Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

'Ja ću, ja ću !' Što učiniti kada vaše dvogodišnje ili trogodišnje dijete inzistira da sve radi samo?

Djeca prolaze razne razvojne faze kako bi postala samostalnija i svladala nove vještine. No ponekad su te faze teške za roditelje jer dijete ne možete samo tako urazumiti ako je odlučilo da ono želi, može i mora nešto napraviti ...

 samostalno dijete

Mama i tata često se nose s dvogodišnjim ili trogodišnjim djetetom koje jednostavno sve želi učiniti samo i, što je nekad neizdrživo, pogotovo kada ste u žurbi, postaje nevjerojatno nervozno kada mu se uskrati ovo, često sporo i neuredno zadovoljstvo.

'Hoću sam/a!'

Dobra je vijest što takvo ponašanje ukazuje na to da dijete raste i razvija se, a postoji mnogo toga što roditelji mogu učiniti kako bi život s neovisnim djetetom bio manje stresan.

1. Osigurajte si dodatnih 5 minuta

Ponekad jednostavno ostavite 5 minuta viška vremena ako trebate izaći i obaviti nešto. To može pomoći da se smanji pritisak. Ne znači da će stvari ići glatko, ali možda ćete se osjećati malo nervozno ako znate da ne kasnite.

2. Mamac

Ako trebate obaviti aktivnost za koju znate da će vaše dijete inzistirati da vam pomogne, odvratite mu pažnju nečim što ono može obaviti bez prevelike štete. Važno je da je zanimljivo i prilagođeno malom djetetu.

Da, ovo zahtijeva malo razmišljanja unaprijed, ali isplati se jer može osigurati da se vaše samostalno dijete osjeća korisnim i pomalo odraslim.

3. Podijelite poslove

Neke zadatke možete podijeliti između sebe i djeteta. Na primjer, možete ga zamoliti da odabere šalicu, a vi ćete mu natočiti piće. Možda mu vi možete obuti obuti napola čarapu, a ono će je navući do kraja.

4. Ponudite izbor

Ako ste dovitljivi, velika je vjerojatnost da već znate da pružanjem izbora djetetu možete izbjeći sukob. Razmisli: 'Želiš li zelenu šalicu ili plavu?' ili 'Želiš li danas pečeni grah ili jaje na tostu?' Dajući svome djetetu mogućnost izbora, omogućujete mu da se osjeća samopouzdanije i manje frustrirano.

5. Iako želi biti 'odraslo', zapravo je još beba

Vaše se dijete trenutno želi ponašati odraslo, ali to ne znači da prije spavanja nije vaša mala beba koja samo želi utjehu i maženje! Budite fleksibilni i suosjećajni (prema sebi i svom djetetu) dok se krećete kroz ovo razdoblje djetinjstva tijekom kojeg djeca inzistiraju na neovisnosti.

Ako nijedan od ovih savjeta ne odgovara vašem mališanu, koji samo želi biti vrijedan i koristan, imajte na umu: neće uvijek biti ovako. Potreba vašeg mališana da bude koristan, siguran je znak da uči i raste.

Teško je imati strpljenja s djecom u ovoj fazi razvoja, ali prije nego što se okrenete, vaše će dijete postati vještije i spretnije i više neće za sobom ostavljati nered dok samostalno bude obavljalo željene zadatke.

Koliko god bili frustrirajući, ovi izazovni trenuci, kada dijete inzistira na svojoj samostalnosti, nisu samo razvojno normalni nego su doista važni za razvoj djetetova samopouzdanja i osobnosti.

Kad stvari postanu teške, sjetite se da niste loš roditelj i da će stvari biti bolje. Izgubit ćete živce – da, imat ćete trenutke kada ćete se i vi ponašati kao dijete i izvikati se, ali morat ćete se s vremena na vrijeme ispričati – to je također normalno!

Tekst: Zvjezdana Bubnjar

Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije