Djeca uče u interakciji s okolinom i to koristeći sva svoja osjetila. Bebe stavljaju sve u usta, a kako odrastaju, stavljat će stvari i u druge otvore, uključujući nos. Jer, djeca tako uče – vide stvari, kušaju ih i osjećaju. To je dio učenja o svijetu oko njih, a prirodna je radoznalost dio normalnog razvoja.

I sve je to u redu i prihvatljivo, osim kad nešto zapne. Dobra je vijest da većina objekata nije sama po sebi štetna. Napomena: ako se radi s oštrim predmetima, baterijama, gumbima ili magnetima, koji mogu brzo oštetiti tkivo, idite na Hitnu ili do najbliže zdravstvene ustanove.

Ali ako je to vaš uobičajeni, relativno bezopasni kućni predmet i možete ga vidjeti, evo nekoliko strategija koje možete isprobati kod kuće prije nego što potražite pomoć.

Prvo, recite djetetu da prestane disati na nos, nego da diše na usta, a ptom...Zamolite dijete da nježno ispuhne nos To je lakše reći nego učiniti s malim djetetom, ali ako ga možete natjerati na to, zrak bi trebao pomaknuti sitni predmet. Uhvatite ga pincetom – ali samo ako ga možete vidjeti Ako ne možete, nemojte jer pincete (ili vaši prsti) mogu gurnuti predmet dublje u nosnu šupljinu. Ako je nešto predaleko ili je zapelo, morat ćete posjetiti liječnika. Probajte 'usta na usta' Dok dijete sjedi ili stoji, roditelj može pokušati prstom začepiti drugu nosnicu, i kroz gazu svojim ustima kratko i snažno upuhati zrak u djetetova usta.

Nakon što je predmet vani, kako spriječiti dijete da to ponovi?

Čineći točno ono što vjerojatno već činite kako biste držali malene predmete daleko od usta i nosa djeteta: budite oprezni, sklonite male predmete i igračke i smjestite dijete na sigurno mjesto. A kad ih uhvatite kako pokušavaju zabiti nešto u usta, nos ili uši, mirno objasnite koliko je važno to ne činiti. Zatim budite spremni to objasniti iznova i iznova.

Također, nemojte se okrivljivati ako se nađete u ovoj situaciji. Život je život i nikada nećete moći kontrolirati sve varijable. Poduzmite razumne sigurnosne mjere, ali prihvatite da se nezgode mogu dogoditi.

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock