Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada su bebe spremne za stepenice: Pobijedite nelagodu i potaknite ih na korak 'gore'!

Učiti dijete da se popne uz stepenice i da zatim siđe, može zvučati doista zahtjevno, ali to je zapravo jedan od najboljih načina da ga zaštitite

 Kako naučiti bebu da svlada stepenice Izvor: Shutterstock

Dok beba ovladava važnim vještinama, kao što su puzanje, podizanje i penjanje uz stepenice, trebat će vašu punu podršku i pažnju. Sposobnost mališana da se penje po raznim predmetima, mogla bi vas učiniti nervoznim, ali nema potrebe sputavati malog penjača, jer su njegove potrebe prirodne.

Jer, penjanje je za dijete više od novog iskustva. Ono potiče koordinaciju, jača samopouzdanje i potiče neovisnost.

Neophodno je zaštititi dijete pričvršćivanjem teškog namještaja na zid i ugradnjom dječjih vrata. Ali isto tako, dajte si vremena da naučite dijete kako se sigurno kretati stepenicama. Iako vam roditeljski instinkti mogu reći da ga zaustavite kad krene prema stepenicama, zapravo je ispravno  naučiti ga kako se sigurno uspeti da bi znalo što učiniti kada vi niste u blizini. Ima li boljeg načina za učenje nego dok ga prati vaše budno oko?

Kada se djeca mogu penjati stepenicama?

Kao i kod drugih razvojnih prekretnica, točna dob u kojoj se dijete počinje zanimati za stepenice može varirati.

Do 12 mjeseci: Ako beba puže, istraživat će ​​svoje okruženje, uključujući i stepenice na koje naiđe. Do svog prvog rođendana, vaš mališan mogao bi se početi penjati uz stepenice na rukama i koljenima. Nakon što svlada uspon, obično je samo pitanje tjedana, prije nego što se počne spuštati, obično klizeći prema dolje.

Do 18 mjeseci: Kada dijete počne hodati i postane nešto stabilnije na nogama, možda će biti spremno za hod uz stepenice. U ovoj dobi, to će ići korak po korak, s dvije noge na svakoj stepenici, uz pomoć ograde i vjerojatno držeći vašu ruku.

Do 2 godine: do svog drugog rođendana, dijete bi trebalo moći samostalno hodati gore-dolje. Možda će se, u ovoj dobi, još uvijek držati za ogradu.

Do 3 godine: Oko treće godine, dijete će hodati stepenicama baš kao i odrasli, izmjenjujući nogicu za svaki korak.

Do 4 godine: U ovom trenutku, vaše je dijete ovladao stepenicama, može izmjenjivati ​​stopala za svaki korak i možda se više neće morati pridržavati uz ogradu.

Kako da zaštitim svoje dijete na stepenicama?

Iako stepenice mogu biti razlogom roditeljske brige, postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste osigurali vašeg mališana. Od postavljanja dječjih vrata, do vježbanja pod nadzorom.

Ogradite stubište sigurnosnim vratima na vrhu i dnu stepenica.

Koja je vrsta sigurnosnih vratašaca najbolja za vašeg početnika penjača? Potražite one koja zadovoljavaju stroge standarde. Vrata bi trebala biti visoka najmanje 55 centimetara. Također ne smije biti više od 5 centimetara prostora između dna vrata i poda.

Neka stepenice budu čiste. Na njima ne bi smjelo biti igračaka, ni bilo kakvih drugih predmeta, da se dijete ne bi spoticalo. Iako tepisi na stepenicama mogu spriječiti proklizavanje i ublažiti pad, važno je da budu dobro pričvršćeni, kako ne bi došlo do spoticanja.

Budući da je djetetu lakše naučiti hodati uz stepenice, hodanje niz stepenice zahtijeva bolju ravnotežu, pustite ga da se neko vrijeme spušta po trbuhu ako želi.

Vježbajte na stepenicama

Sada kada ste stvorili siguran prostor, pustite da vježba hod uz stepenice. Budite u blizini u slučaju da izgubi oslonac i uplaši se.

Nemate stepenice u kući? Vježbajte gdje god imate priliku, kako bi mališan mogao steći iskustvo hodanja stepenicama.

Nakon što je dijete naučilo samostalno hodati gore i dolje, još uvijek je najbolje sigurnosna vrata na stepenicama držati zatvorenima. To je važno ako vaš mališan ima naviku ustati noću ili trčati niz stepenice.

Imajte na umu da se ova vještina ne svladava preko noći. Uz puno vježbe i jednaku količinu strpljenja, vaše će se dijete, prije nego što mislite, sigurno uspinjati i silaziti po stepenicama.

Najnovije