1. Budite primjer

Sada je pravo vrijeme da djetetu priznate vlastite strahove. Možda se bojite visine ili goluba koji vam proleti pored glave?! Svojim primjerom najbolje ćete pokazati djetetu kako se nosite sa svojim strahom i to je jedan je od najučinkovitijih načina, da im se pomogne da prevladaju vlastiti. Budite primjerom i redovito se stavljajte u situacije u kojima dijete može vidjeti kako uspijevate mirno i samouvjereno kontrolirati svoj strah.

2. Ostanite mirni

Iako roditeljima nikada nije lako ili ugodno gledati kako se njihova djeca nečega boje, važno je ostati smiren i izbjeći ljutnju i živciranje. Uplašena djeca često ne mogu govoriti ili se izraziti, stoga je od vitalnog značaja da ih roditelji umire i utješe. Najbolja utjeha je pokazati mirnoću, imati ujednačen ton glasa i samo ih saslušati.

3. Razgovarajte o svojim strahovima

Koliko god bili u iskušenju, nemojte umanjiti ili zanemariti djetetove strahove, jer su za njega ti strahovi stvarni. Omalovažavanje ili ignoriranje djeteta, može ga potaknutu da potisne svoje strahove, umjesto da vjeruje da ćete mu pomoći nositi s njima. Često ne pomaže ni pokušaj uvjeravanja djece s 'nemaš se čega bojati'. Umjesto toga, zamolite dijete da pokuša objasniti što ga plaši i zašto.

Mlađa djeca nisu uvijek u stanju razlikovati fantaziju od stvarnosti (knjiga o zmajevima može dovesti do toga da povjeruju da im noću ispod kreveta leži čudovište koje riga vatru) pa im razgovor može pomoći da shvate da zmajevi, u stvarnom životu, ne postoje. Uvjerite ih da ste tu za njih i potaknite ih da se nose sa svojim strahovima na svoj način i u svoje vrijeme.

4. Korak po korak

Kada se dijete nečega boji, možda ćete biti u iskušenju da mu pomognete da u potpunosti izbjegne predmet straha ili situaciju kako biste ga zaštitili. Međutim, time ne pomažete dugoročno, a možda čak postavljate temelj za dugotrajnu fobiju i nesposobnost da se nosi sa strahovima. Pomozite djetetu da pobijedi strah postupnim izlaganjem tom strahu, tako će se njegovo samopouzdanje s vremenom i vježbom povećavati. Ne zaboravite to učiniti zajedno, malim koracima i ritmom koji će odgovarati djetetu.

Ako se djeca boje psa, prvo ih možete dovesti u park da iz daljine promatraju pse kako se igraju. Nakon nekoliko posjeta parku, možete posjetiti prijatelja koji ima psa i potaknuti dijete da sjedi u istoj prostoriji s njim. Kada se dijete počne osjećati ugodnije, sljedeći bi korak mogao biti potaknuti ga da ga nježno dodirne. Ovo sporo i postojano izlaganje, tempom koji odgovara djetetu omogućit će mu da se hrabro suoči i na kraju prevlada svoje strahove.

5. Odaberite 'uzor'

Primamljivo je izbjegavati sve što bi dijete moglo prestrašiti, ali ako to učinite, predmeti straha mogu postati još veći. Umjesto toga, pomozite djetetu da se suoči sa svojim strahovima, koristeći hrabre likove iz crtića ili filmova s ​​kojima se može poistovjetiti. Animirani filmovi kao što su 'Mulan', 'Dobri dinosaur', 'Kung Fu Panda' ili 'Snježno kraljevstvo', imaju glavne likove koji se također nečega boje, ali se moraju suočiti sa svojim strahovima i otkriti za što su uistinu sposobni kada prevladaju strah.

6. Budite strpljivi

Iako djeca s vremenom prerastu svoje iracionalne strahove, ne možete učiniti ništa da požurite taj proces. Djeca će se suočiti sa svojim strahovima tek kada budu spremna. Stoga umjesto da budete nestrpljivi i da gubite živce, suosjećajte s njima, jer su njihovi strahovi njima vrlo stvarni. Uz to, iako ste empatični, imajte na umu da ne pretjerujete ni s povlađivanjem, već nježno ponavljajte da je predmet njegova straha samo plod bujne mašte.