Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treba li vaše dijete pomoć fizioterapeuta?

Primjetili ste odstupanje ili razliku u stavu, hodu ili držanju svog djeteta? Postoje li razlike u stranama tijela vašeg djeteta? Žali li se ono na bol ili neugodnost pri nekim pokretima? Doznajte što možete poduzeti sami, a kada ...

Primijetili ste da se vaše dijete nepravilno drži, nakrivljeno hoda s podignutim ramenom, staje stopalima i koljenima ususret, možda je pogrbljeno te se žali na bolove u području leđa, vrata ili je stalno umorno?

Ako ste na neko od ovih pitanja u podnaslovu odgovorili pozitivno, vrijeme je da se obratite stručnjaku i svoje dijete odvedete na fizioterapijsku procjenu. Ali prije toga isprobajte savjete fizioterapeutkinje Jadranke Brozd.

Detektirajte sami neke od nepravilnosti u razvoju

Evo jednostavnih kućnih testova kojima možete provjeriti je li potrebno vaše dijete odvesti fizioterapeutu:

 • Ostavite dijete u gaćicama ispred sebe i započnite mjerenje stopala zabavnom igrom. Pripremite čist bijeli papir na koji će dijete zakoračiti, a taban djeteta obojite nekom izražajnom vodenom bojom (crveno, plavo ili tamno). Upotrijebite kist ili vaticu i bojom pređite preko prstiju, prednjeg i srednjeg dijela stopala i svakako pete. Kada obojite cijelo stopalo odmah je potrebno zakoračiti na bijeli papir i dobit ćete lijep otisak za svaku nogu. Usporedite ih po izgledu i veličini odnosno širini otiska. Provjerite je li se dijete oslonilo prstima i palcem, kojim dijelom pete.
 • Također provjerite oslanja li se dijete samo prednjim i petnim dijelom tabana (bez srednjeg), ili se ne oslanja svim prstima, ako je otisak jedna široka mrlja jer je dijete oslonilo i unutarnji dio stopala pa se ne nazire luk između prednjeg i petnog dijela.
 • Svakako pogledajte stoji li vaše dijete mirno i ravno pred vama, ima li jednako podignuta ramena ili savija glavu uvijek u jednu stranu, a to rame gura malo naprijed i dolje.
 • Još jedan kreativan način za kućnu procjenu je: još se malo zaigrajte bojom pa na vrhove kralježnice koje možete napipati stavite jarke točkice sve od glave do donjeg dijela kralježnice (do gaćica). Provjerite je li kralježnica kao ravna crta od glave do donjeg dijela ili malo skreće u neku stranu, možda i u drugu stranu pa se ispravlja.

Ako nalazite bitne razlike, potražite stručnu pomoć fizioterapeuta koji će za vaše dijete napraviti procjenu na podoskopu kojeg uključuje fizioterapijska procjena pa ćete zajedno sa stručnim fizioterapeutom vidjeti eventualne razloge za potrebne aktivnosti kao što su vježbe, tretman ili možda ortopedski ulošci – savjetuje Jadranka Brozd, fizioterapeutkinja Privatne prakse fizikalne terapije Jadranka Brozd s 25 godina iskustva.

, Image: 351145168, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

Fizioterapijska procjena

Svako vrijeme je dobro za fizioterapijsku procjenu, a prije početka školskih obaveza i tjelesnih izazova posebno je prigodno jer će omogućiti djetetu uspješno svladavanje zadataka u školi i na hobijima, a roditeljima bezbrižnu godinu bez potrebe da pomažu kod ozljeda.

Fizioterapijska procjena sastoji se od:

 • vizualnog pregleda cijelog tijela, od nogu do glave, u stojećem i ležećem položaju, a prema specifičnim potrebama i u drugim pozicijama
 • od testova pokretljivosti svih velikih zglobova, ali i testiranja specifičnih zglobova kralježnice kao što je veza sa zdjeličnim obručem i glavom
 • od bazičnih neuroloških i ortopedskih testova koji prikazuju bitna oštećenja ili promjene
 • niza pitanja o dosadašnjim ozljedama/traumama i svakodnevnim navikama na koja su nužni iskreni i točni odgovori
 • nakon pregleda sumiraju se informacije i piše zaključak, koji korisnik nužno treba razumjeti, pa se pojašnjava uzrok nekog simptoma, način na koji se simptom može eliminirati kao i važnost učešća korisnika u terapijskom procesu kroz redovito provođenje naučenih vježbi, pozicioniranja, ali i prestanak provođenja aktivnosti koje sprječavaju dobar rezultat terapije.

Ne zanemarite umor djeteta, zatezanja ili bol pojedinih dijelova tijela, jer su to glasni pokazatelji da tijelo pati i treba stručnu pomoć fizioterapeuta.

Najčešći razlozi lošeg tjelesnog stava (posture), boli ili neugodnosti kod pokreta kod djece

 1. Nagli rast uzrokuje jako istezanje koštanih struktura koje ne prati dovoljno istezanje mekih tkiva (mišića, fascija i ligamenata) pa se javlja umor u mišićima ili bol na spojevima mekih tkiva s kostima.
 2. Smanjenje ili povećanje tjelesne težine dovodi do poteškoća u ravnoteži i naprezanja tkiva pa se kralježnica povija prema skraćenom tkivu i pojavljuje se ispupčeni trbuščić, pogrbljena ramena, glava prema naprijed koja je nalegla na prsni koš, a rezultat je umor i bezvoljnost djeteta.
 3. Nošenje teške školske torbe može rezultirati da se dijete pognulo, da mu visi jedno rame i glavu drži malo ukoso ili jako pognutu naprijed. Sve su to simptomi loše posture i prenaprezanja koje dijete samo ne zna i ne može otkloniti. Pomozite mu fizioterapijskom procjenom u kojoj ćete zajedno čuti razloge nabrojenih simptoma i dobiti savjet kako treba pristupiti nastavku tijekom školske godine. Ciljana terapija specijalnih manualnih tehnika osigurava bolju cirkulaciju, veću pokretljivost i spretnost, a nakon duljeg vježbanja i snagu.
 4. Posljedice stare traume, ozljede ili pada, ožiljke možda ne prepoznajete kao budući problem posture. Fizioterapijskom procjenom dobit ćete informacije o lošim kompenzacijama kojima si je dijete osiguralo barem nekakvu funkciju, a tretmanima ćete osigurati bezbolno, radosno, funkcionalno, uspješno djetinjstvo i bavljenje aktivnostima koje vaše dijete voli.
 5. Početkom bavljenja aktivnim sportom mogu se javiti skrivene greške posture, loš oslonac stopala, nestabilni gležnjevi, nedovoljno mobilno područje zdjeličnog i ramenog obruča. Kod jednostranih opterećenja kao što je tenis, jednoručne igre loptom nužno je osigurati pravilno istezanje skraćenih mekih tkiva da se može dobiti snaga i eksplozivnost ciljane grupe mišića.

Svako vrijeme je dobro za procjenu koja daje odgovore i usmjerava nastavak aktivnosti s ciljem zabave, zdravlja i dugoročno dobre posture bez simptoma.

Tekst: Jadranka Brozd, fizioterapeut 

Foto: Profimedia

Najnovije