Obiteljski stol je često mjesto odmjeravanja snaga – razgovor za stolom vrti se oko dvije pri jelu vrlo nepoželjne riječi: “moraš” i “neću”. Mora li biti tako? Naravno da ne mora. Otkrijte uzroke, pa ćete lako pronaći rješenja. Pokušajte dokučiti koja svojstva hrane dijete voli, a koja ga odbijaju. Zapišite na papir posebno omiljenu hranu, a posebno one namirnice ili cijele obroke koje nikako ne prihvaća. Potražite zajednička svojstva svake skupine. Evo što ćete sve možda doznati!

Otkrijete li da dijete pretežno jede namirnice iste boje, recimo želi jesti bijelo i žuto, ali nikako zeleno i narančasto, ponudite mu na tanjuru obrok raznovrstan po sastavu, ali u jednoj boji. Izbjegavajte šarenilo, poslužujte na bijelom tanjuru, s bijelom salvetom kao podlogom. Recimo da uvijek pojede sve bijelo ili krem. Evo prijedloga za slastan ručak malog trogodišnjaka.

Za početak juhica

Pripremite običnu osnovu za krem-juhu (brašno lagano poprženo na mješavini maslinova i suncokretova ulja uz malo maslaca pa zaliveno mlijekom i vodom, lagano posoljeno, po želji začinjeno, a na kraju možete dodati nekoliko kapi slatkog vrhnja). U tu jednostavnu juhu umiješajte malo “paste” koju ste načinili miksajući kuhanu cvjetaču i krumpir. Juhica za prstiće polizati! Kao glavno jelo odaberite nešto od sljedećeg:

  • Kuhanu tjesteninu pospite svježim zrnatim sirom i kratko pečenim kockicama bijelog dijela suhe slanine (zimi nam svima dobro dođe malo jače masnoće, da nas ugrije).
  • Na gril tavi ispecite file bakalara nekoliko minuta sa svake strane, posolite ga, još malo zapecite, podlijte s nekoliko kapi vode da dobijete sok od pečenja; na kraju file prekrijte listićem sira, pričekajte da se sir otopi, pa skinite s vatre. Na isti način možete pripremiti pileći ili pureći file ako dijete nikako ne prihvaća okus ribe. Poslužite s pireom od krumpira prelivenim sokom koji je ostao u tavici u kojoj ste pekli file ili, za starije dijete, s krumpirovim njokima u umaku od gorgonzole (otopite malo sira gorgonzole u nekoliko žlica slatkog vrhnja, vilicom uklonite sve zeleno iz otopljenog sira i time prelijte njoke).
  • Za desert stavite kao podlogu piškotu navlaženu mlijekom, na nju hrpicu naribane jabuke (nakapajte je odmah s malo limunova soka da ne potamni) i sve ukrasite šlagom. Eto, sve je bijelo i ukusno!
  • Ako ste utvrdili da dijete nije vezano za određenu boju hrane, ali ga odbija šarenilo na tanjuru, pripremajte jednobojne obroke, ali svaki put u drugoj boji. Za narančasti jelovnik možete potražiti recepte za juhu od bundeve ili batata, popečke od mrkvice i slične fine stvari. Budite maštoviti i svakako uključite dijete u pripremu hrane ako je za to zainteresirano!

Tekst: Natalija Hranjec Ecimović

Foto: Profimedia