Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 koraka kako umiriti tjeskobno dijete

Mnogi se odrasli bore s tjeskobom odnosno anksioznošću. Ona sa sobom donosi strah koji je najčešće neutemeljen i pretjeran te povezan s nizom drugih tjelesnih simptoma kao direktnih posljedica osjećaja straha. Anksiozni osjećaj ...

Kod djece su osjećaji tjeskobe povezani primjerice s javnim nastupom na pozornici povodom neke školske priredbe ili se jave na nogometnom terenu gdje treba pokazati koliko ono dobro zna igrati nogomet. Djeca još ne znaju kako se nositi s takvim osjećajima straha koji mogu biti prejaki i preplavljujući pa im je potrebna pomoć odraslih. Evo nekih strategija koje preporučuju dječji psiholozi na portalu Purewow.

1.Ostanite smireni

Kako navodi savjetnica za roditeljstvo i socijalna radnica dr. Erin Leyba, oko 20% djece rodi se s temperamentom sklonim anksioznim osjećajima što znači da su ta djeca osjetljivija na stres i brže reagiraju na njega reakcijom 'borba ili bijeg'. U takvoj situaciji djeca nemaju razvijene strategije da logikom ili razumom odagnaju osjećaje straha sve dok ne izađu iz moda 'borba ili bijeg'. Djetetu je za to katkad potreban cijeli sat i zato mu neće pomoći ako ga razuvjeravate da nema razloga za strah, ako mu pokušavate odagnati misli, podmititi ga ili ga čak špotati zbog tih osjećaja. No, ono što možete kontrolirati jest vaše ponašanje. Pokušajte djetetu biti smireni oslonac.

, Image: 357047285, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Aleksandr Lupin / Alamy / Alamy / Profimedia

2.Ponudite im žvakaću gumu ili bombon

Možda će vam se na prvu činiti kao neobičan način smirivanja, ali čini se da žvakanje žvakaće gume stimulira veliki živac vagus koji ima moć zaustaviti trenutni mod 'borba ili bijeg'. Sličan efekt možete postići ako ponudite djetetu da popije malo soka, vode, uzme bombon ili čokoladicu. Važno je da se žvače.

3.Priznajte njegove osjećaje

Koji god osjećaji bili prisutni, uvijek je dobro poslušati ih i pokazati djetetu da ga čujemo i prihvaćamo. Umjesto da pokušamo negirati i preokrenuti te osjećaje bolje je djetetu dati do znanja da ga razumijemo:Vidim da si stvarno nervozan zbog ... Sjest ću tu uz tebe pa mi možeš reći kako se osjećaš i onda možemo zajedno odlučiti što ćemo dalje.“ Ovakva podrška može snažno umanjiti djetetove osjećaje uznemirenosti i prevenirati moguće predstojeće jače ispade. Također budite oprezni kako i što govorite, savjetuje dr. Clark Goldstein, specijalist za dječje poremećaja ponašanja i anksioznost:“Ne možete djetetu objašnjavati kako su njegovi strahovi nerealni, da neće pasti na testu, da će mu super ići skijanje i da mu se nitko neće smijati dok će govoriti na pozornici. Ali mu možete reći kako ste sigurni da će s njim biti sve u redu, da će naučiti boriti se protiv tih strahova i da će, kad se s njima suoči, i oni s vremenom biti manji."Tako će dijete osjetiti da su vaša očekivanja realna i da nećete tražiti od njega nešto što ono ne može kontrolirati."

Portrait of funny lovely little girl blowing soap bubbles, Image: 152549304, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

4.Pušite balončiće

Kad su djeca tjeskobna, pomaže im duboko disanje. Probajte zajedno duboko disati, puhati prave svjećice ili zamisliti da su vaši prsti svjećice koje treba ugasiti za rođendan. Možete puhati i balončiće od sapunice.

5.Zamijetite pozitivne detalje

Kad dijete ima tjeskobne osjećaje ili čak tantrume, zamijetite svaki i najsitniji detalj koji vam se čini pozitivan u njegovom ponašanju. Primjerice dijete se na sekundu smiri ili duboko udahe. Predložite mu da zajedno duboko dišete.

6.Pokret pomaže

Kad se treba izvući iz zagrljaja tjeskobnih osjećaja uvijek je dobro pomoć potražiti u pokretu. Brisanje stola, ples, hodanje po konopu koji je na podu, samo vaš tjelesni pozdrav... svi ti pokreti, pa čak i uz malo humora, mogu resetirati mozak, razbistriti ga i opustiti.

Tekst: M.B.

Foto: Profimedia

Najnovije

Najpopularnije