Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preduhitrite djetetove trikove za što kasniji odlazak na spavanje

Djeca su umjetnici na mnogim razinama. Umjetnost oslikavanja stola hranom, smišljavanja razloga zašto im morate dati to što sad žele, umjetnici izmotavanja od odlaska na spavanja. Imaju li roditelji šanse u toj igri ikako pobijediti?

Kažu da cilj opravdava sredstvo, a naši se mališani ne ustručavaju koristiti svim sredstvima da odgode odlazak na spavanje. Osim uobičajenog njurganja i moljakanja koje kod odlučnih roditelja baš i ne prolazi, prisiljeni su snalaziti se na druge načine, što nije nužno loše (osim naporno roditeljima) jer ih potiče na razmišljanje i vježbaju komunikaciju i diplomaciju. U stanju su nam prodati ovakve fore:

Zašto? Jer ih volimo. Jer smo i sami svojim roditeljima radili isto, ako ne i gore (o da, slušamo to cijeli život od njih, neki ne zaboravljaju). Ne rade djeca to zato što nisu umorna, nego im je želja da što više vremena provedu s mamom i tatom milija od spavanja i jer uživaju u svom danu i spavanje im nije toliko zabavno. Uostalom, i mi odrasli radimo isto jer nakon što njih "pospremimo u krpe", ako ne zaspimo usput, bacimo se na gledanje filma, telefoniranje, čitanje, kupanje...

Najčešći izgovori i kako im doskočiti

Nakon što su odradili onaj rutinski dio večere, pranje zubi, pidžama i čitanje priča kreću u akciju, jer odugovlačili su koliko su mogli oko pidžame i oko zubi i biranja slikovnica... Kreću potpitanja oko priče, pa žicanje da se pročita "još samo jedna" priča, treći put!

Da preduhitrite stalna odlaženja do novih slikovnica, držite ih bliže kreveta ili izaberite unaprijed nekoliko rezervnih, jer nekad baš te koje odaberete nikako nisu im po volji. Ili uvedite pravilo samo jedne slikovnice prije gašenja svjetla i ne popuštajte, jer popustite li jednom, uzalud pravilo.

Voda! Da su popili ne znam koliko tekućine tijekom večere, ožednjet će nakon gašenja svjetla. Od toga kao da se grlo osuši samo po sebi. Ili od hrane koja je bila slana stoga pršut i sl. nikako za večeru, ni u lu-di-lu! Budite mudri, unaprijed pripremite kraj kreveta bočicu ili čašu s vodom. I rezervnu pidžamu nakon što se vodom zaliju oni mlađi koji žele piti stojeći ili se njih dvoje otimaju oko čaše. Niste ponijeli dvije?! Niste donijeli onu točno određenu ružičastu s bubamarom!!? Ajmo nazad do kuhinje!

"Mama, piški mi se" - rečenica je od koje vam se navečer već diže kosa na glavi. Pa jasno da ti se piški nakon toliko vode. Za manju djecu kahlica pored kreveta malo će ubrzati proces, ali stariji će vjerojatno htjeti u kupaonicu. Uglavnom, nekad tu baš nema puno pomoći osim da brojite u sebi kako bi se smirili i nadate se da će to biti zadnje ometanje nakon što se vrati u krevet.

Mališani koji nisu još sto posto na čisto bi li prijavili da im se piški baš svaki put, rado će vas nekad "usrećiti" da se popiške u gaće pa vas onda čeka promjena pidžame i posteljine. Njima svakako manje vode dajte navečer.

Little sister asking a question to his older brother about a page in the book before they go to sleep., Image: 160206757, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Alamy

"Nešto me tu boli" - pokazuje vaš klinac na nevidljivu točku na ruci ili nozi ili glavi ili gdje već. Boljet će te kad te ja dohvatim, mislite si u glavi, a uživo pokazujete interes za bolnom točkom umišljenog bolesnika. I ljubite da brže prođe, a što drugo. Pokažete li manjak interesa ili ravnodušnost prijete vam suze, rasprava oko svega, a to cijeli proces uspavljivanja produljuje na bar još 10 minuta.

"Hajde mi nešto otpjevaj"... nije vam baš do pjevanja, možda vas i grlo boli, sad se već i vama piški ali što sad, jedna pjesmica nije nikog još ubila. Naučite se, uostalom, i vi izvlačiti!

Filozofska pitanja. "Mama, zašto nemaš na sebi pidžamu?" (stvarno, zašto??), hoću li jučer ići u vrtić? (nećeš, sutra ćeš, jučer si već bila), "a zašto?, ja ne bi u vrtić?" Na pitanje zašto, dobijete "zato", zar ste sumnjali.. "Dosadno mi je u vrtiću". Kako, za ime svjetova, u vrtiću može biti dosadno? "Mogu s tobom na posao?"... I tako to može potrajati ako ne pokažete odlučnu volju da sad svi budu tiho, zatvore oči i razgovore ostave za jutro.

Jedno bi sisalo, drugo čitalo? Ima i toga... Nekad se od vas traži da radite dvije stvari istodobno, ne usudim se napisati tri ili četiri.... Ne paše vam? Jedno će početi protestirati (čitaj: neutješno plakati). Ako vam polazi za rukom, dojenče na sisu, a slikovnicu u ruke i nadaje se da će do kraja priče oboje biti u "nesvijesti", bez vas, po mogućnosti.

Što jasnija pravila postavite oko odlaska na spavanje, lakše će i brže ono biti izvedivo. Prije toga pobrinite se da se djeca nauživaju skakanja i trčanja na zraku jer to je najbolji "lijek" za zdrav umor da utonu u san još tijekom slušanja priče za laku noć i nikako ne propustite krenuti s ritualom odlaska na spavanje u što sličnije vrijeme ili čak malo ranije ako primijetite da je dijete već vrlo umorno. Sretno s malim mudricama i uživajte u onom pobjedonosnom trenutku kad vidite kako su lijepo zaspali, a još je relativno rano jer to je uistinu radostan trenutak. Razumijemo se :)

Tekst: Ivančica Tarade

Foto: Profimedia; Facebook

Najnovije

Najpopularnije