Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je važno ne odustati od suvremenog stila odgoja i kada se čini da vam ne ide?

Koji stil odgoja prakticirate, demokratski ili suvremeni, popustljivi ili autoritarni?

Odgajati djecu, složit će se roditelji, najteža je, ali i najljepša uloga u životu. Roditelj može biti svatko tko to poželi ili uspije ostvariti i to bez ikakve edukacije kako odgojiti sretno dijete. Tu naravno izuzimamo one koji se školuju za zanimanja povezana s djecom, kao što su odgojitelji, pedagozi, psiholozi itd. I baš zato što nas 'obične' roditelje nitko ne uči kako biti najbolji i kako se ispravno nositi s brojim izazovima s kojima se svakodnevno susrećemo, potrebno je educirati se. To možemo činiti čitajući knjige o odgoju, ali i putem raznih radionica za roditelje ili pak slušajući savjete edukatora za roditelje. Upravo time se bavi i Tanja Hrvatin Šimičić, koja na svom Instagram profilu često dijeli vrlo korisne naputke za mame i tate.

Iako bi satima mogli upijati što sve ima za reći o roditeljstvu, izdvajamo jedan njezin post o stilu odgoja. Naime, postoje tri stila odgoja: demokratski ili suvremeni, popustljivi i autoritarni. U nastavku doznajte što je o svakome od njih napisala Tanja i još važnije, otkrijte kojim stilom i sami odgajate djecu te ako biste trebali, što možete mijenjati na bolje.

"Roditelji često kažu kako demokratski stil odgoja ne funkcionira. Djelomično je to zato što, u želji da unaprijede svoj odgoj, prijeđu u popustljivi stil misleći da je to ta bolja opcija, a djelomično zato što dijete koje je bilo odgajano po principu nagrade i kazne ili pak popustljivog odgoja, najprije na demokratski stil odgovara snažnijim reakcijama zbog kojih roditelj misli da nema rezultata. To traje neki period dok ne uvidi i prihvati da je roditelj vođa, ali onaj demokratski. Zato je bitno da ne odustanemo odmah.

Voljela bih naglasiti da ovaj suvremeni stil odgoja o kojem pričamo, nije jednak popustljivom odgoju. Suvremeni iliti demokratski odgoj obuhvaća pravila, granice, toplinu i poštivanje, a u popustljivom je odgoju dijete vođa kojeg roditelj prati (radi sve samo da dijete bude zadovoljno i da izbjegne njegove loše reakcije). Dijete koje je odgajano popustljivim stilom odgoja razvija se u osobu koja se ne zna snaći kada mu netko postavi granicu, ne uči se odgovornosti, više vremena provode da izbjegne odgovornosti nego što razvija neovisnost i sposobnosti. Djeca koja odrastaju u takvom okruženju troše svu energiju na to da izmanipuliraju roditelje kako bi dobili sve što žele.

Kod autoritarnog odgoja – odgoja po principu nagrada i kazni, koji je uz popustljivi najpopularniji, roditelj je apsolutni autoritet i za neprihvatjiva ponašanja kažnjava djecu. Istraživanja potvrđuju kako kažnjavanje stopira ponašanje, ali kratkoročno, jer se kod djeteta razvija zamjeranje i osjećaj da to nije fer, ljutnju i želju za pobunom, razmišljanje o tome kako sljedeći put neće biti uhvaćen, gubitak povjerenja u odraslu osobu i osvetu ili pak lošu sliku o sebi i nisko samopouzdanje. Kod takvog odgoja, roditelj kaznama želi naučiti dijete odgovornošću, a zapravo kada koristimo kazne sva je odgovornost na nama, odnosno dijete ima vanjski lokus kontrole. Dijete će se dugoročno ponašati 'bolje' kada razvije unutarnji lokus kontrole. A on se razvija demokratskim odgojem, odgojem koji za cilj ima dugoročne rezultate kao i trenutnu odgovornost i suradnju".

I onda, koji stil odgoja birate?

Tekst: J. S. Č.
Foto: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije