Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Noćno mokrenje: što kad se javi kod veće djece?

Jeste li znali da noćno mokrenje može biti i nasljedno?

 velika djevojčica koja ima problem s mokrenjem

Noćno mokrenje ili enureza je nevoljno, nesvjesno i ponavljano mokrenje u krevet tijekom noći u dobi nakon 4. ili 5. godine, kad bi dijete već trebalo kontrolirati mokrenje. Istraživanjima o učestalosti noćne enureze, provedena prilikom upisa djece u prve razrede, pokazala su da oko 15 posto djece (i roditelja) u Hrvatskoj ima taj problem, a dva put češće se javlja kod dječaka te je stoga riječ o zdravstvenom problemu o kojem se u javnosti vrlo rijetko govori budući da je često popraćen sramom i nelagodom.

Zašto se javlja? U velikom broju slučajeva noćno mokrenje je nasljedno, odnosno ono je genetski problem. Ukoliko su oba roditelja tijekom djetinjstva patila od enureze rizik obolijevanja djeteta je 75 posto, a ukoliko je samo jedan roditelj, rizik obolijevanja je 45 posto. Glavni razlog zbog kojeg se javlja enureza je nezrela hipofiza i zbog toga je smanjeno izlučivanje antidiuretskog hormona. Djeca koja pate od enureze u snu luče manje hormona koji regulira zadržavanje vode u tijelu i u kombinaciji s dubokim snom dolazi do noćnog mokrenja. Ukoliko dijete nikad nije uspostavilo kontrolu mokrenja riječ je o primarnoj enurezi (monosimptomatskoj noćnoj enurezi), dok je sekundarna enureza poremećaj koji se javlja nakon što je kontrola postojala najmanje šest mjeseci i najčešće je uzrokovana psihičkim stresom kao što su smrt u obitelji, rastava braka roditelja, rođenje brata ili sestre, promjena škole, boravak u bolnici.

Također, novija istraživanja pokazuju da psihičke promjene nisu uzrok nego posljedica noćnog mokrenja. Kod djeteta izvrgnutog bilo kažnjavanju ili izrugivanju kako roditelja tako i rodbine i prijatelja može se javiti manjak samopoštovanja pa će ono izbjegavati kontakte s drugom djecom (noćenje kod prijatelja, odlazak na ljetovanje, u kamp), a može doći i do još težih emocionalnih problema. Kako bi se kvalitetno pristupilo rješavanju ovog zdravstvenog problema od izrazite je važnosti povećati svijest o enurezi te kvalitetno educirati i roditelje i djecu te roditelje pozvati da pravovremeno potraže pomoć liječnika.

Dobro je znati:

  • noćno mokrenje je potrebno liječiti, a ne čekati da prođe samo od sebe
  • po tražite pomoć liječnika i nemojte započeti nikakvu terapiju bez stručnog savjeta
  • pričajte s djetetom o problemu, budite optimistični, pružite mu podršku i nemojte ga kažnjavati
  • postoji terapija koja može riješiti problem i vrlo je važno što prije započeti s liječenjem.

Savjeti djeci:

  • ne skrivaj problem od roditelja, nego razgovaraj o onome što te muči
  • nisi jedini/jedina s tim problemom, pa nemoj izbjegavati druženje s ostalom djecom
  • poslušaj liječnika i roditelje jer oni ti nastoje pomoći
  • ti si hrabar/hrabra i sigurno ćeš uspjeti u liječenju.

Fotografija: Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije