Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada i kako je najbolje početi stavljati dijete u sjedalicu?

Svakom roditelju najvažnija je sigurnost njegovog djeteta. Novorođenče prilikom izlaska iz rodilišta mora biti udobno smješteno u sjedalicu na stražnjem sjedalu vozila u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Nagib naslona sjedalice ...

Najsigurnije mjesto za sjedalicu je zadnje sjedište automobila. Kod kupnje sjedalice za dijete najveću pažnju, pored dizajna i kvalitetne izrade, treba obratiti na sigurnost. Sjedalice su kategorizirane po težini djeteta i to tako da se tzv. jaje sjedalica iz grupe „0“   primjenjuje već od samog rođenja kod svake vožnje automobilom.  Potrebno je obratiti pažnju na montažu sjedalice, dobro učvrstiti remene, osloboditi dijete suvišne odjeće i po mogućnosti biti uz dijete prilikom vožnje. Prilikom stavljanja djeteta u sjedalicu važno je da mu bude udobno, da nije okrenuto više na jednu stranu te da mu leđa budu priljubljena uz stražnju stranu sjedalice. Prilikom sjedenja malog djeteta u auto-sjedalici, pazite da mu leđa budu prislonjena za stražnji dio sjedalice i da dijete sjedi ravno. Kod vezanja sigurnosnim pojasom potrebno je uhvatiti pojaseve koji stoje djetetu iznad ramena te ih izravnati tako da ni u jednom dijelu ne budu savinuti ili preklopljeni.

Novorođenče se stavlja u sjedalicu na stražnje sjedalo vozila u polu-ležeći položaj kako bi se izbjegao bilo kakav stres za vrat i leđa. Djetetovu nestabilnu glavicu, naročito tijekom prvih mjeseci, potrebno je dodatno poduprijeti pomoću ručnika ili savijene pelene s obije strane glavice. Dijete bi trebalo ostati u toj sjedalici što duže, dok je ne preraste po tjelesnoj masi i visini. Djetetovo tjeme ne smije biti manje od 2 cm ispod naslona sjedalice, dok duljina djetetovih nogu nije važna.  Dijete se ne smije premještati u sjedalicu koja se postavlja u smjeru vožnje dok ne dostigne barem 10 kg mase i dok ne može samostalnoustati. Trake sjedalice trebaju biti provučene kroz utore prema uputama proizvođača, obično u visini ramena. Vrlo je važno da trake ne budu nigdje zavrnute. Nikada ne stavljati dijete u sjedalicu u debelim komadima odjeće jer nećete moći dovoljno zategnuti pojas i postoji mogućnost da trake skliznu s ramena. Ako je hladno pokrijte dijete toplom dekicom. Da bi se spriječilo isklizavanje djeteta izvan pojasa, trake pojasa trebaju biti dovoljno zategnute. Između trake pojasa i djetetovog ramena smije biti prostor debljine jednog prsta.

Grupe sjedalica

Auto-sjedalice iz grupe I dizajnirane su za djecu koja imaju masu od 9 kg do 18 kg. Većina takvih sjedalica postavlja se na stražnje sjedalo u smjeru vožnje. Djeca su tada već dovoljno zrela za okretanje u smjeru vožnje i imaju razvijene vratne mišiće i ligamente. Sjedalica mora biti pričvršćena sigurnosnim pojasom ili sustavom kako pripisuje proizvođač. Prilikom postavljanja djeteta u sjedalicu provucite pojas kroz utore, zakopčajte pojas i zategnite tako da priliježe usko uz djetetovo tijelo. Provjerite da donji dio pojasa leži nisko preko zdjelice, a gornji preko ključne kosti i sredine ramena.

Auto-sjedalice za veću djecu grupe II i III namijenjena su djeci tjelesne mase od 15 do 36 kg. Tada djeca imaju oko 5 godina i mnoga se već znaju sama vezati u sjedalici. Da bi sigurnosni pojas pružao zaštitu on mora biti postavljen nisko preko zdjelice, a u slučaju pojasa s 3 točke uporišta preko sredine ramena. Pomoćna postolja, tzv. bosteri, omogućavaju pravilno pozicioniranje donjeg i gornjeg dijela pojasa. Postoje 3 vrste pomoćnog postolja: s naslonom, bez naslona i kombinirano (nasloni koji se mogu maknuti). Pomoćna postolja omogućavaju dodatnu zaštitu u slučaju bočnog sudara pa se preporučaju što duže koristiti (dok god proizvođač dopušta).

"Povuci-klik-veži"

Dijete uvijek vežite u sjedalicu prema uputama proizvođača: provucite pojas kroz utore, zakopčajte pojas i zatvorite tako da priliježe uz djetetovo tijelo. Uvijek provjerite da donji dio pojasa leži nisko preko zdjelice, a gornji preko ključne kosti i sredine ramena. Prilikom vezanja koristite pravilo „povuci – klik – veži“.

Najsigurnija vožnja za vaše dijete je svakako vožnja u testiranoj i provjerenoj auto-sjedalici. Iako se na prvi pogled čini da je cijena auto-sjedalice možda visoka, treba se uvijek prvo upitati da li sigurnost vašeg djeteta ima cijenu.

Nevia Župan, bacc. med. techn.

Telefončić – savjetovalište za rani razvoj djece

Foto: Profimedia

Najnovije