Vjerujemo da mnogim roditeljima ne bude svejedno već na spomen riječi tantrum, a kad se on pojavi, nimalo nije lako pravilno reagirati. Nije to nimalo jednostavno niti onima koji jako dobro znaju što u takvim situacijama činiti. No kada dijete doživi emocionalni ispad, kada krenu nekontrolirano vrištanje, bacanje po podu... negativne emocije od strane roditelja, mogu samo još više odmoći. I baš kako je to lijepo sročila Tanja Hrvatin Šimičić, certificirana edukatorica za roditelje i magistra ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, ako dijete ima tantrum, ne moramo ga imati i mi!

"U redu je da djeca izraze svoje emocije. Kada promijenimo način na koji gledamo na njihove emocionalne ispade, sve je mnogo lakše i tada im možemo biti podrska", govori Tanja, koja je na Instagramu podijelila i jedno iskustvo.

"Jednom mi je jedna klijentica rekla kako joj članovi obitelji govore da mora istući dijete kada ima tantrum, jer će u protivnom biti razmaženo. Tako mi je tužno kada se mame susreću s takvim komentarima okoline koji nemaju veze sa realnošću. Naš odnos prema djeci, odnos koji smo s njima ostvarili i mnogi drugi faktori u obitelji utječu na to koliko često se tantrumi javljaju, kojeg su intenziteta i koliko traju, ali oni su razvojno normalna pojava, jer receptivni dio mozga kod djece još nije razvijen do kraja. Zato je glupo od njih očekivati nešto drukčije, ali je totalno ok očekivati od sebe da ne upadnemo u tantrum, jer je taj isti dio mozga kod nas završio razvoj. Malo se šalim, svi izgubimo ponekad kontrolu, ali bitno je uskladiti očekivanja. Još je manje poželjno kažnjavati ih za snažne emocionalne reakcije. Kad god se nađete u takvoj situaciji, sjetite se: njegov mozak nije još razvijen i ok je da je sada potpuno izgubio kontrolu. Tada je puno lakše. I onda se možemo usmjeriti na nas same - što mi možemo drukčije napraviti ili postupiti u odnosu s djetetom, samim sobom, odnosima u obitelji i sl. I naravno poslati djetetu poruku da je voljeno i prihvaćeno. Tada nam dijete neće biti razmaženo, biti će emocionalno stabilno, sigurno i mentalno snažno", napisala je Tanja, koja je neiscrpan izvor inspiracije za svjesno roditeljstvo. Osim što se kod nje možete naručiti na individulana savjetovanja, mnogo je toga što ona piše na svom profilu, a da vam može biti smjernica za ispravno postupanje u odnosu s djecom.

I baš kao što je važno poraditi na sebi i odnosima unutar obitelji da bi tantruma bilo što manje, važno je ne odustati od postavljanja granica. I ne, to ne znači biti strog roditelj, to znači biti roditelj koji dobro zna kako da se njegovo dijete osjeća sigurnim, voljenim i prihvaćenim. To znači biti roditelj koji svojim odnosom prema djetetu osigurava zdravu atmosferu u obitelji.

"Plač, ljutnja, frustracija ili bilo koja emocija djece koja se javi na našu postavljenu granicu nije razlog da ne postavljamo granice i popuštamo. Time samo stvaramo djecu koja se ne osjećaju sigurno, jer ne znaju gdje su naše granice. Tada oni probijaju naše granice još i više i tantruma je još više.

U redu je da djeca ponekad osjećaju frustraciju. Doza frustracije je normalni dio odrastanja i ne trebamo se bojati negativnih emocija kod djece. Naša je uloga da adekvatno postavimo granice, da su one razvojno prilagođene, da su u skladu s potrebama djeteta i da na tantrum djeteta reagiramo s prihvaćanjem, a ne iz uloge nekog tko spašava dijete iz emocije koju doživljava. Ako dijete ima tantrum, ne moramo ga imati i mi", govori Tanja.

Tekst: Josipa Scotti Čavlina
Foto: Profimedia