Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dozvoli li koronavirus, Hrvatska od jeseni kreće s uvođenjem cjelodnevne nastave

I hrvatski učenici ići će u školu od 8 do 17 sati!

 učenici u školi

Od jeseni, tj. iduće školske godine, u Hrvatskoj bi eksperimentalno trebala krenuti cjelodnevna nastava, koja bi trajala od 8 do 17 sati, ovisno o izboru fakultativnih programa svakog učenika. Naime, s manje od pet tisuća nastavnih sati godišnje, Hrvatska je na samom dnu Europe (europski prosjek je 7500 nastavnih sati!), što za posljedicu ima nejednakost u ishodima obrazovanja u Hrvatskoj, ali i nezavidnu situaciju u obiteljima djece. Naime, učenici dosta rade i uče kod kuće, mnogi roditelji prisiljeni su plaćati instrukcije kako bi njihovo dijete svladalo gradivu, a tu je i "vječni problem" gdje s djecom, koja su u školama tri do četiri sata, dok njihovi roditelji rade.

Pandemija koronavirusa, pojasnila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, odgodila je eksperimentalnu primjenu, koja je trebala početi ove školske godine, a koju resorno ministarstvo već nekoliko godina priprema u suradnji sa Svjetskom bankom. Puna implementacija trebala bi početi 2023. godine i biti dovršena 2027. godine.

Ministrica Blaženka Divjak na svojem je Facebook profilu objavila video u kojem govori o cjelodnevnoj nastavi u Hrvatskoj.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije