ili je razmak među učenicima minimalno 1,5 metara i prozori su otvoreni

- u višim razredima podatak o tome je li bolesni učenik nosio masku – manja je šansa da će oboljeli prenijeti infekciju na ostale učenike ako ispravno nosi masku.

Epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić za Dnevnik.hr pojasnio je da ne trebaju nužno u slučaju jednog oboljelog učenika stavljati cijeli razred u karantenu, već se može u nekim situacijama nastaviti pohađanje škole i pratiti njihovo zdravstveno stanje u bliskoj suradnji s nadležnim liječnikom školske medicine.

''Naravno, ako u razredu ima 30 djece i mijenjaju raspored sjedenja pa je bolesno dijete u prenapučenom razredu mijenjalo mjesto, nema druge nego cijeli razred staviti u karantenu/samoizolaciju. Također, cijeli bi razred išao u karantenu/samoizolaciju i ako dođe do prijenosa infekcije s jednog na drugog učenika u razredu. No u situacijama kad se ne održava odgovarajući razmak u učionici, a bolesno dijete bilo je asimptomatsko tijekom boravka u školi, dolazi u obzir smatrati bliskim kontaktima i staviti u karantenu samo djecu koja se nalaze u neposrednoj blizini bolesnog djeteta u učionici. Dolazi u obzir i cijeli razred ostaviti u školi uz pojačani nadzor zdravstvenog stanja'', pojasnio je Kaić te pokušao objasniti još jednu čestu nedoumicu - samoizolaciju ukućana.

Naime, roditelji i braća bolesnog djeteta obvezni su ići u samoizolaciju. Roditelji i braća zdrave djece koja zbog kontakta s bolesnim učenikom idu u samoizolaciju ne trebaju biti u samoizolaciji.

Izvor: Dnevnik.hr
Fotografija:


Najnovije

Najpopularnije