Kao jedan od najčešćih poremećaja u govoru djece javlja se mucanje. Ono se očituje kao problem u tečnosti, tempu i ritmu govora. Govor je prekinut čestim ponavljanjem, umetanjem ili produljavanjem zvukova, slogova ili riječi, što predstavlja problem prilikom izgovora riječi.

Prekide u govoru može pratiti učestalo treptanje očiju, drhtanje usana ili čeljusti, ili pak neki drugi oblici ponašanja. Mucanje također često prati ubrzan puls, crvenilo, znojenje, širenje zjenica, povećana napetost mišića, usana, jezika ili lica. Napetost mišića i grčevi izazivaju nevoljan prekid govornog procesa, prisilne stanke između i usred riječi, iznenadni prekid i različite kombinacije tih simptoma.

Mucanje je složen i najdugotrajniji poremećaj govora, a poznat je od antičkih vremena. Grčevi i vanjski simptomi samo su vršak ledenog brijega koji je većim dijelom skriven u dubini psihe i tijela.

Mucanje se nikad ne pojavljuje samo od sebe ili zbog šoka, premda katkad ne izgleda tako. Neki od uzroka su sljedeći:

* nasljedna sklonost

* nedovoljna razvijenost osjećaja za tempo i ritam

* neurotizam roditelja

* psihička nestabilnost samoga djeteta

* dobna osjetljivost (kada je govorni sustav posebno osjetljiv i podložan pojavi mucanja)

* ubrzan razvoj govora

* socijalni odnosi

Mucanje se može javiti u svakoj životnoj dobi, ali se najčešće javlja između druge i pete godine života, u doba razvoja govora. Javlja se kod otprilike 2,5% djece i triput je češće kod dječaka nego kod djevojčica.

Malo mucanja dio je odrastanja

Ako vaše dijete ima teškoća u govoru, oklijeva ili ponavlja određene slogove, riječi ili fraze, moguće je da iskazuje govorne netečnosti ili samo prolazi kroz razdoblje normalne neprohodnosti u govoru, koju prolaze sva djece kada uče govoriti.

Dijete koje iskazuje normalne netečnosti govora, a one uključuju oklijevanja i uporabu poštapalica kao na primjer „hm“ i „a“, povremeno jedan ili dva puta ponavlja slogove ili riječi, primjerice: ka-ka-karta. Ti se problemi javljaju najčešće u dobi od jedne do jedne i pol godine života, brzo nestaju, ali se i ponovno javljaju. Moguće je da dijete upravo prolazi kroz novo razdoblje života i učenja i da se radi o razvojnom ili fiziološkom mucanju.

Kvalificirani logoped može pomoći ne samo djeci, nego i tinejdžerima, mladim pa i starijim ljudima u postizanju tečnoga govora

Mucanje kao problem

Dijete koje umjereno muca ponavlja glasove više puta, npr. ka-ka-ka-ka-karta. Napetosti su zamjetne oko usta i na mišićima lica. Takva djeca na nekoliko sekundi mogu prestati disati te doživjeti blokadu tijekom koje nisu u mogućnosti pustiti glas. Također se kod djeteta koje umjereno muca ponavljaju dijelovi neke riječi, a dolazi i do umetanja nekoga glasa ili sloga.

Dijete koje jače muca ima zastoje na više od 10% riječi, ako muca uz znatan napor i napetost ili izbjegava mucanje zamjenjujući riječi ili koristeći se posebnim glasovima da bi počelo govoriti. Javljaju se i potpuni zastoji u govoru koji su češći od ponavljanja ili produžavanja riječi. Netečnosti se javljaju u većini govornih situacija, a praćene su i fizičkim popratnim pojavama.

Terapija mucanja

Terapijski pristup kod liječenja mucanja možemo podijeliti na dva dijela:

fluentan govor“ i „lakše mucanje“. Prvi pristup, tj. fluentan govor, usmjerava se na određene ciljeve kao što su usporavanje govora na početku rečenice, polagan govor, stapanje glasova i riječi, produžen izgovor samoglasnika kao kod pjevanja i sl. Drugi dio, tj. lakše mucanje, predlaže se osobama kako bi smanjile emocionalnu napetost.

Savjeti za roditelje

Ako i vaše dijete muca, potrebni su mu određeni savjeti kako bi što lakše prebrodilo taj problem te se s vremenom oslobodilo te mane.

Tako s djecom koja imaju problema s mucanjem treba govoriti sporijim tempom, pažljivo slušati što dijete govori te reagirati na sadržaj govora, a ne na mucanje.

Ne smijemo požurivati dijete prekidajući ga ili dovršavajući riječi umjesto njega, a posebno je nedopustivo da mu se tko kojim slučajem ruga zbog mucanja.

Potrebno je smanjiti brzinu i napetost u okruženju, ne postavljati mu previše zahtjeva, ne dovršavati njegove rečenice ili govoriti umjesto njega.

A najvažnije je od svega djetetu pružiti potpunu potporu, razgovarati s njime kao o svakom drugom problemu i objasniti mu kako je to nešto čega se ne treba sramiti. Potrebno je, dakako, obratiti se za pomoć logopedu ili najbližem logopedskom centru, čiji će stručnjaci osigurati pomoć specijaliziranog logopeda za mucanje. Ne smijemo čekati ni trenutka da se mucanje kao govorno ponašanje fiksira, već je potrebno odmah reagirati. Ako se radi o prolaznom ili razvojnom mucanju, potrebno je biti u kontaktu sa stručnjakom koji će pratiti govorno ponašanje djeteta ili provoditi terapiju. Jer rani terapijski početak daje veće šanse da se mucanje svlada i u potpunosti prebrodi.

Jeste li znali?

  • Mucanje pogađa oko 1% populacije
  • Osobe koje mucaju jednako su inteligentne i prilagođene kao i osobe koje ne mucaju
  • Još nije utvrđen pravi uzrok mucanja
  • Ne postoje brze, čudesne terapije mucanja. Problem mucanja ne rješava se preko noći
  • Oko 25% djece tijekom razvoja prolazi kroz razdoblje mucanja
  • Mucanje postaje znatniji problem u tinejdžerskim godinama

Tekst: Ivana Šabić, prof. logopedije

Foto: Profimedia