Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Alarmantno otkriće! Tek nešto više od 10% djece s teškoćama u razvoju dobije potrebnu pomoć

Unatoč tome što je rana intervencija ključna, mnoga djeca s poteškoćama u razvoju nisu uključena u programe koji su im potrebni, a među brojnim razlozima je i - vjerovali ili ne - stigma povezana s teškoćama. Oko 24 tisuće djece ...

 dijete s poteškoćama u razvoju

Za djecu s razvojnim teškoćama ključno je da imaju podršku stručnjaka od najranije dobi. Podrška koju dobiju na vrijeme za njih znači razliku između prilike da razviju svoj puni potencijal i budu aktivni članovi društva i života na margini. Unatoč tome, pokazuju to rezultati UNICEF-ove prve 'Analize usluga rane intervencije u Hrvatskoj', čak 45% obitelji djece s poteškoćama ne uključuje se u programe rane intervencije radi stigme povezane s teškoćama/invaliditetom, za njih čak 85% usluge rane intervencije predaleko su od njihovih domova i, najvažnije, samo jedno od osam djece kojoj je rana intervencija potrebna, i dobiva tu uslugu. Procjenjuje se da više od 24 tisuće djece u Hrvatskoj, u dobi od pet godina, trebaju neki od oblika stručne pomoći.

"Perinatalna oštećenja mozga nisu progresivna, a proces maturacije i plastičnosti uz ranu primjenu terapijskih postupaka omogućuje njegov funkcionalni oporavak. Zato je vrlo važno prepoznavanje i uključivanje te djece u program rane dijagnostike, rane intervencije i habilitacije ovisno o odstupanju (u fizioterapiju, radnu terapiju, logoterapiju, terapiju senzoričke integracije, psihološku terapiju…) u svrhu smanjenja rizika od nastanka invaliditeta. Prve su godine života od iznimnog značaja za razvoj svakog djeteta, a posebno rani razvoj i rana intervencija kod rizične djece, bez obzira da li se radilo o biološkim čimbenicima kao što su perinatalna oštećenja mozga ili rijetke bolest ili o socijalnim rizicima", rekao je prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva, napominjući kako je ovo UNICEF-ovo istraživanje od iznimne važnosti, jer nam daje uvid u sadašnje stanje te smjernice za izgradnju sustava rane intervencije.

Trenutačna dostupnost programa rane intervencije pokazuje da postoje geografske nejednakosti i značajnu potrebu za širenjem usluga.

"U Hrvatskoj imamo veliku prednost u visoko kvalificiranim, iskusnim stručnjacima za ranu intervenciju. Ipak, usluge rane intervencije nedostupne su mnogim djevojčicama i dječacima s teškoćama u razvoju. Ta djeca nemaju odgovarajuće prilike za daljnji razvoj svojih sposobnosti i za sudjelovanje u svakodnevnom životu, ne mogu svojim roditeljima reći kako se osjećaju, igrati se s prijateljima, pohađati vrtić ili školu, graditi svoju budućnost. Zajedno to možemo promijeniti. Djeca trebaju pravovremenu podršku i visoko kvalitetne usluge rane intervencije koje će odgovoriti na njihove specifične potrebe. UNICEF je tu i podržat ćemo sve napore u tom smjeru, kako niti jedno dijete ne bi ostalo zaboravljeno“, kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević podsjetila je kako Konvencija o pravima djeteta naglašava pravo djeteta s teškoćama u razvoju na ranu podršku te da je prioritet države osigurati im jednake mogućnosti sudjelovanja u odgoju i obrazovanju te životu u zajednici kao i svakoj drugoj djeci.

Fotografije: press i Shutterstock

Najnovije

Najpopularnije