"Ekrani su često pitanje odgojnih izazova. S obzirom na to da ne provode samo djeca previše vremena pred ekranima, nego i mi odrasli, odlučila sam se na sljedeće: jedan dan u tjednu (ponedjeljak) bit ću offline, odnosno neću stavljati objave na društvene mreže, a na poruke koje tog dana dobijem odgovarati ću sljedećih dana. Cilj je osvijestiti koliko vremena zapravo mi provodimo pred ekranima i što sve možemo za to vrijeme napraviti", tako je svoje pratitelje na Instagramu obavijestila Glorija Peranić, certificirana edukatorica roditelja i naša kolumnistica. Onima koji nisu spremni na toliku 'žrtvu', predlaže da odvoje neki dio dana (primjerice, tri sata predvečer) kada će s djetetom provesti vrijeme u zajedničkoj igri, šetnji i sličnom - bez ikakvih ekrana.

"Ekrani su dio naše svakodnevice i stoga ih ne možemo i ne trebamo potpuno ukloniti. Ipak, kako znamo koliko mogu biti štetni i oduzimati ogromne količine vremena u danu, smatram da uvođenjem discipline sebi radimo dobro i sebi i dobar smo primjer djeci. Ekrani (crtići i igrice) iznimno često dovode do sukoba između roditelja i djece. To ne mora biti tako i o načinima kako postići suradnju u tom kontekstu sam više puta pisala. Zato sam ovog puta pokrenula nešto i u drugom smjeru, odnosno ukazala na važnost discipline i odraslih kad su u pitanju ekrani. Na ovaj način, određivanjem offline dana/sati/dijela dana, strukturirano si uvodimo kontrolu nad tim oblikom ovisnosti", kaže Glorija i navodi samo neke od benefita, prije svega kvalitetnije provedeno vrijeme (s djecom).

"S obzirom na to da su sadržaji na ekranu kreirani na način da zadržavaju naš fokus, manje smo fokusirani na ono 'uživo'. Istraživanja pokazuju da obitelji značajno manje komuniciraju (manje izgovorenih riječi) samo kada je upaljen TV (bez aktivnog gledanja). S druge strane, kada smo u potpunosti prisutni, imamo puno više prilika za graditi odnos: aktivno slušati što djeca imaju za reći, provoditi zabavne aktivnosti s njima, emocionalno se povezivati, a u konačnici i naći više vremena za sebe", naglašava ova stručnjakinja.

Jeste li spremni za offline izazov?

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia